medyauzmani.com
Kiralık araçla servis işi yapılabilir mi? – Özgün Fikirler

Kiralık araçla servis işi yapılabilir mi?


Bir servis nakliyecisi nakliye işini halletmek istiyor. Ek bir etkinlik açacağım. Bunu kiralık bir araba ile yapabilir misin?

Bir servis çalışanı için araba sahibi olmanıza gerek yok. Bunu kiralık araba ile de yapabilirsiniz. Tabii ki aracı kiralayan firma fatura kesecek.


Okulda öğrenci taşımacılığında katma değer vergisi oranı nedir? İpotek uygulanabilir mi?

Okul servisi için kesilen fatura üzerinden %8 KDV hesaplanmaktadır.

Hesap, hizmet sahibi tarafından hizmet sağlayıcıya fatura edilirse, hesaplanan KDV’den KDV’nin 5/10’u mahsup edilir.

Okulda ebeveyn birliği fatura ediliyorsa, yalnızca KDV hesaplanacaktır. KDV indirimi hesaplanmaz.



2020 yılında açılan tek kişilik şirketimizde, müşterimizin kendi kullandığı aracını işletme envanterine masraf bildirimi ile kaydettirdik. Şirket artık şirket araba masrafını kullanmak istemiyor. Özel Temsilciyi müşteri adına faturalandırabilir ve iş envanterinden çıkarabilir miyiz?

Binek araç kime satılırsa ona fatura kesiliyor.

Fatura üzerinden %1 oranında KDV hesaplanacaktır. Kayıtlardan silinir.


KDV stopajı uygulamasının belirlenmesi

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetler üzerinden hesaplanan KDV, Alıcının statüsüne bakılmaksızın Beyannamede (I/C-2.1.3.1/b) sayılanlara tabi olmayacaktır. Ancak bu, profesyonel spor kulüpleri (anonim spor kulüpleri dahil) tarafından Bildirimde (I/C-2.1.3.1/b) listelenenlere sağlanan teslimatlar ve hizmetler için geçerli değildir.

Ayrıca 3065 sayılı Kanun (11/1-c) ve geçici 17 nci madde kapsamındaki teslimler ile bu Kanuna göre KDV’den istisna edilen teslim ve hizmetler için stopaj uygulanmaz.

Örnek: Gelir Vergisi Kanunu’na göre gerçek usulde vergilendirilmeyen bir çiftçinin yaptığı yün ve yün teslimleri 3065 sayılı Kanun’un (17/4-B) maddesi uyarınca KDV’den istisna olduğundan, KDV uygulanmayacaktır. Bu işlem bedeli üzerinden hesaplanacağından kesinti uygulanmayacaktır..

Kısmi stopaj uygulaması kapsamındaki her bir işlemin KDV dahil değeri 2.000 TL’yi geçmediği takdirde hesaplanan KDV stopaja tabi olmayacaktır. Limit aşılırsa, tutarın tamamı düşülür.

Belirtilen tutarı aşan işlemlerde KDV kesintisi yapma zorunluluğunun ortadan kalkması için, aynı işlemin maliyetlerinin toplamı dikkate alınarak fiyat parçalara bölünemez, bu sınırın aşılması durumunda indirim yapılır.

Vergi daireleri, stopaj yükümlülüğünden kurtulmak için birden fazla fatura düzenleyerek bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde, eksiksiz olduğu anlaşılan alımlar toplamının yukarıda belirtilen limiti aşıp aşmadığını kontrol ederek gerekli tedbirleri alır. .

Belge düzeni

stopaja tabi işlemler için satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde; “İşlem ücreti”, “Hesaplanan KDV”, “Muhtasar oranı”, “Alıcı tarafından kesilecek KDV tutarı”, “Muafiyet dahil toplam tutar”, “Muafiyet sonrası tahsil edilecek toplam maliyet (çıkarma hariç toplam tutar)” gösterilir

Satıcı için bu fatura aynı zamanda işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV stopajının geçerli olduğunu ispatlayan bir belge niteliğindedir.

Mahsuptan sonra kalan miktar, senet üzerine rakamla ve yazı ile vadesi gelen tutar olarak yazılır.

Örnek: KDV hariç 3.000 TL (%18) oranında KDV’ye tabi bir işlem (5/10) oranında KDV stopajına tabidir. Bu işlem aşağıdaki şekilde faturalandırılacaktır:

İşlem ücreti: 3.000 TL

Hesaplanan KDV: 540 TL

Stopaj oranı: 5/10

Alıcının KDV Kesintisi: 270 TL

Kesinti dahil toplam tutar: 3540 TL

Kesinti hariç toplam tutar: 3.270 TL

Sadece üç bin iki yüz yetmiş Türk lirası.

Stopaja tabi işlemlerin, stopaj uygulaması kapsamına girmeyen işlemlerle birlikte gerçekleştirilmesi durumunda, bu işlemlerin tek bir fatura ile belgelenmesi mümkündür.


Kaynak: İSMMMO, KDV Genel Uygulama Beyanı
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın