medyauzmani.com
İnceleme sırasında ise inceleme süresi için düzeltme beyanı yapılabilir mi? – Özgün Fikirler

İnceleme sırasında ise inceleme süresi için düzeltme beyanı yapılabilir mi?

İncelemesi devam eden şirkete inceleme dönemine ilişkin düzeltici bir beyanda bulunabilir miyiz?

Konuyu incelemeyi yapan kişiyle tartışmak da yararlıdır. Soruşturma başladığından beri maalesef düzeltme ifadesi verilemedi.


İçindekiler

Mükellefler uzlaşma hükümlerinden hangi vergi ve cezalardan yararlanabilir?

Ön değerlendirme anlaşması

Ön takdir uzlaşması kapsamındaki vergi ve cezalar aşağıdaki gibidir:
Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından yapılan vergi incelemeleri sonucunda ortaya çıkan temel veya esaslı farklılıklara göre alınması gereken vergi, harç ve giderler,
Yukarıda belirtilen vergi, harç ve harçlara ilişkin olarak uygulanan vergi cezaları.

Ön takdir düzeltmesi kapsamı dışında kalan vergi ve cezalar aşağıdaki gibidir:
Kaçakçılık suçlarına ilişkin vergi ve cezalar.
ihlal cezaları,
özel ihlaller için cezalar,
Kaçakçılık suç ve cezalarına iştirak nedeniyle vergi ziyaına sebep olunması halinde, alınacak vergi ve verilecek cezalar,
Vergi incelemesi yapılmadan tespit edilen vergi farkları veya vergi matrahı üzerinden alınan vergiler ile vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel suç cezaları mahsup edilir.

Değerlendirme sonrası anlaşma

Tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamına giren vergi ve cezalar aşağıdaki gibidir:
Kaçakçılık dışındaki fiiller, tarh edilen vergiler ve uygulanan vergi ziyaı cezaları neticesinde vergi ziyaı oluşması halinde,
Mükelleflerin yasal süresinden sonra verdikleri beyannameler ile Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesi uyarınca tevbe talebi olarak kabul edilen ancak kanuni süresinden sonra beyanname olarak işlem gören beyannameler üzerinden tahakkuk fişi ile ödenmesi gereken vergilere uygulanan vergi ziyaı cezası koşulların ihlali nedeniyle son tarih.

Tespit sonrası uzlaşma kapsamı dışında kalan vergi ve cezalar aşağıdaki gibidir:
– Kaçakçılık suçlarından kaynaklanan zarar ve buna bağlı vergi ziyaı cezalarının 3 katı vergiler.

– Verginin “Açıklamaya Davet” başlıklı 370 inci maddesinin (b) bendi kapsamında ilk tespite ilişkin yazının kendisine tebliğ edildiği mükellefler hakkında bir önceki maddeye göre %20 oranında vergi ziyaı cezası uygulanır. 213 Sayılı Usul Kanunu,

Aykırılık cezaları (Vergi Usul Kanunu’nun 336. maddesi hükümlerine göre verilen aykırılık cezaları dahil)

– Özel ihlaller için cezalar.

Mükellefler vadesinde ödemedikleri borçlarını tasfiyeden yararlanabilirler mi?

Takas konusu, re’sen veya yönetim vergileri ile takas kapsamı dışında kalan ve tamamlanan ve tahsil aşamasında olan genel alacaklardır.

Muayene öncesi uzlaşma talep eden veya inceleme sırasında hiç ön takdir uzlaşma talebinde bulunmayan mükellef, takdir sonrası uzlaşmadan yararlanabilir mi?

Tarhiyat öncesi uzlaşma talep etmeyen mükellef, şartları sağlaması halinde tarhiyat sonrası uzlaşma talebinde bulunabilir.

Tarhiyattan önce uzlaşma talebinde bulunan mükellef, uzlaşma toplantısından önce bu talebinden vazgeçtiğini yazılı olarak bildirirse, şartları taşıması halinde, tarhiyattan sonra uzlaşma hakkına sahiptir.

Tarhiyattan önce uzlaşma talebinde bulunan ve uzlaşmaya varamayan veya ulaşamayan mükellef, tarhiyattan sonra uzlaşma talep edebilir mi?

Hayır, mükellef bu iki haktan mevzuata uygun olmadıkça yararlanamaz.

Uzlaşma talebinde bulunmak ne kadar sürer?

Ön değerlendirme anlaşması

Daha önce incelemeye alınan mükellefler, incelemenin başlangıcından incelemeye ilişkin nihai raporun verilmesine kadar geçen sürede her zaman uzlaşma talebinde bulunabilirler.

Denetçiler tarafından yapılan “uzlaşma daveti” durumlarında, davet yazısının mükellefe tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde uzlaşma talebinde bulunulabilir.

İncelemenin sona erme tarihinde zamanaşımı süresinin dolmasına üç aydan az bir süre varsa, mükellefe uzlaşma başvurusunda bulunup bulunmadığı sorulmaz ve uzlaşma başvurusunda bulunmaya davet edilmemiştir.

Değerlendirme sonrası anlaşma

Uzlaşma talebi, vergi/ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ edildiği günden itibaren 30 gün içinde sunulmalıdır.

Uzlaşma başvurusu nereye yapılır?

Uzlaştırma başvurusu, yetkili uzlaşma komisyonuna veya mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine dilekçe veya interaktif vergi dairesi aracılığıyla yapılır.

Vergi mükellefi adına uzlaşma talebinde kimler bulunabilir?

Mükelleflerin uzlaşma talebinde bulunmak için şahsen başvurmaları gerekir. Ancak mükellefin vekili noterden alınan vekâletnameye istinaden de başvurabilir.
Tüzel kişiler, reşit olmayanlar, kayıtlı kişiler ve gerçek kişiler, yasal temsilcileri aracılığıyla uzlaşma talebinde bulunabilirler.

Mükellefler aynı anda hem bağlama karşı dava açabilir hem de uzlaşma talebinde bulunabilir mi?

Uzlaşma talebinde bulunan mükellef, uzlaşma talep edilen vergi cezası ve ziyan vergisi ile ilgili olarak ancak uzlaşma sağlanamadığı veya uzlaşmanın mümkün olmadığı hallerde yargıya başvurabilir.

Mükellefin aynı vergi ve para cezası için uzlaşma talebinden önce dava açması halinde, uzlaşma süreci tamamlanmadan dava vergi mahkemeleri tarafından dikkate alınmaz; Herhangi bir nedenle görüşülür ve karara bağlanırsa, bu karar geçersiz sayılır.

Mükellefler, Laforey’nin vergi indirimi hükümlerinden ve ayrıca uzlaşma hükümlerinden yararlanabilir mi?

Mükellefler, konulan vergi ve cezalar için uzlaşma veya ceza indirimi talep etme haklarından yalnızca birinden yararlanabilir. Uzlaşma talebinde bulunan mükellef, uzlaşma tutanağını imzalayana kadar uzlaşma talebinden feragat ettiğini beyan etmek suretiyle vergi ziyaı cezası indiriminden yararlanabilecektir. Sözleşme imzalandıktan sonra ilgili indirim hakkı sona erer.

Bir anlaşmadan sonra ödeme yapmak ne kadar sürer?

Uzlaşma halinde, mutabık kalınan vergi ve para cezası ile uzlaşma raporu, vergi ve cezaların ödeme tarihlerinden önce, yasal ödeme tarihlerinde mükellefe tebliğ edilmiş ise; Ödeme süresinin kısmen veya tamamen aşılması halinde, uzlaştırma raporunun tebliğinden itibaren bir ay içinde ödeme süresi geçenlere ödeme yapılmalıdır.

Ayrıca, Vergi Usul Kanunu’nun 112. maddesi uyarınca, normal vergi ödeme tarihinden uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar geçen süre için, mutabık kalınan vergi tutarına göre gecikme faizi hesaplanır.

Uzlaşma halinde, mutabık kalınan vergi veya vergi farkları ve vergi ziyaı cezasının %75’i, düzenlenen uzlaşma tutanağı ödeme tarihlerinden önce mükellefe tebliğ edilmişse, yasal ödeme saatlerinde; Ödeme sürelerinin kısmen veya tamamen, ödeme sürelerinin geçmesinden sonra teslim edilmesi ve ödeme sürelerinin uzlaşma raporunun tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi halinde kararlaştırılan para cezasının %25’i,
İndirildi.

Mükellef kararlaştırılan vergi ve cezayı ödeyemezse uzlaşma geçersiz midir?

Uzlaşma sağlandıktan sonra mutabık kalınan tutar kesinleşir ve söz konusu tutarın zamanında ödenmemesi halinde uzlaşma geçersiz sayılmaz. Ancak, gecikme zammı kesin tutarlar üzerinden hesaplanır.

Mükellefler uzlaşma görüşmesine giderken hangi belgeleri hazırlamalıdır?

– Gerçek kişiler için: nüfus cüzdanı/sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi.
– Tüzel kişiliği haiz kurumlar adına toplantıya katılacaklar için: İmza sirküleri, nüfus cüzdanı/sürücü belgesi aslı ve ayrıca şirket kaşesi ve fotokopisinin aslı veya noter onaylı sureti,
– Resmi vekaletname ile katılacaklar için: vekaletnamenin aslı (“uzlaşma” ibaresini içermelidir) veya noter tasdikli sureti ile nüfus cüzdanı/ehliyet aslı ve bir sureti.

Ön değerlendirme anlaşması yoksa, uzlaşma komitesinin teklifini son başvuru tarihinden önce kabul etmek ve ödemek isterse bu hak geçerli olur mu?

Avansın ödenmesine ulaşılamaması halinde, mükellefin uzlaşma komisyonu önerisini kabul ettiğini vergi dairesi tarafından tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi müfettişliğine bildirmesi halinde, uzlaşmanın sağlandığını söyledi. Ödeme yapılabilir.

Değerlendirme sonucunda uzlaşma sağlanamıyorsa dava açmak doğru mudur? Evet ise, ne kadar süreyle?

Yapılan inceleme sonucunda uygunluğun oluşmaması/ibraz edilememesi durumunda mükellef veya yaptırım uygulanan kişi; Alınan verginin veya kesilen para cezasının oluşmadığına/uygunluğunun sağlanamadığına ilişkin raporun tebliği tarihinden itibaren genel hükümler kapsamında yetkili vergi mahkemesinde dava açılabilir. Bu durumda, talepte bulunma süresinin dolması veya 15 günden az olması durumunda, bu süre raporun tebliğ tarihinden itibaren 15 güne uzatılır.

Cezayı hafifletmenin şartları nelerdir?

– Tebligatların tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde, ilgili vergi dairesine başvurarak, ataşe, re’sen veya yönetim tarafından konulan tüm vergi veya vergi farkları ile vergi ziyaı, suç ve cezalarının yarısı, vadesinden veya vade bitiminden itibaren üç ay içinde 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden bir teminat göstererek.
– Uzlaşma halinde verginin tamamı veya mutabık kalınan vergi farkı ile vergi ziyaı cezasının %75’i bu Kanunun Ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde belirtilen ödeme süreleri içinde ödenir.

Vergi cezalarında ne kadar indirim yapılıyor?

Şartlar yerine getirildiği takdirde;
– Vergi ziyaı cezasının (kabul edilen vergi ziyaı cezası hariç), suçların ve özel suç cezalarının %50’si,
– Uzlaşma halinde, kararlaştırılan vergi ziyaı cezasının %25’i
İndirildi.


Kaynak: GİB, İSMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın