medyauzmani.com
kurumlar vergisi ne zaman ödenir – Özgün Fikirler

kurumlar vergisi ne zaman ödenir

  1. vergiyi öde

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 21. maddesi kurumlar vergisi ödeme süresini genel hükümler bakımından ve tasfiye, birleşme, devir, bölünme ve özet beyan için ayrı ayrı düzenler.

1.1 Ödeme Dönemi

Kanun’un 14. maddesine göre kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci gün akşamına kadar mükellefin vergi dairesine verilir.

Şirketin vergi beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar. Ödemelisin. Buna göre, ödemeler ilanın verileceği ayın sonuna kadar her gün yapılabilir.

  1. Tasfiye ve birleşme işlemlerinde verginin ödenmesi

Tasfiye veya birleşen şirketlerin vergi beyannamelerinin tasfiyenin sona ermesinden itibaren otuz gün içinde şirketin bağlı olduğu vergi dairesine verileceği tasfiye ve birleşme hallerinde, bu beyannamelere göre ödenmesi gereken vergilerin süresi içinde ödenmesi gerekir. beyanname verme süresi.

Tasfiye edilen veya birleşen işletmelerin bu Kanuna göre tahakkuk ettirilmiş ancak henüz tahakkuk ettirilmemiş vergileri de aynı dönemde ödenir.

Tasfiyesi devam eden işletmelerde ise hesap dönemini takip eden dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci ayın akşamına kadar bireysel tasfiye sürelerinin verilmesi ve vergilerin ödenmesi normaldir. Bu ayın sonuna kadar ödeyeceksiniz.

  1. Tam devir ve bölünme işlemlerinde verginin ödenmesi

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. ve 20. maddelerine göre yapılan devir ve taksimlerde, muaccel olan vergilerin (hesap dönemi başlangıcından devir veya taksime kadar) infisah eden şirket adına ödenmesi zorunludur. veya birleşen işletmelere vergi beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar.

Dolayısıyla bu işletmeler, kendi vergilerini ödedikleri gibi, tasfiye edilen şirketlerin vergilerini de ödemek zorunda kalacaklardır. Normalde özel hesap dönemi için atanan kuruluşlar, kapatılan şirketin birikmiş vergilerini kurumlar vergisi beyannamesini verdiği ayın sonuna kadar ödemek zorundadır.

örnek; (a) Hesap dönemi bir takvim yılı olan bir şirket. ti. (A) A.Ş.’ye dönüştürülmüştür. 20.11.2006 tarihinde türünü değiştirerek. (a) Ltd. Bir Sti vergi beyannamesi vermelisiniz. 1/1/2006 – 20/11/2006 tarihleri ​​arasında 30 gün içinde feshedilen işletmenin bağlı olduğu vergi dairesine. Bu beyanname üzerinden ödenecek vergiler şunlardır: (a) a. Nisan 2007’nin sonunda, 2006 kazanç duyurusunun zamanı geldiğinde.

Öte yandan, devir veya münferit işlemler hesap döneminin kapandığı aydan kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar yapılmış ise bir önceki hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi infisah edilen teşebbüsün devir veya taksim işlemine ilişkin beyannamenin devir veya taksim tarihinden itibaren otuz gün içinde verilmesi zorunludur. Bir önceki hesap dönemine ait vergilerin bu dönemde, yakın döneme ait vergilerin ise devir veya bölünmenin yapıldığı hesap dönemine ait beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenmesi gerekir. devredilen veya birleştirilen teşebbüsün meydana gelmesi.

örnek; Önceki örnekte belirtilen dönüştürme işleminde, (a) Ltd. ti. (a) a’ya. 11/1/2007 tarihinde, feshedilen limited şirketin 2006 yılı kârına ilişkin beyannamenin 10/2/2007 tarihine kadar verilmesi ve bu süreye ait verginin devralan şirket tarafından ödenmesi gerekmektedir. aranan. 1/1/2007 – 11/1/2007 vergi dönemine ait beyannamenin 10/2/2007 tarihine kadar verilmesi ve devralanın bu beyanname üzerinden ödenmesi gereken vergileri 2008 Nisan ayı sonuna kadar ödemesi gerekmektedir.

  1. Stopaj beyannamelerinde ödenmesi gereken vergileri ödeyin

Muhtasar beyannamesi ile beyan edilen vergiler, muhtasar beyannamenin verildiği ayın 26. günü akşamına kadar ödenmelidir.


Kaynak: Kurumlar Vergisi Beyannamesi No. 1
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın