medyauzmani.com
Konut vergisi 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak – Özgün Fikirler

Konut vergisi 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak

1) Konut vergisi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerlidir.

2) Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, müstakil otel, misafirhane, kamping, dağ evi ve yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen gecelik hizmetler konaklama vergisine tabidir.

3) Konaklama tesislerinde gece hizmeti ile birlikte satılarak konaklama tesisi bünyesinde verilen diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabidir.

4) Konaklama vergisi oranı %2’dir.

5) Konaklama tesislerinde verilen sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, konferans, seminer ve benzeri organizasyon hizmetleri vergi kapsamına dahil değildir. Söz konusu kuruluşun hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, kuruluşun hizmetinin niteliği ve tutarı faturada açıkça belirtilmesi veya bu hizmet için ayrı bir fatura düzenlenmesi durumunda bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacaktır.

6) Seyahat Acenteleri Yönetmeliğinde belirtilen seyahat acentalarına yapılan satışlarda, acenteye satış sırasında herhangi bir vergi tahakkuk ettirilmez. Aynı şekilde konaklama tesisi işletmecisi açısından acente satışı sırasında da vergilendirilebilir bir olay meydana gelmemektedir.

7) Yurtlarda, pansiyonlarda, kamplarda öğrencilere verilen hizmetler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerine ve konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip üyelerine, uluslararası kuruluşlara ve uluslararası anlaşmalar uyarınca vergiden muaf olan üyelerine verilen hizmetler vergidir. -muaf.

8) Konut vergisi matrahına KDV dahil değildir.

9) Konaklama vergisi KDV matrahına dahil değildir.

10) Teminat farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi sunulan konaklama hizmetlerine ilişkin çeşitli gelirler ile sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de benzer adlar altında yer alır.

11) Bedel yabancı para cinsinden hesaplanıyorsa, yabancı para vergiyi doğuran olayın tarihinde geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz kuru üzerinden Türk parasına çevrilir.

12) Konaklama vergisi yükümlülüğü, konaklama tesisi tamamen veya kısmen işletmeye hazır hale geldikten sonra faaliyete başlamadan önce belirlenir.

13) Konaklama hizmeti verilmeden önce fatura veya benzeri bir belge düzenlenmiş olsa bile konaklama vergisi bu belgede görülmez.

14) Mukimlik vergisinde vergi dönemi, faaliyetin yürütüldüğü takvim yılının birer aylık dönemleridir.

15) Mukimlik vergisi, vergi dönemini takip eden ayın yirmialtıncı günü akşamına kadar katma değer vergisine tabi vergi dairesine ve tesisin bulunduğu yerin vergi dairesine beyan edilir. olanlar için yer almaktadır. KDV’den sorumlu olmayanlar.

16) Mukimlik vergisi beyanname verme döneminde ödenir.

17) Mükellefin adi müteselsilen şirket olması hâlinde, ortaklardan herhangi biri müştereken tâbi olup, verginin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumludur.

5/12/2019 tarihli ve 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile 375 sayılı Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 34 üncü maddesi kapsamında işyerinde ikamet vergisine ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. 7/13/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergisi Kanununun .

“Konaklama vergisi

Madde 34 – (Değişik başlığı: 5/12/2019-7194/9 md.)

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, bağımsız otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ve konaklama tesisi bünyesinde verilen diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz kullanımı, spor, termal ve benzeri) konaklama vergisi alınır. gece servisi; Sağlık tesisleri, dinlenme merkezleri vb. tesislerin sağlanması vergileri etkilemez.

Mukimlik mükellefi, birinci fıkrada belirtilen hizmetleri sağlayan kişidir. Vergiyi doğuran olay, birinci fıkrada belirtilen hizmetlerin sağlanması ile gerçekleşir. Para ile temsil edilebilen ve diğer şekillerde sunulabilen menfaat, hizmet ve değerlerin toplamıdır.Konut vergisi oranı %2’dir. Cumhurbaşkanı bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye ve bu sınırlar içinde farklı oranlar belirlemeye yetkilidir.

devamını okumak için tıklayın


Kaynak: turmobb
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya tüzel kişiler tarafından kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu tutulamaz. resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın