medyauzmani.com
İlaç alım satımında veterinerlik hizmetlerine ek olarak defter tutma taahhüdü, belge isteme ve defter onay sistemi. – Özgün Fikirler

İlaç alım satımında veterinerlik hizmetlerine ek olarak defter tutma taahhüdü, belge isteme ve defter onay sistemi.


TC
Afyonkarahisar İli
Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

sayı

:

63611781-120.04[2018-16]-E.21240

10.07.2019

Konular

:

İlaçların yanı sıra veterinerlik hizmetlerinin alım satımı durumunda vergiler hakkında.

Başvuru formunda belgeniz faiziyle birlikte kaydedilir; veterinerlik hizmeti nedeniyle serbest meslek sahibi gelir vergisi mükellefi olduğunuzun, faaliyetinizle bağlantılı olarak ilaç alıp sattığınızın ve alım satıma ilişkin hesap özetinde defter tutma limitini aştığınızın teyit edilmesi uyuşturucu; Defter tutma yükümlülüğünüze serbest meslek kazancı olarak mı yoksa bilanço yöntemiyle mi devam etmeniz gerektiği ve bilanço yöntemiyle defter tutuyorsanız defter tutma sistemine nasıl devam etmeniz gerektiği hususlarında Gelir İdaresi Başkanlığımızın görüşü alınır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu;

– 65. maddede, “Serbest meslek faaliyeti; işverene ibraz etmeksizin, kişisel sorumluluk altında, kişisel ek iş, bilimsel veya mesleki bilgi veya deneyime dayalı olarak kendi adına ve hesabına ticari olmayan bir iş yapmaktır.Ve

– 37. maddede Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden elde edilen kazançlar ticari kazançtır.

Hükümler dahildir.

Bu kapsamda, serbest meslek faaliyetlerine ek olarak, veterinerlik hizmeti verilmeden sadece ilaç ticareti yapılıyorsa, bu işlemlerin yukarıda belirtilen ticari kazanç kanunu hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 176 ila 181. maddelerinde defter tutma bakımından tacirlere ilişkin hükümlere yer verilmiş, 210. maddesinde ise serbest meslek erbabının kar elde edeceği 210. maddesinde belirtilmiştir. kitap. Bu nedenle, tacirlerin 177 nci maddenin 6 nci fıkrasında belirtilen şartlardan birini taşımaları halinde bilanço, aksi halde işletme hesabı esasına göre defter tutulması gerekir.

Ayrıca anılan kanunun 227. maddesi, bu kanuna göre tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların, bu kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, tasdik ettirilmesi gerektiğini hükme bağlamıştır. belgelerden biridir.

Buna göre, satın aldığınız ilaçlar sadece hayvanların tedavisinde kullanılmak üzere yapılan satışlardan oluşuyorsa serbest meslek makbuzu düzenlemeli ve bu şekilde verilen hizmetlerden dolayı düzenlediğiniz serbest meslek makbuzlarını işletme kazanç defterine kaydetmelisiniz. ilaçlar sadece veterinerlik hizmeti verilmeden alınıp satılabiliyorsa ve fatura veya senet düzenleme zorunluluğu olmayan durumlarda, bir Perakende Satış Belgesi düzenlersiniz ve bu şekilde elde edilen kazançlar Defter’e (Ticari Hesap Defteri veya Bakiye) işlenir. Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca muhafaza edeceğiniz Tablo Prosedürü). buna göre tutulacak defterlerde).

Öte yandan, 7/12/2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 486 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yazılı beyan sisteminin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. “(1) Serbest meslek sahipleri, ticari hesaba dayalı defter tutan mükellefler, basit usullere tabi mükellefler, elektronik ortamda kayıt tutanlar ve defter tutmakla yükümlü mükelleflerin defterlerini oluşturan ve tutan mükellefler. Bu kayıtlara istinaden elektronik ortamda vergi beyannameleri, tebligat ve dilekçelerin Elektronik ortamda, bu beyannamenin konusu ise belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi için geliştirilmiş günlük beyanname sistemidir.

(2) Bakanlıkça işletme hesabı esasına göre defter tutmasına izin verilen kurumlar vergisi mükellefleri, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile gelirleri yalnızca ücret, gayrimenkul iratları, menkul kıymetlerden elde edilen gelirler, temettülerden oluşan gelir vergisi mükellefleri ve diğer gelirler veya bunların bir kısmı veya tamamı. Onu kullanamayacaksın.” Veri dahildir.

Anılan genelgenin dokuzuncu maddesinde, işletme defteri, çiftçi ticaret defteri, serbest meslek kazanç defteri, tüketim defteri, demirbaş defteri, damga vergisi defteri, ambar defteri ve bitmiş iş defterlerinin tutulabileceği belirtilmiştir. elektronik bir ortam. Defter beyan sistemi aracılığıyla.

Ayrıca, mevcut sistemdeki kayıtlarınızı kontrol ederken, 12/15/2010 tarihinden itibaren”750004 – Veterinerlik Hizmetleri (hayvan hastanelerinde verilen hizmetler hariç)“beş”477302-Belirli bir mal için ayrılmış mağazalarda hayvan sağlığına yönelik ilaçlar, aşılar ve diğerleri. ürün perakendeciliği)“Etkinlik belirteçleriyle çalışıyorsunuz”,1- Ticari gelir. 3- İşverenin geliriGelir Kalemlerinin aynı tarih itibariyle açık olduğu ve 26.12.2017 tarihli Başvuru ve Kitap Kabul Sistemi karşılama ekranlarında “Serbest Meslek” ve “İşe Giriş İşlemleri”ni seçtiğiniz anlaşılmaktadır.

Böylece ; Faaliyet alanlarınız itibarıyla işletme geliri elde eden ve serbest meslek vergisi mükellefi olduğunuzdan, serbest meslek kazanç defterinizi büyük defter beyan sisteminde tutmak için; İşletme gelirlerinizle ilgili olarak işletme hesabı bazında defter tutuyorsanız, işletme hesabı defterinizi Defter Tanıma Sisteminde tutmanız gerekmektedir. Ancak serbest meslek kazançlarınızın yanı sıra işletme gelirlerinizin bilanço yöntemine göre defter tutmanız gerekiyorsa, serbest meslek kazanç defterinizi defter beyan sistemi ile kaydedebilir; İşletme gelirleriniz için bilanço yöntemine göre tutacağınız defterlerinizi genel muhasebe beyanname sistemi dışında tutmalı ve beyanname düzenleme yazılımı üzerinden elektronik beyanname uygulaması üzerinden her bir kazancınız için tüm beyannamelerinizi ibraz etmelisiniz.

Bilgilerinizi rica ediyorum.


Kaynak: GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın