2020’de İstanbul’da ihracat yüzde 6,8 azalırken, ithalat yüzde 16,1 arttı; Dış ticaret açığı 44 milyar dolara yükseldi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat yıllık yüzde 9,1 azalırken, ithalat yüzde 12,9 arttı. İthalatın çoğu Çin’den, en fazla ihracat ise Almanya’dan yapıldı. Kapanan şirket sayısı bir önceki yıla göre gayrimenkul sektöründe %81,8, ulaşım ve depolama sektöründe %68,2, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe %52,4 arttı.
İstanbul Planlama Ajansı İBB bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’daki reel piyasaları değerlendiren Reel Piyasaların İstanbul Ekonomi Bülteni’ni Şubat 2021’de yayınladı. 2020 yılında gerçekleşen işlemler rakamlara şu şekilde yansıdı:
Dış ticaret açığı 44 milyar dolara yükseldi
İstanbul’da ihracat 82.748 milyar dolar, ithalat ise 126.831 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllık dış ticaret açığı yüzde 6,8, ithalat ise yüzde 16,1 azalarak 44 milyar 83 milyon dolara yükseldi. İstanbul dışındaki illerin toplam dış ticaret açığı ise 5 milyar 831 milyon dolara geriledi. İstanbul’un toplam ihracat içindeki payı %48,8’e geriledi. Toplam ithalat içindeki payı ise yüzde 57,8’e yükseldi.
Almanya birinci sırada
Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat yıllık yüzde 9,1 azalırken, ithalat yüzde 12,9 arttı; 35 milyar 325 milyon dolar ihracat 46 milyar 661 milyon dolar ithalat. Almanya hem ihracatta hem de ithalatta birinci sırada yer aldı.
Arap ülkelerinden ithalat yüzde 53,1 arttı
Arap ülkeleriyle ihracat yıllık yüzde 1,7 azalarak 15 milyar 103 milyon dolara geriledi. İthalat ise yüzde 53,1 artarak 13 milyar 624 milyon dolara ulaştı. İthalatta ise %51,7 ile Irak ilk sırada yer alırken, ikinci sırada %20,5 ile Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.
İthalatın çoğu Çin’den
En fazla ithalat 15 milyar 149 milyon dolarla Çin’den yapıldı. Onu Almanya (14 milyar 339 milyon dolar), İsviçre (7 milyar 316 milyon dolar), Rusya (7 milyar 83 milyon dolar) izledi. Almanya 7 milyar 631 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, onu İngiltere (7 milyar 108 milyon dolar), Fransa (4 milyar 265 milyon dolar) ve ABD (3 milyar 999 milyon dolar) izledi.
Kıymetli ana metallerin ithalattaki payının artırılması
Kıymetli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin ithalatındaki pay yüzde 21,4’e yükselerek ilk sırada yer aldı. Rafine edilmiş petrol ürünleri sanayi ithalatının payı ise yüzde 4,4’e geriledi. İmalat sanayiinde gerçekleşen ithalatta ise yüksek teknolojili ürünlerde yıllık %10,3, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde %19,1, orta ve düşük teknolojili ürünlerde ise %30,9 artış gerçekleşti. Sadece düşük teknolojili ürünlerin ithalatı yüzde 16,7 azaldı.
İhracatın büyük bölümü otomotiv sanayindedir.
En yüksek ihracat 10 milyar 488 milyon dolarla vahşi otomobil endüstrisinden gerçekleşti. Bu sektörü kürk hariç giyim sanayi (8 milyar 825 milyon dolar) ve ana demir çelik sanayi (5 milyar 675 milyon dolar) izledi.
Gayrimenkul sektöründe kapanan şirket sayısı da yüzde 81,8 arttı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Federasyonu kayıtlarına göre 2020 yılında kapanan şirket sayısı İstanbul’da yüzde 38,4, İstanbul dışındaki toplam illerde ise yüzde 9 arttı. İstanbul’da %81,8’i gayrimenkul sektöründe. Taşımacılık ve depolama sektöründe yüzde 68,2. Konaklama ve yemek hizmeti sektöründe ise yüzde 52,4 artış kaydedildi.
Kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ise yıllık yüzde 17,8 azalarak 6 bin 586 şirket oldu. Bu şirketlerin %9,3’ü İranlı, %3,9’u Suriyeli ve %3,2’si Ürdünlü.
Reel Piyasalar Ocak 2021 bülteni hazırlanırken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Odalar ve Borsalar Federasyonu (TOBB) ve Ticaret Bakanlığı verilerinden yararlanıldı.
İBB İstanbul Ekonomi Bülteni Reel Piyasalar Şubat 2021 bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kaynak: İstanbul Belediyesi
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.
Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Diğer gönderilerimize göz at
- İşletme Birleşmeleri – Muhasebe Haberleri
- 2021 YEKDEM başvuruları en geç 2 Kasım 2020 tarihine kadar yapılacaktır.
- 7252 Sayılı SGK teşviki uzatıldı mı?
- Okullar ne zaman açılacak? 2022 ortaokul ne zaman bitiyor? – Fikirler – Fikirler
- Resmi Gazete’de yayımlanan Mali Suçları Araştırma Kurumu Genel Açıklaması(21)
- 7326 sayılı Kanun kapsamındaki banka hesaplarında olmayan bakiyeleri kayıtlarımızdan silebilir miyiz?
- Folik Asit, Metabolizma ve Kilo Kaybı – Fikirler