medyauzmani.com
Korunması amaçlanan taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu ile uğraşanlardan vergi alınması – Özgün Fikirler

Korunması amaçlanan taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu ile uğraşanlardan vergi alınması


TC
Karabük İli
Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

Şunlar

sayı

:

35831311-010.01-18995

02.11.2021

Konular

:

Korunması amaçlanan taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu ile uğraşanlardan vergi alınması

Kastamonu İlçesi, Safranbolu İlçesi, … Ada … Parsel’de kayıtlı mesken amaçlı kullanılan taşınmazların restorasyonunda çalıştırılan işçilerin ücretlerinin faiziyle birlikte tescil edilip edilmediği konusunda Başkanlığımızın görüşü istenmektedir. araziler, 2863 sayılı Kanun kapsamında gelir vergisinden muaftır.

Bilindiği üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer Ücretler” başlıklı 64. maddesinde; “Aşağıda sayılan hizmet meslek mensupları için net ücret takvim yılı başındaki asgari ücretin yıllık brüt tutarının %25’idir ve sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için geçerlidir.

1. Kazançları basit bir şekilde sabit olan tacirlerin yanında çalışanlar;

2. Özel servisler için çalışan sürücüler.

3 – Özel inşaatçılar tarafından işe alınan inşaat işçileri.

4. Gayrimenkul sermayesinin sahibi ile kimlerin birlikte çalıştığı.

5. Gerçek ücretlerinin belirlenmesi mümkün olmadığı için Danıştayın olumlu görüşü ile Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.

Diğer ücretler yıllık olarak beyan edilmez ve diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde beyannameye dahil edilmez. Yargı dahildir.

Öte yandan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun “İstisna ve muafiyetler” başlıklı 21. maddesinde;

“…

Tapuda “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak kayıtlı taşınmaz kültür varlıkları ile taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını içeren parseller, her türlü koruma altına alınmış arkeolojik sit ve tabiat sitleri olmaları nedeniyle yasaklanmıştır. vergiler, harçlar ve harçlar. Ancak, emlak vergisinin yarısına ve çevre temizlik vergisinin tamamına ilişkin bu muafiyet, bir belediyede vergilendirilenler hariç, Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan ve ticari faaliyette kullanılan taşınmazlar için uygulanmaz. basit bir şekilde.

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Savunma Bakanlığı, Bakanlık ve Kurumlar Genel Müdürlüğü tarafından korunmak amacıyla kullanılmak şartıyla yurt dışından getirilmesi zorunlu olan her türlü araç, gereç, makine ve teknik malzeme kültür varlıklarında keşif, proje, bakım, onarım, restorasyon, kazı, müze güvenliği, kimyasal maddeler, altın ve gümüş kağıt her türlü vergi, harç ve harçlardan muaftır.

Bu taşınmaz kültür varlığı üzerinde İl Koruma Kurullarının kararına göre yapılan onarım ve yapım çalışmaları Belediye Gelirleri Kanununa göre alınacak vergi, harç ve masraflardan muaftır. Yargı dahildir.

Buna göre, 2863 sayılı Kanun’un 21. maddesindeki istisna, restorasyon işinde çalışan işçilerin ücretlerini kapsamadığından, tescilli taşınmaz kültür varlığınızın restorasyonunda çalışan işçiler, 64 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 64. maddesine göre diğer ücretler gibi vergilendirilmelidir. 193.


Kaynak: GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın