medyauzmani.com
Konut kooperatiflerinin yapı müteahhitlik hizmetlerinde katma değer vergisi uygulaması – Özgün Fikirler

Konut kooperatiflerinin yapı müteahhitlik hizmetlerinde katma değer vergisi uygulaması

İçindekiler

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesi ile 29.07.1998 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış yapılarla ilgili olarak konut inşaat kooperatifleri adına yapılan inşaat taahhüt işleri KDV’den istisna edilmiştir.

29/7/1998 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan yapılarda, “konut yapı kooperatifleri için inşaat taahhüt işleri” nin onikinci sırasına göre %1 oranında katma değer vergisine tabidir. liste.

Apartman kooperatiflerine teslim edilen inşaat taahhüt işlerinde KDV uygulamasına ilişkin açıklamalar 49, 66 ve 106 Seri No’lu KDV Genel Beyannamelerinde yer almaktadır.

Bu Yönetmelik uyarınca, konut yapı kooperatifleri üzerinde yürütülen yapı taahhüt işlerinde muafiyet veya indirimli oran uygulanabilmesi için;

– Kooperatif konut kooperatifi statüsüne sahiptir,

– Konut kooperatifi ile ilgili çalışmaların yürütülmesi,

– Yapılan işin yapıcı ve bağlılığa dayalı olması,

Şartlara ek olarak, binanın yapılacağı arsanın da tapuda yapı müteahhitliği hizmeti alan kooperatif tüzel kişiliği veya kooperatifin bağlı olduğu büyük birlik adına kayıtlı olması ve konut yapı kooperatifine yapı ruhsatı verilmesi zorunludur.

Buna göre, yukarıda açıklanan şartlar çerçevesinde, konut-yapı kooperatiflerinin yapacakları inşaat taahhüt işleri, 29/07/1998 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış olması halinde katma değer vergisinden muaf, yapı ruhsatının bu tarihten sonra alınması durumunda %1 oranında katma değer vergisi alınır.

Ancak, konut-yapı kooperatifine yapı ruhsatı verilmediği hallerde, söz konusu kooperatiflere verilecek inşaat taahhüt işlerinde katma değer vergisi istisnası veya indirimi uygulanamayacaksa, bu kooperatifler belirtilen teslim ve hizmetler için belirtilen oranlarda katma değer vergisine tabi olacaktır.

1. İstisna veya indirimli fiyat uygulaması kapsamındaki işlemler

Muafiyet veya indirimli fiyat uygulaması kapsamında olup olmadığına ilişkin yukarıdaki genel tablolarda yer almayan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alınarak yapı taahhüt işleri kapsamında değerlendirilmesi Bakanlığımızca uygun görülen işler. aşağıda listelenmiştir;

Ahşap döşeme tahtası

– Alüminyum Doğrama, Alçı Tavanlar (Alüminyum, Polikarbonat Levha vb.) Tavanlar, Trapez Tavan, Alüminyum Giydirme, Aydınlatma Armatürleri & Spotlar

– PVC kapı, mutfak dolabı ve penceresi

– Artezyen kuyusu ve elektrik trafosu

– Park içi doğalgaz servis hattı

– Bahçe ve çim aydınlatma armatürlerinin teslimi ve montajı

– Bahçe yollarına kilitli taşlar koymak

– Balkon ve korkuluk imalat ve montajı

– Barbekü inşaatı işi

– Bir bekçi evi ve sitesi inşa edin

kutu yapmak

– Cam mozaik kaplama işleri

– Çatı yan duvarlarında mermer, pencere ve balkonlar, baca diplerinde banyo masaları, su olukları

– Çelik kapı imalatı ve montajı ile pres kapı imalatı

çevre işi

– Dış mekan plastik oyun alanı kaplama malzemelerinin montajı

Duşakabin montaj işleri

– Garaj kapıları ve Eco-Therm motorların teslimatı ve montajı

Güç trafoları ve direkleri

– Döşeme ve fayanslar için duvardan duvara kürek makinesi halı değiştirmelerinin döşenmesi

Ferforje işleri

Gazbeton elemanlar

çelik tel örgü

– Hazır beton üretilip mikserlerle kalıplara dökülmesi işi (taşıma cihazları ile çimento, çakıl, kum ve suyun karıştırılarak şantiyeye ulaştırılması ve pompalarla önceden hazırlanmış beton kalıplarına preslenmesi)

– Prefabrike demir imalatı (projesine göre betonarmelerin fabrikada kesilmesi, etriye, kesici, banko, gönye ve diğer büküm işlerinin hazırlanması, şantiyeye taşınması, prefabrik döşemelerin sökülüp yerine montajının yapılması) projelendirmek ve beton dökümüne hazırlamak)

– Hoparlör kurulumu

– İnce sıvalı, kör kasa

– Konsantratör ısı pompası setleri, eşanjör, ısıtma şebekesi, izolasyon malzemeleri ve borulama sistemlerinin montajı

– Isı, su ve barınak izolasyon işleri

– Isıcam ayrıca teslim edilmemek ve montajı yapılmamak kaydıyla konutlarda ısıcam montajı.

– İstinat duvarlarının inşası, sokakların inşası, yan duvarların inşası ve çitlerin eskrim

– Kamelya yapım işi

Sıva ve montaj işleri

Kapı kolu teslim ve montaj işleri

– Kapı zili, kapı aramalı sabit hatlı telefonlar

– Klima montajı (split klima)

Kombi ve tesisat işleri

– Bir kombi makinesinin kurulumu ve satın alınması

– Konutlarda bilgisayar sistemi ile elektronik elektrik sayaçlarının kurulması

– Kalemle mermer, marangozluk ve ev pencereleri yapmak

– Kooperatif arazisine getirilip satıcı tarafından kurulmak üzere yüksek gerilim hattı ve yüksek gerilim trafolarının satın alınması

– Kooperatif bacalarının yapımı ve inşa edilen bacaların tadilatı

– Kooperatiflere konut inşaatına başlanabilmesi için arazilerinde yaya ve trafik yolları açılır, maki ve bitki örtüsü temizlenir ve buna göre kayalar kırılarak yaya ve trafik yolları açılır.

Kum çıkarma ve taşıma

– Alçı ve alçı süsleme makinaları

– Manyetik tip su arıtma cihazının sert suları yumuşattıktan sonra kullanıcılara verilmesini sağlayan cihaz.

Merkezi ısıtma sistemlerinin doğalgaza dönüştürülmesi ve doğalgaz boru hatlarının uzatılması

Merkezi kilit sistemi, zil sistemi ve interkom sistemi (görüntülü intercom ve montaj işleri dahil)

– Mermer merdivenler, sahanlıklar, cam bahçe, bina pervazları ve denizlikler

– Mermer endüstrisi ve taş şömineler

– Mermer merdiven dış cephe taş kaplama işleri

– Davlumbaz ve montaj işleri

– Paratoner yapım işleri

Otoparklarda ve sokaklarda elektrik işleri

– (PDK) Prefabrike döşeme kirişi yapım işleri

– Pencere eşikleri ve balkon inşaatı

Ponzablok hafif yalıtım sistemleri

– Bina içi hazır trafo merkezleri ve hücre yapılarının yapılması

– PTT telefon şebekesinde sondaj çalışmaları, Alminol üretimi ve ilaç tutma

– Blokların dış kapı girişlerine beton saçak ve mermer kaplama

Barınak yapım işi

Su yalıtım işlemi

– Binanın bodrum ve kaba inşaatı

– Telefon ağları kurmak ve çöp toplama konteynırları (konteynerleri) inşa etmek

Temel duvarlarının betonla güçlendirilmesi

Hafriyat, tesviye, kaldırım ve çakıl işleri

– Tesviye tabakası (şap çalışması)

– Yeraltındaki betonarme duvarların su yalıtım işleri

– Trafo binası inşaatı

– Slayt kurulum bağlantısının yapılması işi

Yağmur suyu oluklarının ve drenaj borularının montajı

kaçış merdiveni

– Yolların ve yapıların inşaatı

– sarma

Dış ısı yalıtımı

Elektronik kapı sistemi oluşturun

– İmalat – Garaj kapısı montajı

Yalnızca yönetim amacıyla inşa edilen binalar

– Kooperatif arazisine güvenlik sistemleri, kameralar ve kayıt cihazları kurulması

Kooperatif üyelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan okul, hastane, sağlık ocağı, ibadethane gibi yapıların inşaat taahhüt işleri.

49 Seri No’lu KDV Genel Tebliği’nde yer almayan ve konut yapı kooperatifleri adına yapılan inşaat taahhüt işlerinin istisna kapsamında olup olmadığı konusunda Başkanlığımızın görüşü alınmalıdır. Bu işlerin tamamının veya birkaçının veya tamamının ayrı ayrı, konut kooperatiflerinin müteahhitleri veya taşeronları tarafından yapılması, istisnanın uygulanmasını engellemez. Bazı inşaat taahhüt işlerinin müteahhitler tarafından konut kooperatiflerine karşı yaptırılması halinde, alt işverenin yükleniciye verdiği hizmet genel esaslara göre KDV’ye tabi olacaktır. Yüklenici tarafından kooperatife yaptırılan inşaat müteahhitlik işleri, kooperatif için yapı ruhsatının 29/7/1998 tarihinden önce alınmış olması halinde katma değer vergisinden, ruhsat alınması halinde ise %1 oranında katma değer vergisinden muaf tutulacaktır. bu tarihte veya sonrasında elde edilmiştir.

2. Araziye karşı inşaatta iki ayrı süreç vardır (birincisi arazi sahibi tarafından arazinin müteahhide teslim edilmesi, ikincisi ise müteahhit tarafından arazi sahibine evin teslim edilmesi). Dolayısıyla bu kapsamdaki işlemler teslim niteliğinde olduğundan, inşaat işinde konut yapı kooperatifleri için kat karşılığı yapılan bir yapı taahhüt işinden söz etmek mümkün değildir.

Örneğin, yapı ruhsatında “malik” bölümünde adı geçen bir konut kooperatifinin, “müteahhit” bölümünde adı olan bir konut kooperatifi ile bir daire karşılığında anlaşması varsa, herhangi bir istisna veya indirimli fiyat olmayacaktır. Uygulama, çünkü binanın sahibi olan kooperatife konut teslimi söz konusu. Adı yapı yapı ruhsatnamesinin “müteahhit” bölümünde yer alan toplu konut kooperatifine bu kapsamda yapılan müteahhitlik işleri, işyeri sahibi ilgili konut yapı kooperatifi olmadığı için genel hükümlere göre KDV’ye tabidir. , dolayısıyla “Konut yapı kooperatifinde çalışıyor olmak” şartı yerine getirilmemiştir.

3. Tasfiye halindeki apartman kooperatiflerinin inşaat taahhüt işlerinde istisna ve indirimli oranlar uygulanmayacaktır. Bu uygulama, tasfiyenin hukuka uygun ve etkin bir şekilde başladığı andan itibaren geçerli olacaktır. Tasfiye kararı veren ancak kanunen veya fiilen tasfiye uygulamasına başlamayan, diğer bir deyişle tasfiye kararını Ticaret Siciline tescil ettirmeyen kooperatifler, muafiyetten yararlanmaya veya indirimli oranı uygulamaya devam edeceklerdir.

4. KDV kanununa göre, konut inşaat kooperatifleri için yapılacak inşaat taahhüt işlerinde muafiyet veya indirimli oran uygulaması, konut kullanılmaya başlanana kadar (yapı kullanma izin belgesi almak için) yapılacak inşaat taahhüt işlerini kapsamaktadır.


Kaynak: 60 Sayılı Katma Değer Vergisi Genelgesi
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan