medyauzmani.com
İthalat ve ihracat faturaları Form B’de beyan ediliyor mu? – Özgün Fikirler

İthalat ve ihracat faturaları Form B’de beyan ediliyor mu?

VUK 523 GT. Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik belge olarak düzenlenen belgeler, Temmuz 2021 tarihinden itibaren Form B ve Form B bildirimlerine dahil edilmeyecektir.” BA’da ilan edilecek ve yeni açıklamaya göre BS oluşturacak mı?

İthalat kağıt fatura ile yapıldığı için limiti aşan fatura Form Ba’ya yazılacaktır.

İhracatın elektronik fatura veya elektronik arşiv faturası ile yapılması halinde raporlanmayacaktır.

Genel Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Ek No: 396) (Ek No: 523)

Madde 1 – 1.1.7. 1.1.8. Numara eklendi.

1.1.8. Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik belge olarak düzenlenen belgeler Temmuz 2021’den itibaren Form B ve Form B(B) bildirimlerine dahil edilmeyecektir.

Makale 2 – Aynı ifadeden “1.2.1.2.2. 1 numaralı fıkranın birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Bir kişi veya kuruluştan satın alınan mal ve/veya hizmet miktarı ile kişi veya kuruluşa mal ve/veya hizmet satışı için 5.000 TL sınırı belirlenirken, elektronik ortamda ve kağıt ortamında düzenlenen tüm belgelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir. Söz konusu sınırın aşılması durumunda, düzenlenen belgeler yalnızca kağıt olarak tebligatlarda yer alacaktır.

Örnek 1. Form Ba ve Form B bildirimlerini sunmakla yükümlü olan A firması, 2021/Kasım döneminde KDV hariç 4.800 TL tutarında elektronik arşiv faturası ve her biri 150 TL olmak üzere iki adet kağıt fatura düzenlemiştir. B Şirketinin aynı ay içinde düzenlediği belge toplam tutarı KDV hariç 5.100 TL (4.800 + 150 + 150) olduğundan, ilgili vergi mükellefinin 2021/Kasım Tebliğ Belgesi döneminde sadece kağıt olarak düzenlenen iki belgeyi ibraz etmesi gerekmektedir. Ba ile ilgili olarak A Şirketinin B Şirketinden yaptığı toplam 300 TL hariç alışlara ilişkindir.

Öte yandan B Şirketi, A İşletmesine yaptığı satışlara ilişkin 2021/Kasım dönemi Form B bildiriminde elektronik ortamda oluşturduğu belgeyi dikkate almayacak ve elektronik ve kağıt ortamda düzenlenen toplam belge tutarı , Katma Değer Vergisi Hariç 5.000 TL’yi aşıyor ve sadece kağıt olarak düzenlenmiş iki belge sunacak. Toplam KDV hariç 300 TL olacaktır. “

Madde 3 – 3.2.4 aynı beyannamenin “3 – Tebligatların teslimi ve doldurulması” başlıklı bölümünden. Bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“3.2.4.Tebliğ’e uyan ancak alım ve satımları belirlenen limitin altında olan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükellefler, Form Ba ve/veya Form B’de beyanname vereceklerdir. Bildirim Ba/Bs.” Kutucuğu işaretleyerek verilmelidir.

Örnek 2. 2021/Eylül döneminde Form Ba ve Form Bs bildirimlerini yapmakla yükümlü olan C Şirketine D Şirketi tarafından elektronik ortamda düzenlenen toplam belge tutarı KDV hariç 4.000 TL olup, kağıt ortamında düzenlenen toplam belge tutarı ise 4.000 TL’dir. Katma Değer Vergisi hariç 500 TL. D Şirketinin C Şirketine düzenleyeceği evrakların toplam tutarı KDV (4.000 + 500) hariç 4.500 TL olduğundan, beyanda belirtilen limitin altında kalmaktadır. İlgili ayda C Şirketinin bildirime tabi başka alımı olmamıştır. Bu durumda C Şirketi’nin 2021/Eylül ayı mal ve/veya hizmet alımları beyanda belirtilen limitin altında olduğu için Form Ba bildirimi “Bildirim Ba’da beyan etmek için gerekli bilgiye sahip değilim.” şeklindedir. kutucuğu işaretlenerek verilmelidir.

Öte yandan ihbar yükümlülüğü bulunan D Şirketinin 2021/Eylül döneminde C Şirketine yaptığı toplam satış KDV hariç 4.500 TL olduğundan belirlenen limitin altında kalmaktadır. D Şirketi ilgili dönemde bildirime tabi başka mal ve/veya hizmet satışı yapmamıştır. Bu durumda D Şirketi’nin 2021/Eylül dönemine ait mal ve/veya hizmet satışlarının beyanda belirtilen limitin altında olması nedeniyle, Form B’nin “B Bildiriminde beyan edilecek bilgilere sahip değilim” ibaresi geçerli olacaktır. .Bu, kutucuğun işaretlenmesiyle verilir.

Örnek 3. K Ltd. 2021/Kasım döneminde Z Şirketi elektronik belgelerini düzenleyerek KDV hariç toplam 50.000 TL ciro yaptınız. K Ltd.Şti tarafından düzenlenen kağıt fatura bulunmamaktadır. İlgili dönemde Z Şirketine ve/veya herhangi bir kişi veya kuruluşa. Bu durumda K Ltd.Şti.Form B bildirimi. 2021/Kasım dönemi için “Lisans bildiriminde beyan edeceğim bir bilgi yok.” kutucuğu işaretlenerek verilmelidir.

Öte yandan Z Şirketi, 2021/Kasım döneminde N Şirketine ait elektronik belge toplam tutarını KDV hariç 7.000 TL olarak K Ltd. Örneğin, KDV hariç toplam elektronik belge tutarı 50.000 TL’dir ve ilgili dönemde başka mal/hizmet alımı yapılmamıştır. Bu durumda, Z Şirketinin 2021/Kasım Ba Bildirimi “Bildirim Ba’da kamuya açıklanacak bilgiye sahip değilim.” ” kutucuğu işaretlenerek verilmelidir.

Madde 4 – Bu açıklama 1/7/2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Madde 5 – Bu tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.


Kaynak: ismmmo, GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın