medyauzmani.com
İşletmenin aktifine kayıtlı gayrimenkullerin satışında KVK ve KDV istisnası ile fon ikmali – Özgün Fikirler

İşletmenin aktifine kayıtlı gayrimenkullerin satışında KVK ve KDV istisnası ile fon ikmali

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Trabzon Vergi Dairesi

Gelir Hukuku Grup Müdürlüğü

sayı

:

26468226-010.09[ÖZG-4-2019]-39224

04.08.2021

Konular

:

İşletmenin aktifine kayıtlı gayrimenkullerin satışında KVK ve KDV istisnası ile fon ikmali

Faizde kayıtlı ilam ve ek dilekçelerinde, şirketinizin hastane, sağlık ocağı ve poliklinik benzeri hastane, sağlık ocağı ve poliklinik kurmak, işletmek, kiralamak ve kiralamak dışında özel sağlık kuruluşları tarafından verilen insan sağlığına yönelik hastane içi hizmetler alanında faaliyet gösterdiği, sağlık tesisleri, şirket esas sözleşmesinde yer alan faaliyet alanları arasında yer almaktadır.Gayrimenkul alım satımı ve inşaat müteahhitliği gibi faaliyetlerinde bulunduğunuz yerlerde, 2009 yılından itibaren şirket aktifine kayıtlı olan hastane binanızı 24/24/2009 tarihleri ​​arasında işletmiş bulunmaktasınız. 11/2010-4/9/2014 ve daha sonra tüm müştemilatlarını ekonomik nedenlerle başka bir sağlık grubuna kiraya vermiş olmanız ve satışı Mayıs 2019 tarihi itibariyle yaptığınızı belirtmek suretiyle söz konusu satış işleminin sözleşme kapsamına girip girmediği Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-e maddesi ile KDV Kanunu’nun (KDV) Kapsam No’lu 17/4-r maddesinde sağlanan muafiyetler hakkında İçtüzük’ün 328. maddesi Başkanlığımızın görüşü istenmektedir. Yenileme Fonuna dahil edilip edilemeyeceği.

Kurumlar vergisi hukuku açısından değerlendirme

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 5. maddesinde;

(1) Aşağıdaki kazançlar kurumlar vergisinden istisnadır:

(e) Vakıfların iştirak payları ile aynı sürelerde sahip oldukları kurucu payların, intifa senetlerinin ve rüçhan haklarının en az iki tam yıl süreyle malvarlığında satışından elde edilen kazançların %75’i, varlıklarının içinde yer alan taşınmazların aynı süre için satışının bir parçası olan.

Bu istisna, satış döneminde uygulanır ve istisnadan yararlanan satış karının bir kısmı, satışın yapıldığı yılı takip eden beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında saklanır. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı takip eden ikinci takvim yılı sonuna kadar tahsil edilmesi gerekir. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeli istisnası nedeniyle zamanında ödenmeyen vergiler düşülmüş sayılır.

İstisna kazançlarının başka bir hesaba aktarılan veya beş yıl içinde sermayeye eklenmesi dışında herhangi bir suretle işletmeden çekilen veya vergi mükellefi tarafından merkeze tevdi edilen kısmına uygulanan istisna nedeniyle zamanında ödenmeyen vergiler. limited şirketler kaybedilmiş sayılır. Bu hüküm, işletmenin aynı süre içinde tasfiyesi halinde de uygulanır (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç).

Menkul kıymet veya taşınmazların alım satımı ve kiralanması ile iştigal eden kuruluşlarca bu amaçla elde tutulan değerlerin satışından elde edilen gelirler istisna kapsamı dışındadır.

Yargı dahildir.

Öte yandan “5.6.2.3.4.“Menkul Kıymet veya Gayrimenkul Alım Satım Yapılamaz” başlıklı bölümde;

“Menkul kıymetlerin veya bu amaçla taşınmazların alım satımı ve kiralanması ile iştigal eden kuruluşların elinde bulundurdukları istisna kapsamındaki değerlerin satışından elde edilen gelirler istisna kapsamı dışındadır.

İstisna uygulaması temelde tüm kuruluşlar için geçerlidir. Ancak, faaliyet konusu menkul kıymet veya gayrimenkul alım satımı yapmak ve bunları kiralamak olan kuruluşlar, bu amaçla edindikleri ve tuttukları varlıkların satışından elde ettikleri kazançlardan muafiyetten yararlanamazlar.

Satışa konu kıymetlerin tam iki yıl süreyle şirket malvarlığında kayıtlı olması durumu değiştirmeyecektir. Aynısı, satılık taşınmaz mal inşa eden vergi mükellefleri için de geçerlidir. Ancak, taşınmaz ticareti ile iştigal eden mükelleflerin faaliyetlerini yürütmeye yönelik taşınmazların satışından elde edilen gelirlere istisna uygulanabilir; Taşınmazların ticaretine konu olan veya kiralamaya veya başka bir şekilde kullanılan gayrimenkullerin satışından elde edilen gelirler istisnaya tabi olmayacaktır.

Örnek 1: Bir inşaat firması, şirket merkezi olarak kullanmak üzere inşa ettiği bir binayı, en az iki tam yıl kullanımda kaldıktan sonra satarsa, bu satıştan elde edilen kazanç için istisna uygulanabilir. Şirketin inşa ettiği veya satış amacıyla satın aldığı binaların satışından elde edilen kazançlar için söz konusu istisna uygulanmayacaktır.

Örnek 2: İnşaat faaliyetinde bulunan şirket, satın aldığı araziyi iki tam yıl sonra satarsa ​​veya faaliyet konusu alışveriş merkezi yapmak veya kiralamak olan bir şirket bu amaçla inşa ettiği taşınmazı iki tam yıl sonra satarsa, şirket, böyle. Bu istisnadan yararlanamazsınız.

Örnek 3: Bir inşaat firması, inşa ettiği binanın bir kısmını otopark, bir kısmını işyeri olarak kiraya verir ve kalan kısmı şirket faaliyetlerinde kullanırsa, şirket faaliyetlerinde kullandığı kısmın satışından elde edilen gelir, istisnadır ve diğer kısımlar istisnadan faydalanamaz.

…”

Açıklamalar dahildir.

Hastaneler, sağlık ocakları, poliklinikler, muayenehaneler, güzellik ve güzellik merkezleri, röntgen, tomografi, tıbbi ve biyolojik analiz laboratuvarları ve benzeri sağlık tesisleri kurmak, işletmek ve kiralamak, her türlü inşaat, elektrik ve sıhhi tesisat işleri, altyapı – sanat üstyapı işleri, yollar, köprüler, barajlar, göletler, tüneller, konutlar, özel okullar ve oteller Hastaneler, spor tesisleri, konut kooperatif tesisleri, içme suyu vb. Arsa, arsa, tarla gibi her türlü taşınmaz, üzerine taşınmaz inşa etmek, yapımı devam eden veya tamamlanmış inşaatları satın almak, kat karşılığı bina yapmak.

Şirketinizin aktifinde 2009 yılından itibaren kayıtlı bulunan ve 24/11/2010-4/9/2014 tarihleri ​​arasında fiilen işletilen söz konusu gayrimenkul, yukarıdaki kanun hükümleri ve verilen açıklamalar gereğince kiraya verilmektedir. başka bir sağlık grubuna hastane gibi tüm donanımıyla satılması ve satışından elde edilen gelirin istisna edilememesi Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamındaki gayrimenkuller kurumlar vergisinden istisna edilemez.

Katma değer vergisi kanunu açısından değerleme

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4 maddesinde, kurumların malvarlığında en az iki tam yıldan beri bulunan katılma payları ve gayrimenkullerin satışı suretiyle yapılan devir ve teslimler KDV’den istisna edilmiş, ancak tutulan gayrimenkul ve yan faaliyetler Bu amaçla varlık alım satımı yapan kuruluşlar muafiyet kapsamında olup, stok teslimlerinin istisna kapsamında olmadığı hükme bağlanmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Gayrimenkul Satışında İstisna Başvurusu” başlıklı Bölümünde (II/F-4.16.1.) istisnanın taşınmaz mal (arsa, arsa, bina) satışında ve iştirakte uygulanabilmesi için satılacak payların, bu varlıkların iki tam yıldan (730 gün) az olmamak üzere kurumların malvarlığında yer alması zorunludur, ancak istisna hükmü, bu payların satılacağı kurumların bulunduğu taşınmazların tesliminde uygulanmayacaktır. muafiyet kapsamındaki varlıkların ticareti (genellikle taşınmazların ticareti veya kiralanması) bu amaçla varlıklarında tutulmaktadır.

Açıklamanın aynı bölümünde konu ile ilgili verilen 1 Nolu Örnekte, Gayrimenkul kiralama faaliyetinde bulunan “(M) Ltd.Şti., tam iki yıldır aktifinde bulunan gayrimenkulleri satışa çıkarmıştır.

Söz konusu satış işlemi, şirket faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik taşınmaz olması kaydıyla 3065 sayılı Kanun’un 4/17-R maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisnadır. Ancak, taşınmazın şirket faaliyetlerinin yürütülmesi amacını taşımaması ve şirketin faaliyet konusu olan kira sözleşmelerinde kullanılan gayrimenkullerden biri olması halinde, söz konusu taşınmazın satışı, katma değer vergisine tabidir. şirketin çerçevesi. genel hükümlerdendir.

Açıklamalar dahildir.

Yukarıdaki hükümler kapsamında, şirket malvarlığınızda kayıtlı olan hastane binasını kiralamak, o varlığı ticari amaçlarla faal tutmakla eşdeğerdir.

Vergi Usul Kanunu açısından değerlendirme

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 328. maddesinde;

“Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması halinde, alınan bedel ile envanter defterinde kayıtlı değerleri arasındaki fark kar zarar hesabına intikal ettirilir. İşletme hesabında defter tutan mükellefler ile serbest meslek hesabı tutan mükellefler gelir defteri bu farkı defterlerine gelir veya gider olarak kaydeder.

Tüketilen değer, tüketilen tüketim düşüldükten sonra kalan miktardır.

Transfer ve takas satış şeklindedir.

Şu ana kadar, satılan iktisadi kıymetlerin, işin niteliğine göre yenilenmesinin gerekli olması veya şirket yöneticileri tarafından belirlenip işletmeye başlanması halinde, satıştan elde edilen kazanç geçici bir hesapta tutulabilir. yenileme giderlerini karşılamak üzere en fazla üç yıl süreyle yükümlülüklerde tutulur. Bu süre içinde herhangi bir nedenle kullanılmayan kazançlar üçüncü yıl matrahına eklenir. İşletmenin üç yıldan önce feshedilmesi, dönüştürülmesi veya tasfiyesi halinde bu kazançlar o yıl matrahına eklenir.

Anılan esaslar çerçevesinde yeni değerlerin elde edilmesinde kullanılan kazanç, yeni değerler hakkında bu Kanun hükümlerine göre tahsis edilecek tüketimden mahsup edilir. Bu mahsup işlemi tamamlandıktan sonra amortismana tabi tutulmayan değerler amortismana tabi tutulmaya devam eder. “

Yargı dahildir.

Bu hükme göre; “Yenileme Fonu”, bu varlıkların satışından elde edilen kârın amortismana tabi tutarın yenilenmesi amacıyla en fazla üç yıl süreyle bilanço yükümlülüklerinde tutulması anlamına gelen vergilerin ertelenmesinin bir yolu olarak içsel yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan bir uygulamadır. ekonomik kurumlarda yer alan ekonomik varlıklar. İktisadi varlığın iktisabında ikame fon kullanılması halinde, bilanço pasiflerinde yer alan fonlar yeni değeri için ayrılmak üzere amortismandan düşülür.

Satılmakta olan aynı türden başka bir ekonomik varlığın elde edilmesinde ikame fonunun hesaplanmasında satış kârının kullanılması zorunludur. Bu itibarla, satılan ekonomik varlığın yerine başka bir ekonomik varlığın alınması veya satın alınması, ekonomik varlığın yenilenmesi olarak kabul edilemez.

Satılan iktisadi kıymetlerin yenilenmesi, aynı türden iktisadi kıymetlerin satın alınması veya aynı nitelikte yeni bir iktisadi kıymetin imal edilmesi/oluşturulması ve işletmede aynı hizmete tahsis edilmesi ile mümkün olabilir.

Buna göre, 2014 yılından bu yana sağlık hizmeti vermediğiniz ve bu faaliyete devam etmeyeceğiniz, gayrimenkul ticaret ve inşaat gibi çeşitli sektörlerde daire karşılığı çalışacağınız dikkate alınarak, satıştan elde ettiğiniz kar Binanın size sağlık hizmetlerinde kullanılması amacı ile yeni faaliyet alanınıza yapacağınız harcamaları karşılamak için yatırım yapın. Yenileme fonuna devredilemez.

Lütfen bilgi alınız.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın