medyauzmani.com
İçerikleri hakkında yanıltıcı doğrulama raporu alan kişiler için ne gibi işlemler yapılmalıdır? – Özgün Fikirler

İçerikleri hakkında yanıltıcı doğrulama raporu alan kişiler için ne gibi işlemler yapılmalıdır?

İçeriği yanıltıcı olan bir belgenin düzenlenmesine ilişkin menfi rapor, inceleme konusu kişinin içeriği bakımından yanıltıcı bir belge düzenlediğinin anlaşıldığı, vergi inceleme yetkisi olanlar tarafından düzenlenen bir rapordur. .

Söz konusu rapora göre, rapora ekli belgeleri içeriği bakımından yanıltıcı bir belge olduğunu tespit ederek düzenleyen mükellef, “içeriği bakımından yanıltıcı bir belge düzenlediği” kabul edilir ve rapor ilgili olduğu düşünülmektedir. “içeriği bakımından yanıltıcı nitelikte olan bir belgenin düzenlenmesine ilişkin olumsuz ihbar” olarak.

İçeriğinde yanıltıcı belgeler ortaya çıkan kişiler

İçeriği bakımından yanıltıcı bir belge düzenlendiğinin tespiti, diğer kişi, işletme veya kurumlar hakkında yapılan soruşturma ve incelemeler sırasında veya yetkili makamlara yazılı veya elektronik ortamda yapılacak bildirim üzerine Vergi Dairesinin ihtilafıdır. Bu kapsamda öncelikle mükellefin hazırladığı belgenin içeriği bakımından yanıltıcı olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.

Muayene sırasında yanıltıcı bir belge düzenlendiğinin tespiti halinde, incelemeyi yapan tarafından tutanak düzenlenmeden önce mükellefin vergi dairesine yazılı bildirimde bulunulması mümkündür. Bu durumda incelenmekte olan mükellef bu bölüm kapsamında değerlendirilir.

Ancak, mükellefin kendisi ve iş ilişkisi içinde bulunduğu diğer mükelleflerle olan ticari ilişkilerinin olumsuz yönleri nedeniyle yanıltıcı belge düzenlenebileceği ihtimali ve/veya şüphesi nedeniyle mükellefin incelemeye tabi tutulması, herhangi bir olumsuzluğa yer verilmeksizin sorulması beklenmektedir. Vergi inceleme yetkisi olanlar tarafından düzenlenen raporlar bu aralıkta değerlendirilmez.

Maliye Bakanlığının ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve incelemeler sonucunda yanıltıcı belge düzenlendiğinin tek tek veya organize bir şekilde tespit edilmesi de yanıltıcı belge düzenlendiğinin tespit edilmesi kapsamında değerlendirilmektedir. içerik açısından.*

İçerikleri hakkında yanıltıcı belgeler kullanarak ihbarda bulunanlar

Bu kapsamda, lisans sahipleri tarafından vergi incelemesine yönelik olarak hazırlanan ve içeriği itibariyle yanıltıcı belge olarak nitelendirilen belgelerde yer alan KDV tutarlarının tespitine yönelik raporlar, içerik itibarıyla yanıltıcı nitelikteki belgelerin kullanılmasına yönelik olumsuz rapor niteliğindedir. .

Yanıltıcı belge kullanımına dayalı KDV kesintilerinin, mükellefin vergi inceleme raporu veya düzeltme verileri ile indirilecek KDV tutarlarından mahsup edilmesi durumunda mükellefler için özel esaslara tabi olunmaz.

Yanıltıcı belge kullandığı içerikleri ile ortaya çıkanlar

İçeriği bakımından yanıltıcı olan bir belgenin kullanıldığının tespit edilmesi, içeriği bakımından yanıltıcı olan bir belgenin mükellef tarafından başka kişi, şirket veya kurumlar hakkında yapılan soruşturma ve incelemelerde kullanılması halinde Vergi Dairesi’nin davasıdır. veya yazılı bir beyana dayalı olarak. Yetkili makamlara (Maliye Bakanlığındaki ilgili birimler dahil) haber verin. Bu kapsamda öncelikle belgenin içeriği bakımından yanıltıcı olduğunun açıkça ortaya konulması ve ardından mükellefin bu belgede yer alan KDV’yi indirim konusu yapması gerekmektedir.

Yanıltıcı belgelerin içeriği nedeniyle kullanıldığı konusunda olumsuz bulunan mükelleflere durum bildirilir ve 15 gün içinde olumsuzluktan kurtulabilecekleri söylenir.

Beyanname bölümündeki açıklamalara (IV/E/5) göre belgenin belirtilen süre içinde işlemi nitelik ve tutar olarak doğru olarak yansıttığını ispatlayan veya anılan belgede yazılı KDV tutarını düşerek beyanını düzelten mükellefler, kendi ilkeleri kapsamında kendi rakiplerinin hesaplarına dahil değildir.

Kendilerine tanınan 15 günlük süre içinde yukarıdaki gibi olumsuzlukları hariç tutmayan mükellefler, tespit tarihi itibariyle Özel Esaslar kapsamına alınır.


Kaynak: Katma Değer Vergisi Uygulamasına İlişkin Genel Açıklama
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın