https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
İhracatta yıldan yıla gerilemeye rağmen, Mayıs ayında Nisan ayına göre toparlanma ivmesi gözlendi. - Özgün Fikirler
Anasayfa » Haber » İhracatta yıldan yıla gerilemeye rağmen, Mayıs ayında Nisan ayına göre toparlanma ivmesi gözlendi.

İhracatta yıldan yıla gerilemeye rağmen, Mayıs ayında Nisan ayına göre toparlanma ivmesi gözlendi.

Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı İsmail Gül, DEİK Başkanı Neil Olbak, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TSİAD Başkanı Simon Kaslovsky, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Can ve TMB Başkanı Mithat Yenigün katıldı.
Bikan toplantıda yaptığı konuşmada mayıs ayında açıklanan ihracat rakamlarına değinerek, ihracatta geçen yıla göre düşüş olsa da mayıs ayında nisan ayına göre bir toparlanma ivmesi olduğunu belirtti.

Bayram tatili nedeniyle çalışılan gün olmamasına rağmen mayıs ayında nisan ayına göre ihracatta yüzde 10,8 artış yaşandığına değinen Pekcan, ilk 5 ayda ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 74,6 olduğunu ve bu oranın yüzde 80’e yükseldiğini söyledi. %, altın hariç. .

Pekan, Mayıs ayında toplam ithalatın yüzde 91,2’sini ara ve yatırım malı ithalatının oluşturduğunu kaydetti:

En kısa zamanda tekrar üretime ve ihracata açılmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde en çok ihracat yaptığımız Avrupa Birliği ülkelerinin toparlanmasını bekliyor, dünyanın her yerinde kademeli olarak normalleşmeye geçiş olacağına inanıyoruz. Haziran ayı bizim için bir geçiş dönemi olacak ama bu geçiş dönemini çok hızlı geçirmemiz gerekecek. Ekonomi ve ticaret alanında olduğu kadar sağlık alanında da gösterdiğimiz performansa dayalı olarak mükemmelliğimizi göstermek zorundayız. Bunun için sizlerle birlikte doğru ve uygun adımları atmamız ve devletimizin kaynaklarını doğru adreslerde en uygun ölçüde kullanmamız gerekiyor. Üretim kapasitemiz, eğitimimiz, insan gücümüz, Türkiye’deki işadamlarımızın ve ihracatçılarımızın dinamizmi ile bu süreci çok başarılı bir şekilde aşacağımıza inanıyorum.”

Pekan, Mayıs ayında Özbekistan ve Kenya ile sanal ticaret komisyonlarına başladıklarını, bunun Hindistan ve Güney Kore, ardından Almanya ve Pakistan ile devam edeceğini bildirdi. 1-3 Haziran tarihlerinde düzenlenen ilk sanal fuarın büyük bir başarıyla tamamlandığına işaret eden Pekan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Ticaret Bakanlığı olarak sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara destek vermeye devam edeceklerini belirterek, da yapacak. E-ticaret siteleri için üyelik ücretlerini aynı şekilde sübvanse edin.

– Yerel para birimlerinde ticareti teşvik etmeye çalışıyoruz

Pandemi sürecinde ülkelerin bir yakınlaşma sürecinden geçtiğini kaydeden Pekan, “Tabii bunu G20 platformunda, diğer küresel iş birliği toplantılarında, Avrupa Birliği ülkeleriyle yapılan toplantılarda değerlendiriyoruz ve nasıl olacağı konusunda koordinasyon halinde çalışıyoruz. Bu durum aşılabilir ve önlenebilir.Ülkelerin daha korumacı ve içe dönük politikalar izleyeceklerini inkar edebiliriz.Bu dönemde iş insanlarımızla rezerv para birimlerine olan bağımlılığı azaltmak ve yerel para birimleri ile ticareti artırmak için görüşme halindeyiz. .Ticaret açığı verdiğimiz ülkelerdeki muhataplarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda DEİK İş Konseyi başkanları ile bir araya gelerek bu konuları değerlendirdik.

2019 yılında yerel para birimlerinde yaklaşık 7,6 milyar dolar ihracat ve 11,1 milyar dolar ithalat gerçekleştirdik. Tabii yerel para birimi ticareti için takas altyapısının da hayata geçirilmesi gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın ve Merkez Bankamızın bu konuda ciddi çalışmaları var. Onlarla iş birliği içinde yerel para birimleriyle ticareti ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.”
Pekan, STK’ların ve iş adamlarının bu süreçte nasıl aktif rol oynayabileceğini, ülkenin önünü açmak için ne gibi faaliyetlerde bulunabileceklerini, neler yapılması gerektiğini ve Türkiye’nin daha fazla dahil olması için önceliklerinin neler olduğunu değerlendireceklerini söyledi. . küresel tedarik zincirleri.

– “Yabancı lojistik merkezlerin çalışmalarını hızlandırmak için çalışıyoruz”

Pandeminin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, yerli sanayiyi artan ithalat baskılarından korumak ve üretim kapasitesini artırmak amacıyla son dönemde bazı ek gümrük vergilerinin getirildiğini belirten Pekan;
Dünyada olduğu gibi bizim de bu geçici tedbirleri almamız gerekiyor. Bu süreçte maalesef Türkiye’de üretilebilen ürünlerin bir kısmının yurt dışından geldiğini görüyoruz. Aldığımız tedbirler yöresel ürünü korumaya yöneliktir. Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yatırımcılarımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki iş adamlarımız Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ürünlere yatırım yapsın’ dedi.

Pekan, yurt dışı lojistik merkezlerin çalışmalarına da ağırlık vereceklerini belirterek, ekspres teslimatların yapılabileceği lojistik merkezlerin yeni dönemde önem kazandığını ve bu nedenle söz konusu çalışmalara hız vereceklerini bildirdi.
Pekan, bu dönemde istişarelere her zamankinden daha fazla önem verdiklerini belirterek, tüccarların, küçük ve orta ölçekli firmaların, ihracatçıların ve iş dünyasının her zaman yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı duyurusu 07.06.2020
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın