medyauzmani.com
İşletmedeki eğitim tesisleri, özel kreşler, gündüz bakım merkezleri ve rehabilitasyon merkezlerinden elde edilen kazançlar üzerinden kurumlar vergisi kredisi – Özgün Fikirler

İşletmedeki eğitim tesisleri, özel kreşler, gündüz bakım merkezleri ve rehabilitasyon merkezlerinden elde edilen kazançlar üzerinden kurumlar vergisi kredisi

BKİ’nin 5. maddesinin 1. fıkrasının (1) numaralı bendine göre, kurumlara bağlı okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim, ortaöğretim, özel okullar ve rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesine ilişkin yetkili bakanlığın görüşü alınır. Devlet başkanı veya kamu yararına çalışan dernekler tarafından vergi muafiyeti tanınan ve beş hesap döneminde Maliye Bakanlığınca belirlenen usuller çerçevesinde elde edilen kazançlar kurumlar vergisinden istisnadır. (İstisna, belirtilen okulların ve rehabilitasyon merkezlerinin faaliyet gösterdiği hesap dönemi ile başlar.)

Öte yandan, 09/07/2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6745 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinde yer alan “özel okullar” ibaresi ve Beşinci maddesinin (1) numaralı bendinden sonra, gündüz bakımevleri “kreş” merkezleri” ifadesi kullanılmış ve aynı fıkranın veli metninde “okul” kelimesinden sonra gelmek üzere “kreş ve gündüz bakımevi” ibaresi eklenmiştir. söz konusu değişiklik 1/1/2017 Yayımlandığı tarihten itibaren faaliyete geçen anaokulları ve özel kreşlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

İstisna kapsamı

Eğitim ve öğretim kurumlarına sağlanan kazançlardan muafiyet;

– 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında okul öncesi, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretime yönelik özel okullar ile 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında özel kreş ve kreşlerin kuruluş ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevleri (01.01.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere) ile kamu yararına faaliyet gösteren kurum veya derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden doğan ve Cumhurbaşkanı tarafından vergi muafiyeti için tanınan gelirler.

Uygulanacak.

İstisna dahil

Okul öncesi eğitim okulu1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 19, 20 ve 21 inci maddelerine göre kurulan ve zorunlu ilköğretim çağına gelmemiş çocuklara eğitim veren okullar,

ilk okul, 1739 sayılı Kanunun 22-25. maddelerinde tanımlanan 6-14 yaş arası çocuklara eğitim ve öğretim veren okullar,

Lise, 1739 sayılı Kanunun 26-30 uncu maddelerinde belirtilen ilköğretime dayalı ve en az üç yıl eğitim veren genel, mesleki ve teknik eğitim okulları,

Özel eğitim okullarıÖzel gereksinimli kişiler için anaokulları, ilk ve orta dereceli okullar açılmıştır,

kuluçka, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat çerçevesinde kurulan ve 0-24 ay arası çocuklara hizmet veren kuruluşlar,

gündüz bakım evi, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat çerçevesinde kurulan ve 25-66 ay arası çocuklara hizmet veren kurumlar,

rehabilitasyon merkezleri, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde bedensel, zihinsel ve ruhsal engelleri nedeniyle normal bir yaşamın gereklerini yerine getiremeyecek durumda olanlara, iş kaybını tazmin etmek ve toplum içinde kendi kendilerine yetebilmelerini sağlayacak beceriler kazandırmak veya bu becerileri kazanamayanlara sürekli olarak kazandırmaktır. sağlamak için kurulan sosyal hizmet kuruluşları

yane.

İstisna, okullardaki eğitim ve öğretim faaliyetlerinden elde edilen gelirler ile merkezlerin rehabilitasyon faaliyetlerinden elde edilen gelirler ile anaokulu ve gündüz bakımevi hizmetlerinden elde edilen gelirler için geçerlidir. Bu nedenle eğitim kurumları, kreşler, gündüz bakımevleri ve rehabilitasyon merkezlerindeki büfe, kantin, yemekhane ve kitapçı gibi tesislerin işletilmesinden veya kiralanmasından elde edilen gelirlere istisna uygulanamaz. Okul, kreş ve gündüz bakımevi bünyesinde yemek ve barınma hizmetlerinin verilmesi ve bu hizmetlerin bedelinin okul, kreş ve gündüz bakımevleri ücretlerine dahil olması halinde, elde edilen gelir hiçbir ayrım yapılmaksızın muafiyet talebine tabi olacak, ve yemek hizmetinin dışarıdan alınması istisnanın uygulanmasına engel değildir.

Öğrencileri istedikleri kurslarda yetiştiren ve bilgi düzeylerini artıran özel öğretim kurumları ile özel öğretim kurumları (üniversiteye veya liselere hazırlık, bilgisayar, şoför ve eğitim alacak öğrencilerin yetiştirilmesi için işletme merkezlerinden elde edilecek kazançlarda istisna uygulanmayacak) (dans ve bale kursları, modellik ve spor gibi).

Cumhurbaşkanlığı tarafından vergi muafiyeti tanınan kurumlara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezi dışındaki sağlık tesislerinin işletilmesinden elde edilen gelirler için söz konusu muafiyet uygulanmaz.

Okul büfesi, kantin, yemekhane, kitap satış gelirleri istisna kapsamında değildir. İkram hizmetlerinde dış kaynak kullanımı, istisnanın uygulanmasını engellemez.

kullanım Şartları

Eğitim ve öğretim kazançlarına ilişkin istisna

Özel eğitim ve öğretim kurumlarının söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için bu kurumların faaliyette olması gerekir.

İstisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin işe başladıktan sonra Maliye Bakanlığına yazılı olarak başvurmalarını öngören 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ve 11 No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği üçüncü mükerrer sayısında yayımlandı. 31.12.2016 tarihli ve 29935 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Resmi Açıklama ile 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin 6. maddesinde değişiklik yapılmış olup, buna göre mükellefler söz konusu istisnadan Milli Eğitim Bakanlığınca kendilerine verilen işletme açma izni ile faaliyete başladıkları hesap dönemi. Mükelleflerin söz konusu istisnadan yararlanmak için Maliye Bakanlığına başvurmalarına gerek yoktur.

Rehabilitasyon merkezleri için istisna

Rehabilitasyon merkezlerinin muafiyetten yararlanabilmesi için bu merkezlerin 1/1/2006 tarihinden itibaren faaliyette olması gerekmektedir. 1/1/2004 tarihinden 31/12/2005 tarihine kadar faaliyete geçen rehabilitasyon merkezleri hakkında, kapatılan 5422 sayılı KVK merkezinin hükümleri uygulanacaktır.

Rehabilitasyon merkezlerinin kazançlarına muafiyet uygulanabilmesi için bu merkezlerin, cumhurbaşkanı tarafından vergi muafiyeti tanınan kamu yararına faaliyet gösteren kurum ve derneklere bağlı olması gerekir.

Ayrıca, ilgili kurum ve derneklerin tapu veya tüzüklerinde, kurum veya dernek amaçları arasında, kamu insan sağlığı ile ilgili kurumların kurulması ve işletilmesine ilişkin hükümler bulunmalıdır.

Rehabilitasyon merkezi işletmeye başlayacak kamu yararına çalışan kurum ve kuruluşların vergi avantajlarından yararlanabilmeleri için Maliye Bakanlığı’na başvurmaları gerektiğini belirten 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde; Sıra numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tablosu’nun 6. maddesi ile değiştirilmiştir. Buna göre, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti (yeni şekliyle Cumhurbaşkanı tarafından) tanınan kurumlar ile kamu yararına çalışan dernekler, söz konusu muafiyetten 2018 yılı hesap dönemi itibarıyla yararlanabileceklerdir. ilgili bakanlıkça kendilerine verilen müessese açma izni ile faaliyete başlamışlardır. Mükelleflerin söz konusu istisnadan yararlanmak için Maliye Bakanlığına başvurmalarına gerek yoktur.

Kreşler ve bakımevleri için istisnalar

Anaokulları ve kreşlerin söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için bu kurumlar 1/1/2017 Bu tarihten önce faaliyete geçen anaokulu ve gündüz bakımevlerinin işletilmesinden elde edilen gelirler için yukarıda belirtilen muafiyetten yararlanılamaz.

Mükellefler söz konusu muafiyetten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca kendilerine verilen işyeri açma izni ile çalışmaya başladıkları hesap döneminden itibaren yararlanabileceklerdir. Mükelleflerin söz konusu istisnadan yararlanmak için Maliye Bakanlığına başvurmalarına gerek yoktur.

İstisna süresi

KVK’da çıkarılan yukarıdaki düzenleme ile faaliyete geçen okul ve rehabilitasyon merkezlerinin gelirleri, faaliyete geçtikleri tarihten itibaren beş hesap dönemi için kurumlar vergisinden istisna edilecek.

İşyeri açma izninin daha erken bir tarihe sahip olması istisnanın uygulama süresini değiştirmez. Örneğin, 2015 yılında işyeri açma izni alan bir işyerinin 2016 yılı Eylül ayında faaliyete geçmesi halinde, 2016-2020 vergi dönemlerinde o okulun faaliyetinden elde edilen kazançlara istisna uygulanacaktır.

1/1/2017 tarihinden itibaren faaliyete geçen özel kreş ve gündüz bakımevleri için geçerli olacak yönetmeliğin 1/1/2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesinden bu yana kreş ve gündüz bakımevlerinin -1/1/2017 tarihi itibarıyla faaliyete geçen bakımevleri, işletme döneminden beş hesap üzerinden hesaplanacaktır. Dönem içinde kurumlar vergisinden muaf olacaktır.

Muafiyet döneminde yeni bir okul, kreş, kreş veya merkez inşa etmek

Eğitim ve öğretim kurumları ile rehabilitasyon merkezlerinden gelir istisnasından yararlanan mükelleflerin, işletilmekte olan okul ve merkezlere ek olarak yeni bir okul veya merkez açmaları halinde, yeni açılan okul veya merkezden elde edilen gelirler ayrı bir birim olarak kabul edilir. Muafiyetin uygulanması açısından. Aynı şekilde, anaokulu ve gündüz bakımevleri gelir istisnasından yararlanan mükelleflerin, faaliyette bulunan anaokulu ve gündüz bakımevlerine ek olarak yeni bir okulöncesi ve gündüz bakımevi açmaları halinde, yeni açılan kreş ve gündüz bakımevleri, ayrı bir kreş olarak kabul edilir. Muafiyetin uygulanması açısından birim. Yani istisna talebi okul, kreş, kreş ya da merkez bazında yapılacak.

örnek; 2016 yılında Ankara’da ilkokul işletmeciliğine başlayan A İşletmesinin 2020 yılında İstanbul’da ilkokul açması halinde bu iki okuldan elde edilen kazançlara ilişkin istisna ayrı ayrı uygulanacaktır. Dolayısıyla 2016-2020 yıllarında Ankara’daki okul gelirleri, 2020-2024 yıllarında ise İstanbul’da faaliyete geçen okul gelirleri muafiyetten yararlanacak.

İstisnanın uygulanmasına ilişkin olarak, mükelleflerin kayıtlarını farklı yıllarda faaliyete geçen işletmelerinin kazançlarını ayrı ayrı tespit edebilecek şekilde tutmaları gerekmektedir.

Öte yandan, 625 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde yeni okul açılması olarak tanımlanmayan mevcut okulun kapasitesinin genişletilmesi veya başka bir binaya nakledilmesi durumlarında da herhangi bir istisna uygulanmayacaktır. . Aynı şekilde 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat çerçevesinde yeni kreş ve kreş olarak tanımlanmayan mevcut kreş ve kreşlerin kapasitelerinin genişletilmesi veya başka bir binaya taşınması halinde, muafiyet talebi olamaz.

Muafiyetten yararlanan işletmelerin satışı veya devri

Eğitim ve öğretim istisnasından yararlanan mükellefin bu kurumları başka bir kuruma devretmesi durumunda, devralan kurum beş hesap dönemi için değil, hesap dışı dönem için muafiyetten yararlanır.

örnek; (A) Bir anonim şirket, 2017 yılında faaliyete geçen özel bir okulu 2019 yılında (B) Limited Şirketi’ne devreder. Bu durumda, (B) Limited Şirketi istisna koşullarını sağlıyorsa, bu özel okulun kazançları 2019, 2020 ve 2021 yılları kurumlar vergisinden muaf olacaktır. Öte yandan, geçiş yapan kurum, geçiş tarihine kadar söz konusu okuldan kazanmış olduğu kazançlar için muafiyetten yararlanabilecektir.


Kaynak: TÜRMOB Kurumlar Vergisi Rehberi – Nisan 2021
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın