medyauzmani.com
Küresel piyasalar pozitif kalmaya devam ediyor – Özgün Fikirler

Küresel piyasalar pozitif kalmaya devam ediyor

Uluslararası piyasalarda alınan resmi dersler, ekonominin soğumaya başladığına işaret eden açıklamalar, fiyatlardaki düşüş ve uluslararası kuruluşlardan faiz artırımına ilişkin uyarıların ardından, bugün ana veri planı Avrupa Merkez Bankası tarafından takip edilecek. sözlü rehberlik merkez bankası yetkililerinden.

Enflasyon ve faiz oranlarının ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin endişeler piyasaları şekillendiren temel unsurlar olmaya devam etse de uluslararası kuruluşların resesyon riskine ilişkin uyarıları, hatta merkez bankası yetkililerinin şahin sözleri bile piyasaların odak noktası oldu. işlem.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), dün yayınladığı raporunda, gelişmiş ülkelerde merkez bankalarının faiz oranlarını artırmaya devam etmesinin küresel ekonominin riskine neden olduğunu ve uzun süredir sıkıntıya girdiğini söyledi. UNCTAD raporunun ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva da ABD’yi ziyaret etti. Merkez Bankası(Fed) politikalarında daha dikkatli olmaya ve dünyadaki etkilerine karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Yukarıda belirtilen uyarılara rağmen ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “şahin” tonu devam etti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, yüksek maliyetli ekonominin daha sıkı bir politikaya ihtiyacı olduğunu söylerken, New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonu düşürmek için yapacak daha çok işi olduğunu söyledi.

Makroekonomik veri endeksi tarafında, ABD’de ISM imalat endeksi dün 50,9’a düşerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesi oldu.

Bu gelişmelerle birlikte dün New York borsasında olumlu bir eğilim gözlendi. Dow Jones endeksi %2.66, Nasdaq endeksi %2.27 ve S&P 500 endeksi %2.59 değer kazandı. Dolar yüzde 0,5 düşüşle 111,6’ya düştü ve 10 yıllık ABD getirisi yüzde 3,83’ten yüzde 3,62’ye düştü. ABD endeks vadeli işlemleri yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa tarafında, İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng dün, ülkedeki merkez bankasının politikalarına aykırı olan yüzde 45’lik en yüksek vergiyi kaldırma planından vazgeçtiğini duyurdu. Şiddetle eleştirilen politikadan geri adım atılmasıyla sterlin/dolar kontratı dün yüzde 1,2 değer kazanarak 1,13 seviyesinin üzerine çıktı. İngiltere, Almanya ve Fransa’da da on yıllık tahvil getirileri keskin bir şekilde düştü.

Makroekonomik verilerde ise Almanya ve İngiltere’de beklentilerin altında kalan Eylül ayı imalat PMI’si Euro Bölgesi’nde 48,4’e gerileyerek sektördeki ayrışmanın devam ettiğine işaret ediyor.

Açıklama ekonominin gelişimine ilişkin endişeleri artırsa da dün petrol ve gaz şirketlerinin hisselerinin yükselmesiyle Avrupa piyasaları olumlu bir seyir izledi. Bankacılık sektöründeki oynaklık, Swiss Credit Suisse ve German Deutsche Bank öncülüğünde yüksek kaldı. Bu gelişme ile Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,79, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 değer kazandı. Euro/dolar paritesi yükselmeye başladı ve 0.9830’a yerleşti.

Öte yandan Japonya Savunma Bakanlığı’na göre, Kuzey Kore’nin fırlattığı balistik füze, Japonya’nın kuzeydoğusunu geçerek Pasifik Okyanusu’na düştükten sonra gözler söylenecek sözlere çevrildi. kafa.

Bu olaylarla birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,8, Avustralya’da ASX 200 endeksi yüzde 3,6 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,5 değer kazanırken yeni güne borsalarda yükselişle başlaması şaşırtıcı. . .

Halkbank dün ABD’de devam eden davaya yönelik yaptığı itirazın kabul edildiğini duyurdu. Gelişme sonrası bankalarda alımların yayılmasıyla BİST 100 endeksi günü yüzde 6,67 kazançla 3.392,13 puandan kapattı. Dolar/TL ise dün bankalararası piyasanın açılışında dün yüzde 0,2 artışla 18.5448’den kapattıktan sonra bugün 18.5420’den işlem görüyor.

Analistler, “durgunluk” ve ekonomik zayıflık uyarılarının artmasının merkez bankalarını “şahin” para politikalarını gevşetmeye itmesinin beklendiğini, İngiltere öncülüğünde uluslararası faiz oranlarındaki düşüşün de riskin geri dönüşüne katkıda bulunduğunu belirtti.

Uzmanlar, piyasalardaki oynaklığın bir süre daha devam edebileceğine işaret ederek, bugün paranın amacının Fed yetkililerinin sözleri olduğunu, aslında ülkedeki döviz kuru, ABD’deki fabrika kanunları ve ABD’deki fabrika kanunları olduğunu söyledi. Fiyat Yapıcı. Euro Bölgesi’nde Endeks (ÜFE), veri sürecinin önüne geçiyor.

Analistler, teknik olarak BİST 100 endeksinde yer alan 3.200 puanın destekleyici, 3.500 puanın ise negatif konumda olduğunu söyledi.

Bugün piyasalarda izlenmesi gerekenler:

12.00 Euro Bölgesi, Ağustos ÜFE

14.30 Türkiye, Eylül vardiyası

17.00 ABD, Ağustos fabrika siparişleri

17.00 ABD, JOLTS Ağustos’ta çalışıyor

Kaynak: AA / Belgin Yakışan Mutlu – Ekonomi

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın