medyauzmani.com
Kızılay’a deprem nedeniyle yapılacak ayni yardım için kesilecek faturada muafiyet kodu ne olacak? – Özgün Fikirler

Kızılay’a deprem nedeniyle yapılacak ayni yardım için kesilecek faturada muafiyet kodu ne olacak?

06.02.2023 tarihinde tanık olduğumuz Kahramanmaraş depremi ile ilgili olarak KIZILAY’a ayni yardım için elektronik arşiv faturası düzenlenirken fatura nasıl olmalıdır? (Kızılay’dan bağış makbuzu alınmıştır.) Ayrıca bu faturada KDV yer almamakta ve “gıda bankacılığı kapsamında depremzedelere ulaştırılmak üzere bağışlanmaktadır”. Bir açıklama yazmak yeterli mi?

Fatura türü: İstisna. KDV beyannamesinin tam istisnası bölümünde 324. satıra yazılacaktır.


3.2 Bağış ve yardım yapabilecek kurum ve kuruluşlar

3.2.1. Gelir vergisi kanununa göre

gelir vergisi mükellefleri tarafından;

  • genel bütçeli kamu idareleri için,
    ● Özel bütçeli kamu idareleri,
    :: Özel Bölge İdareleri,
    ● belediyeler,
    ● köyler,
    ● kamu yararına çalışan derneklere,
    ● Başkan tarafından vergi muafiyeti tanınan kuruluşlara yapılacak bağış ve yardımlar indirime tabi tutulabilir.

Dernek ve kamu yararına çalışan kuruluşlar dışındaki dernek ve kuruluşlara Cumhurbaşkanı tarafından vergi muafiyeti sağlanan bağış ve yardımlar, gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinden indirilemez.

3.2.2. kurumlar vergisi kanununa göre

kurumlar vergisi mükellefleri; Bağış yapabilecek kuruluşların yanı sıra, gelir vergisi mükellefleri ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar indirime tabidir.

Aynı şekilde bağış ve yardımlarını indirime tabi tutabilirler.

3.3 İndirim tutarının hesaplanması

3.3.1. Gelir vergisi kanununa göre

Gelir vergisi mükellefleri tarafından yapılan bağış ve yardımlar, beyan edilen gelirin %5’ini geçmemek kaydıyla indirim konusu yapılabilir. Gelişmekte olan öncelikli alanlar için bu oran %10 olarak belirlenmiştir.

İndirilecek tutar hesaplanırken beyan edilen gelir, yıllık gelir vergisi beyannamesi içinde yer alan bir önceki yıl zararları ve kesintilerinden önceki tutar üzerinden hesaplanır.

3.3.2. kurumlar vergisi kanununa göre

Kurumlar vergisi mükellefleri ayrıca o yıl için şirketin gelirlerinin %5’ine kadar bağış ve yardımları vergiden düşebilir. Ancak bu mükellefler için kalkınmada öncelikli alanlar açısından ayrı bir oran belirlenmemiştir.

Şirket gelirleri düşüldükten sonra, indirim ve istisnalar düşülmeden önce iştirak kazançları hariç, indirilebilecek bağış ve yardımların miktarının tespitine esas teşkil eden zarar mahsupları da dahil giderler [Ticari bilanço kârı – (iştirak kazançları istisnası + geçmiş yıl zararları)] miktardır.

Örnek: (A) A..’nin 2022 yılı işletme bilanço karı 6.900.000 TL, kanunen kabul edilmeyen giderleri 900.000 TL, 2017 yılı zararı 1.000.000 TL, vadesi 500.000 TL olup, 3 yıldır aktifinde tuttuğu gayrimenkullerin satışından 1.200.000 TL gelir elde etmektedir.

(a) Cumhurbaşkanı tarafından vergi muafiyeti tanınan Vakfa (V) makbuz karşılığında 800.000 TL bağışlanmıştır. Şirketin vergi beyannamesinden indirilebilecek bağış tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanır.

Ticaret dengesi karı (A) 6.900.000

Yasal olarak kabul edilmeyen giderler (b) 900.000

Bağlı kuruluş kazanç muafiyeti (C) 500.000

Gayrimenkul Satışından Kazanç İstisnası (D)[(Kazancın %50’si) (1.200.000 x %50)] 600.000

Geçmiş yılın zararı (e) 1.000.000

İndirilebilecek bağış ve yardım miktarının belirlenmesine esas kurum kazancı

(F)[A – (C+E)]5.400.000

Vakfa yapılacak bağış ve yardımlarda üst sınır (G) [F x %5]270.000

Yukarıdaki hesaba göre; (a) 800.000 TL bağışlamış olmasına rağmen bu bağışın 270.000 TL’si reklam amaçlı kesintiye tabi olacaktır.

4. Tamamı şirketlerin gelir ve kurumlar vergisi kanunlarında beyan edilen gelir/kazançlarından indirilebilecek bağış ve yardımlar

4.1 Başkan tarafından başlatılan yardım kampanyalarına yapılan bağışlar

4.1.1. yasanın ilgili maddeleri

Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan yardım kampanyalarına yapılacak bağışlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde düzenlenmiştir.

4.1.2. indirim miktarı

gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından; Başkan tarafından başlatılan yardım kampanyalarının makbuzları Her türlü ayni ve nakdi bağışlar Temel ayara yüklenebilir.

4.1.3. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından koordine edilen yardım kampanyaları

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), afet, acil durum ve sivil savunma ile ilgili hizmetleri yürütmek üzere kurulmuştur. Cumhurbaşkanlığı, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında sayılmıştır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendi ile Şirketler Vergisi Kanunu’nun birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında, yardım kampanyaları için makbuz karşılığında yapılan her türlü ayni ve nakdi bağışlar, Başkanın inisiyatifi beyan edilen gelirlerden ve şirketin gelirlerinden mahsup edilebilir.

3/2/2021 tarih ve 3483 sayılı Cumhuriyet Kararnamesine göre de bu tarihten itibaren ülkemizde meydana gelebilecek afetzedelere yönelik Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile koordineli olarak yardım kampanyaları yürütülmektedir.

Söz konusu yardım kampanyaları kapsamında, depremden etkilenen afetzedeler için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ilan edilen hesaplara yapılan nakit bağışların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından kesintiye tabi tutulacaktır.

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, deprem sonrası kamu hayatını olumsuz etkileyen durumların ortadan kaldırılması amacıyla işyerlerinde bulunan veya yurt dışından temin edilen malzemeleri ayni olarak bağışlayabilirler. AFAD başkanlığına yapılabileceği gibi AFAD’a bağlı kamu kurum ve kuruluşlarına da ayni bağış yapılabilir. Bu kapsamda yapılan her türlü ayni bağış, ilgili kurumlarca bağış ve makbuz konusu eşyanın içeriğine ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla indirim olarak kabul edilebilir.

Örneğin Kahramanmaraş’ta konuşlu Deprem Acil Durum ve Afet Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda bir yardım kampanyası başlatılmış ve gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin afetzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir.

Bağışlar ve bağışlar.

Söz konusu kampanya kapsamında yapılan bağış ve yardımlar, yukarıdaki açıklamalar kapsamında gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirilebilir.

Öte yandan, bu aralıkta yapılan bağış ve yardımlardan KDV alınmayacak olup, bağışa konu mallar üzerinden doğan KDV de mükellef tarafından indirime tabi tutulabilecektir. Ayrıca, Afet ve Acil Durum Yönetimi’ne yapılan bağışlara ilişkin olarak bu birim ile bağışçılar arasında düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacaktır.

4.2 Türkiye Kızılay Derneği ve Türkiye Yeşilay Derneği’ne yapılan nakit bağış ve yardımlar

4.2.1. yasanın ilgili maddeleri

Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendinde ve 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde Türkiye Kızılay Derneği ve Türkiye Yeşilay Derneğine yapılacak bağış ve nakdi yardımlar düzenlenmiştir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 10. Kurumlar vergisi kanunu.

4.2.2. indirim miktarı

İktisadi kuruluşlar hariç, Türk Kızılayı ve Türkiye Yeşilay Derneği makbuz karşılığında Bağışlar ve nakit bağışlar Her şey indirimli olabilir.

Türk Kızılayı ve Türkiye Yeşilay Derneği’nin ekonomik kuruluşlarına yapılan bağış ve yardımlar, gelir ve kurum kazançlarının tespitinde indirim konusu yapılamaz.

Yukarıda belirtilen dernek ve topluluk için Bağış ve ayni yardım Ancak, beyan edilecek gelirin/gelirlerin %5’ini geçmemek kaydıyla yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde indirim yapılabilir.


4.3.7.1.1. Projenin varlıklarından veya stoğundan çekilerek bağış ve ayni yardım sağlanması

Kuruluşun malvarlığından veya bakiyelerinden çekilmek suretiyle yapılan bağış ve ayni yardımlarda, mükelleflerin kuruluştan çektikleri ve bağışladıkları değerler için yetkili makamlarca imzalanmış fatura düzenlemeleri yeterlidir. faturanın arkasına faturada belirtilen değerlerin kamu kurum ve kuruluşlarından bağış veya yardım olarak alındığına dair şerh bulunan kişiler.

4.3.7.1.2. Ayni bağışlar ve dış yardımlar

Ayni kıymetlerin mükellefler tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanması halinde, bu kurum ve kuruluşlarca alınacak kıymetlerin kıymeti, türü ve tutarının teslimine ilişkin belge düzenlenmesi yeterlidir. Orijinalinden şüpheye yer bırakmayacak şekilde bağışlanmıştır.

Ayrıca bağışlanan değerler üzerinden düzenlenen faturaların arka yüzlerinde belirtilen açıklamalarda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzaları bulunacaktır.

4.3.7.2. Bağış ve nakit yardımlarının belgeleri

Bağış ve nakdi yardımlar, bağışı kabul eden kuruluşlardan alınan makbuz veya bu amaçla bankalarda açılan hesaplara yatırıldığını gösteren banka dekontu ile belgelenmesi kaydıyla vergi matrahından indirilebilir.



Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Mevzuatı Açısından Bağış ve Yardımların Açıklanması Rehberi, İSMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan