medyauzmani.com
İşyerine alınan motosikletin KDV’si indirime tabi midir? – Özgün Fikirler

İşyerine alınan motosikletin KDV’si indirime tabi midir?

Kişisel bir vergi mükellefi, evden işe gitmesi için ona bir scooter aldı. KDV ve tüketimi gider olarak düşebilir miyiz?

Satın alınan motosiklet vergi dairesine bildirilir ve tescil edilir.

Amortisman kayıtlı motora tahsis edilir. Ödenen KDV, satın alma sırasında düşülür. Bir sonraki satışta kesilecek fatura üzerinden KDV hesaplanır.

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

istanbul vergi dairesi

Katma Değer Vergisi Gelir Kanunları Grubu Yönetimi – ÖTV

sayı : 39044742-130[Özelge]-36894 15.01.2021
Konular : Kayıtlı bir motosikletin çalınması durumunda vergiler

uzun zamandır :
… tarihli belge başvuru formu ve … belge kayıt numarası.

Kuruma kayıtlı beyannameye ilişkin başvuru formunda, KDV (Katma Değer Vergisi) ödemeden satın aldığınız kullanılmış motosikletin çalıntı olduğu, söz konusu araç aracınızdan kesilirken fatura kesilip kesilmediği belirtilir. Şirketin malvarlığı çıkarılacaksa, kim adına düzenleneceği, KDV beyan edilip edilmeyeceği, verilecekse hangi bedel üzerinden düzenleneceği, bu hususlarda Başkanlığımızın görüşü alınabilir.

Gelir vergisi kanunu açısından

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu;

– 37. maddesinde, “Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazanç ticari kazançtır.“,

– 38. maddede, “Bilanço esasına göre ticari kazanç, işletmenin özsermayesinin hesap dönemi sonundaki değerleri ile hesap dönemi başındaki değerleri arasındaki pozitif farktır.

Bu dönemde mal sahibi veya sahipleri tarafından:

1. İşletmeye kattığı değerler bu farktan düşülür;

2. Organizasyondan çekilen değerler takımlara eklenir. Bu şekilde ticari kazanç tespitinde Vergi Usul Kanununun kıymet takdirine ilişkin hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur.“,

Hükümler dahildir.

Buna göre kuruluşunuzun malvarlığında kayıtlı motosikletinizin çalınması sonucunda trafik tescil kayıtlarından düşen motosiklet bedeli gider veya masraf olarak değerlendirilemez.

Öte yandan, işletmeniz çalınan bir motosiklet için sigorta tazminatı alıyorsa, sigortadan alınan tazminat normalde gelir olarak kabul edilir.

Vergi prosedürleri açısından

213 sayılı Vergi Usul Kanunu;

227 nci maddesinin birinci fıkrasında “Bu Kanunda aksi öngörülmedikçe, bu Kanuna göre tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların tasdik edilmesi zorunludur.“,

229. maddede “Fatura, bir müşteriye bir mal satan veya iş yapan tacir tarafından, müşterinin satılan mal veya yapılan iş karşılığında borçlu olduğu tutarı göstermek için verdiği bir belgedir.

Hükümler dahildir.

Anılan kanunun 278. maddesinde değeri düşmüş olan eşyanın maliyet değeri yerine eski değeri ile değerleneceği düzenlenmekte olup, aynı kanunun 317. maddesinde;

Tüketime tabi:

  1. Yangın, deprem, sel gibi afetler sonucunda kısmen veya tamamen değer kaybı;
  1. Yeni buluşlar nedeniyle teknik etkinlikleri ve değerleri düşmüş, tamamen veya kısmen kullanılamaz hale gelmiş;
  1. zorla çalıştırmaya tabi tutularak normalden daha fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalan; “Maliye Bakanlığınca işin niteliğine göre her proje için ayrı ayrı belirlenen olağanüstü ekonomik ve teknik amortisman oranları, menkul, gayrimenkul ve haklara, mükelleflerin talepleri ve ilgililerin görüşü alınarak uygulanır. İlgili bakanlıklar.”“,

329. maddede “Yangın, deprem, sel, sel gibi afetler nedeniyle kısmen veya tamamen zarar gören amortismana tabi iktisadi kıymetler için alınan sigorta tazminatının değerinden (amortisman sonrası kalan değer düşülür) fazla veya az olması durumunda amortismana tabi değerden bir), fark kar veya zarar hesabına kaydedilir.

Şu ana kadar, sigorta tazminatı alınmış ve işin niteliğine göre hasarlı malın yenisiyle değiştirilmesi gerekiyorsa veya işletme yönetimi bu konuda karar verir ve işletme kurulursa, fazla tazminat geçici olarak tutulabilir. yerine koyma masraflarını karşılamak üzere en fazla üç yıl süreyle pasifte muhasebeleştirilir. Bu dönemde kullanılmayan tazminat farkları kara eklenir.

Hükümleri var.

Bu hükümler uyarınca, vergi kanunumuza göre, sermayede ve sermayenin herhangi bir unsurunda düşük bedelle meydana gelen değer kayıplarının değerlendirilmesi veya çeşitli şekillerde kesin hesaplara intikal ettirilmesi, esas olarak normal şartlardan kaynaklanan koşullara bağlıdır. ticari ve tarımsal faaliyetlerin işletilmesinden veya doğal afetler nedeniyle değer kaybından.

Bu nedenle aslen tescil edilen çalıntı araç yukarıdaki madde hükümleri kapsamında değerlendirilemez.

Öte yandan, şirketiniz sigortadan tazminat alıyorsa, söz konusu tazminat için sigorta şirketi adına fatura kesilmelidir.

Öte yandan çalıntı aracın kayıtlardan silinmesi için fatura düzenlenmesine gerek yoktur.

Katma değer vergisi kanunu açısından

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1 maddesi, ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğunu belirtir.

60 Sayılı KDV Genelgesi (1.2.1) bölümünde;

Herhangi bir teslim veya hizmet karşılığı oluşmayan tazminat ve benzeri ödemeler ilke olarak KDV’ye tabi değildir.

Bu kapsamda işin sözleşme hükümlerine uygun olarak yapılmaması, işin belirlenen süre içinde bitirilmemesi, sözleşmenin feshi gibi sebeplerle tazminat, cayma bedeli vb. Asma’ya yapılan cezai ödemeler, herhangi bir teslimat veya hizmete tekabül etmediğinden KDV’ye tabi değildir.

Böylece ;

(3) Teslim veya hizmet karşılığında iade teşkil etmeyen veya sonucunda ortaya çıkan sigorta tazminatı KDV’ye tabi değildir. Bu durumda sigortalının zarar gören eşya için sigorta şirketinden alacağı tazminat için katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.

Açıklamalar dahildir.

Buna göre, şahıs şirketiniz tarafından KDV ödemeden satın alınan ve işletme varlıklarınıza kaydedilen bir motosikletin çalınması KDV hesaplaması gerektirmez. Öte yandan, bu araçta sigortadan tazminat alınması halinde sigorta şirketine kesilecek fatura üzerinden KDV hesaplanmayacaktır çünkü sigorta tazminatı, söz konusu teslimat veya hizmetin iadesi niteliğinde değildir. KDV’ye.


Kaynak: ismmmo, jeep özellikleri
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın