medyauzmani.com
İstanbul’un kurtuluşu ne zaman? 6 Ekim resmi tatil mi? – Özgün Fikirler

İstanbul’un kurtuluşu ne zaman? 6 Ekim resmi tatil mi?

İstanbulBirçok vatandaş, serbest bırakılması olan tayin edilen günün yolunu takip eder. İstanbulkurtuluş ne zaman Ve 6 Ekim resmi tatil mi? Sorularını düzenli olarak araştırmaya başladı. Yıl boyunca farklı zamanlarda faiz İstanbulkurtuluş ne zaman Sorunuza cevap verdik. Peki, İstanbulkurtuluş ne zaman 6 Ekim resmi tatil mi?

İSTANBUL ne zaman özgürleşecek?

6 Ekim 1923’te Şükrü Naili Paşa liderliğindeki üçüncü grup. İstanbulve iş yapıldı. Bu iş 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü.Her yıl 6 Ekim böyle. İstanbulTürkiye’de kurtuluş günü olarak kabul edildi ve kutlanmaya başlandı.

6 EKİM GÜNLÜK MÜ?

İstanbulKurtuluşu olan ünlü 6 Ekim günü resmi tatil değildir. Bu nedenle birçok kurum ve kuruluşta çalışmalar aynı şekilde devam edecektir.

İSTANBUL’UN KURTULUŞ TARİHİ

İtilaf kuvvetleri, 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’ne dayanarak 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine yerleşti. İstanbuliçeri girdi. Asıl çalışma, 16 Mart 1920’de resmi çalışma haline geldi.
Türk ordusunun İzmir’e girmesinin ardından Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu, İtilaf Devletleri komutasındaki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. O sırada Müttefik kuvvetlerinin bir parçası olan Fransız ve İtalyan askerleri hemen ayrıldı. Çanakkale’deki İngiliz askerleri, General Harington’un emirlerine uyarak kendilerini savundular.
İngiltere, Ankara Hükümeti ile iletişim kurmanın yollarını aramaya başladı. Ankara hükümeti İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının kontrolünü istedi. İngiltere Başbakanı Lloyd George bu talepleri reddetti. Askerlere gidip savaşmalarını emretti.[1] Ama Harington onu açmamasını emretti. Türk ordusu İngilizlerle karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı’na doğru ilerlemeye başladı. Türklerle savaşmak istemeyen Winston Churchill liderliğindeki bir grup bakan istifa etti. (bkz. Geçmiş Kriz)
Öte yandan İzmir’in Kurtuluşu’ndan sonra Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922’de ülkeyi terk etti. Mudanya Mütarekesi; Milli Savunma Genel Sekreteri Selahattin Adil Paşa, İstanbul komutanlığına atandı. 19 Ekim’de Refet Paşa, TBMM Muhafız Grubu’ndan 100 kişilik bir grupla Gülnihal gemisiyle Mudanya’dan ayrılarak İstanbul’a geldi. Ardından Selahattin Adil Paşa “İstanbul Komutanı” sıfatıyla 81. Alay ile İstanbul’a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa’nın gelmesine rağmen iş bitmedi. Çünkü Mütareke’ye göre silahlı kuvvetler barış antlaşmasını imzaladıktan hemen sonra İstanbul’u terk edecek.
24 Temmuz 1923’teki Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra İtilaf kuvvetleri 23 Ağustos 1923’te İstanbul’dan çekilmeye başladı. Son İtilaf grubu, Ekim ayında Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen törenle Türk bayrağını selamlayarak şehirden ayrıldı. 4, 1923.
6 Ekim 1923’te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a girdi ve görev sona erdi. 4 yıl 10 ay 23 gün süren çalışma bu nedenle her yıl 6 Ekim İstanbul’da kurtuluş günü olarak anılmaya ve kutlanmaya başlandı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın