medyauzmani.com
Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni bir medya taahhüdü – Özgün Fikirler

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni bir medya taahhüdü


Ertuğrul Killia
Denetçi, bağımsız denetçi ortağı


kayıt olmak

24.12.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 464 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilk kez yayımlanan genelgesi ile izleme ve kayıt altına alma çalışmaları kapsamında belirli mükellef gruplarına sürekli bilgi verme zorunluluğu getirilmiştir. e-iş faaliyetlerinde bu kez 538 Sayılı Vergi Usul Kanunu tebliğ edildi

464 sayılı Vergi Usul Kanunu genelgesine göre; E-ticaret faaliyetlerinin takibi ve takibi için aşağıda belirtilen mükellef grupları sürekli bilgi verme yükümlülüğü kapsamında belirli bilgileri bildirmekle yükümlüdür.

  • aracı hizmet sağlayıcılar,
  • bankalar,
  • çevrimiçi reklamcılık hizmeti komisyoncuları,
  • Nakliye ve lojistik operatörleri

538 numaralı iktidar generali hangi yıl

Yukarıdaki açıklama ile ilk kez e-ticarette Maliye Bakanlığına verilen yetkiler çerçevesinde e-ticaretin, vergi kayıplarının ve kaçakçılığının kontrol altına alınması amacıyla ilgili kişi ve kurumlara sürekli bildirimde bulunulması görevi verilmiştir. BT. Taşınır ve taşınmaz alım satımının kontrolü amacıyla yer sağlayıcılar ve aracıların işlemlerinin takibi amacıyla organize edilmektedir.

Sürekli bilgi verilmesi ve bilgilerin bildirilmesi zorunludur.

538 satırlık genel açıklamanın aynı kapsamında yani elektronik ticarette kayıp ve kaçağın önlenmesi amacıyla bu açıklama kapsamında;

1- Bir ay içinde yaptıkları söz konusu işlemlerle ilgili olarak taşınır ve taşınmaz mal, hizmet ve mal alımı, satımı veya kiraya verilmesine ilişkin ilanların yayınlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcılar, sosyal ağ sağlayıcılar ve yer sağlayıcılar takvim yılının;

a) Hizmetin verildiği internet adresi veya adresleri,

b) Hizmet verilen gerçek veya tüzel kişilerin adı, soyadı/soyadı, TCKN/YKN/TIN bilgileri ve işyeri adres bilgileri,

c) Hizmet Sağlayıcılar adına yapılan taşınır ve taşınmaz mal ve hizmetlerin satışına/kiralanmasına ilişkin her bir tahsilat veya satış işleminin tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların Aracı Hizmet Sağlayıcılara ödenmesine ilişkin banka hesap bilgileri ve

ç) Başkanlıkça belirlenen diğer bilgilerin, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen yöntemle Başkanlık sistemlerine elektronik ortamda iletilmesi zorunludur.

2- Birinci fıkrada belirtilen kişilerin satıcının/kiracının ticari temsilcisi sıfatıyla ödemelere ilişkin olarak aracılık etmesi veya ödeme hizmetini banka veya ödeme kuruluşundan dış hizmet olarak alması yükümlülüğü etkilemez. bilgi vermek.

3- Reklam verenler, aracı hizmet sağlayıcılar, sosyal ağ sağlayıcılar ve yer sağlayıcılar aracılığıyla, söz konusu hizmet sağlayıcıların verdikleri reklamlarla ilgili olarak Başkanlığa bildirmekle yükümlü oldukları bilgileri kendilerine vermekle yükümlüdür. İlana konu olan taşınır, taşınmaz, mal veya hizmetlerin mülkiyetinin beyan edilmemiş gerçek veya tüzel kişiye ait olması halinde, sahibi hakkında aracı hizmet sağlayıcılara, sosyal ağ sağlayıcılara ve yer sağlayıcılara bilgi verilmesi zorunludur. mülkün.

4- Aracı hizmet sağlayıcılar, sosyal ağ hizmet sağlayıcıları ve yer hizmeti sağlayıcılar, üçüncü fıkra kapsamında bildirimde bulunmayanlar hakkında bu bildirimin Beşinci maddesinde belirtilen şekilde Başkanlığa bildirimde bulunmak zorundadır.

Bildirimler nereye gönderilir?

Maliye Bakanlığı, elektronik ticaret monitörleri ve bilgi vermekle yükümlü kişilerce üretilen bilgilere ilişkin gerçek ve tüzel kişiler için veri formatı ve standardı, Başkanlıkça BTRANS aracılığıyla duyurulacak ve bilgiler, bu sistem.

İlk bildirim ne zaman yapılacak?

Geçici maddede ilk bildirimin tarihi belirtilir. Buna göre, Haziran 2022’de ilk kez yapılan beyannamelerle ilgili olarak (31.07.2022 hafta sonu nedeniyle) ilk bildirimlerini 1/8/2022 tarihine kadar Başkanlığa yapması gerekmektedir.

Geçici maddenin ikinci fıkrasında, bu açıklamanın yayımlandığı tarih itibariyle yayınlanmış ilanlar ile bu bildirimin yayımlandığı tarihten 31.05.2022 tarihine kadar (tarih dahil) ilk kez yayınlanmış ilanlar (yayınlananlar dahil) halen devam etmekte olan veya olmuş (Haziran 2022’de İptal edilmiştir) 31.08.2022 tarihine kadar bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

bilgi koşullarına uyulmaması nedeniyle ceza;

BTRANS sistemine bildirmekle yükümlü oldukları bilgileri, Vergi Usul Kanununda öngörülen defter, kayıt ve belgeler için saklama süreleri boyunca (5 yıl) elektronik ortamda muhafaza etmek ve elektronik ortamda ibraz etmekle yükümlü oldukları belirtilmiştir. araçlar ve istek üzerine medya. Ayrıca BTRANS sistemine vermiş oldukları bilgilerin doğruluğundan kendileri sorumludur ve talep edilen bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen format, standart ve iletim şekline uygun olarak iletmek zorundadırlar.

Yukarıdaki yükümlülüklere uymayanlar hakkında fiillerine göre Vergi Usul Kanununda öngörülen cezalar uygulanacaktır. Buna göre Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesi uyarınca; “Aynı Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257 nci maddelerindeki yükümlülükler ile yeniden teyit edilen 257 nci maddesi uyarınca getirilen yükümlülüklere uymayanlar (bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen yöneticiler dahil) kamu kurum ve kuruluşları); 2022 yılı için birinci sınıf tacirler hakkında 3.400,00 TL özel ihlal cezası verilmesi zorunludur” (5).


Kaynak: SMMM – Sorumlu ortak, bağımsız denetçi Ertuğrul KILIÇ’ın özel izni ile yayınlanmıştır. Ertuğrul Kılıç tarafından tarafımıza gönderilen yazıdaki tüm hak ve sorumluluklar yazarına aittir.
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın