medyauzmani.com
Konut kira adresinin bir kısmı ticari faaliyetlerde kullanılıyorsa stopaj nasıl hesaplanacak? – Özgün Fikirler

Konut kira adresinin bir kısmı ticari faaliyetlerde kullanılıyorsa stopaj nasıl hesaplanacak?

Kiralanan konutun bir odası ticari faaliyetler ve/veya serbest meslek için işyeri olarak kullanılıyorsa gelir vergisi stopajı (stopajı) ve beyanı nasıl olmalıdır?

İkamet için kullanılan evin bir odası aynı zamanda işyeri olarak da kullanılıyorsa evin tamamı işyeri olarak kabul edilecek ve Gelir Vergisi Kanunu’nun birinci fıkrasının (a) bendine göre 94; %20 (31.07.2020 tarihli ve 31202 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre), kira ödemelerine uygulanan stopaj oranı 31.12.2020 tarihine kadar uygulanmak üzere %10’a düşürülmüştür. Stopaj oranı 31343’e düşürülmüştür. 3319 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3319 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1.1.2021 tarihinden 31.05.2021 tarihine kadar %10 oranında uygulanacağı belirtilmiştir.) Gelir vergisi kesintisi (stopaj) oluşacaktır.

Mal sahibi, gelir elde etmeye ilişkin giderin işletmeye ait olduğunu ve işletme ile bağlantılı olarak kullanıldığını ispat ederse, gideri işletme gelirinin/gelirlerinin tespitinde gider olarak indirebilecektir. Ayrıca mülk sahibinin elde edeceği gelir 2020 yılı için 49.000 TL (2021 yılı için 53.000 TL) olan beyan sınırını aşarsa, gayrimenkul sermaye geliri olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi olarak beyan edilecektir.

Kiralanan iş yeri için yapılan kira ödemeleri vakıftan kesilmeli midir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasının (5/b) bendinde vakıf (birleşen kuruluşlar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullere yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapıldığından, fonların mükellefiyet teşkil ettiği kabul edilmiştir. Dernekler, sahibi olduğunuz gayrimenkulü kiralayarak Vergi taleplerinde bulunur. nedeniyle elde ettikleri kira gelirlerinden bu hüküm uyarınca %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapılır.

Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sempati, rehin ve yardımlaşma vakıfları, sosyal yardım kuruluşları, yoksul aşevleri ile ceza ve icra müesseseleri yer almaktadır. . kamu idareleri ve kurumları tarafından sosyal amaçlı işletilen tutukevleri ile çalışma yurtları, hemşirelik atölyeleri, öğrenci yurtları, gençlik yurtları ve benzeri kurumların kurumlar vergisinden muaf olduğu belirtilmiştir. Buna göre, bu kapsamda, yerleşik sandıklara ait gayrimenkullerin kiralanmasından elde edilen kira gelirlerinden gelir vergisi kesintisi yapılamaz.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın