medyauzmani.com
Hurda araç tesliminde vergilendirme – Muhasebe Haberleri – Özgün Fikirler

Hurda araç tesliminde vergilendirme – Muhasebe Haberleri

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

istanbul vergi dairesi

Gelir kanunları KDV – ÖTV Grup yönetimi

sayı : 39044742-130[Bakanlık Görüşü]-540887 07.08.2021
Konular : Hurda araç tesliminin vergilendirilmesi
Uzun zamandır : … tarihli belge başvuru formu ve … belge kayıt numarası.

Faiz karşılığı tescil edilen vergi muhakeme formunda firmanıza ait binek otomobilin hurdaya ayrılarak geri dönüşüm firmasına bedelsiz olarak teslim edildiği belirtilmekte ve söz konusu teslimatın vergi mevzuatı açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda görüş sorulmaktadır.

1- Vergi Usul Kanunu açısından:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinin birinci fıkrasında “Bu Kanunda aksi öngörülmedikçe, bu Kanuna göre tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların tasdik edilmesi zorunludur. Mükellef, anılan Kanunun 229 uncu maddesi ve devamındaki maddelerde düzenlenen belgelerden herhangi birine ilişkin kayıtları tasdik etmekle veya Bakanlığımıza verilen yetkiye dayanarak düzenlemeyi uygun gördüğü takdirde tasdik etmekle yükümlüdür.

Bu kapsamda anılan kanun;

– 229. maddede, “Fatura, malı satan veya işi yapan tacir tarafından müşteriye satılan mal veya yapılan iş karşılığında borçlu olduğu tutarı gösteren ticari bir belgedir.”Ve

– 232. maddede Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, karları basit bir şekilde sabitlenenlerle defter tutmak zorunda olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tacirler için;

2. Serbest meslek sahipleri için.

3. Kazançları basit bir şekilde belirlenen tacirler;

4. Kitabı olan çiftçiler için.

5. Sattıkları mal veya yaptıkları iş için vergiden muaf tacirlere fatura düzenlemek, fatura talep etmek ve almakla yükümlüdürler.”

Hükümler dahildir.

Ayrıca Kanunun 267. maddesinde atfedilen değer, gerçek fiyatı bilinmeyen, bilinmeyen veya kesin olarak belirlenemeyen malın, piyasada satılsaydı selefine göre sahip olacağı değerdir. değerleme günü belirlenir ve sırasıyla ortalama fiyat esası, maliyet değeri esası veya değerleme esaslarından biri uygulanarak eski değer belirlenir.

328. maddede devir ve takasın satış şeklinde olacağına hükmedilmiştir.

Öte yandan, vergi kanunları ile bazı kanun ve kararnamelerde değişiklik yapan 7103 sayılı Kanun’un geçici 1. maddesinde, “(1) Bu maddenin yürürlük tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) numaralı liste 8701.20, 87.02, 87.03, 87.04 GTİ’dir. P. Kayıt ve tescile tabi 16 yaşını doldurmuş araçların, ilgili mevzuata göre tescili ve kaydı silinen adına kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından doğrudan veya ihraççılar aracılığıyla ihraç edilmesi halinde, Aynı cinsten yeni bir aracın ilk alımında özel tüketim vergisi hesaplanması şartıyla araçların cinsi ve özellikleri (motor hacmi, kategorisi, özel tüketim) (motor hacmi, kategorisi, özel tüketim) 87.03 GTİ.P No ile 1600 cm3’ü geçmeyen) vergi matrahına göre (vergi matrahı oranı gibi) Bakanlar Kurulunca belirlenecek kısım iptal edilmiştir. Anılan maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar “7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Geçici 1. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genel Tebliğ”de düzenlenmiştir.

Buna göre, varlığınızda kayıtlı olan araç, anılan mevzuat kapsamında iptal edilerek ilgili kuruluşa bedelsiz olarak teslim edildiğinde, geri dönüşüm şirketi adına açıklamaları da içeren önceki fiyat üzerinden fatura düzenlenmesi gerekmektedir. işlemin niteliğine göre ve buna göre aracı aktiften/kayıtlarınızdan çıkarmak.

2- Kurumlar vergisi kanununda:

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu;

6. maddesinde kurumlar vergisinin, mükellefin bir hesap dönemi içinde elde ettiği net kurumlar kazancı üzerinden hesaplanacağı düzenlenmiş olup, 6445 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre mükellefin bir hesap dönemi içinde elde ettiği net kurumlar kazancı üzerinden kurumlar vergisi hesaplanacaktır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 38. maddesinde bilanço esasına göre işletme kazancı, işletmedeki özsermayenin hesap dönemi sonu ile başı ve o dönem içindeki değerleri arasındaki pozitif farktır. , sahibi veya sahipleri:

1-) İşletmeye kattığı değerler bu farktan düşülecek;

2-) İşletmeden çekilen değerler takımlara eklenecek,

Bu şekilde ticari kazanç tespitinde Vergi Usul Kanununun kıymet takdirine ilişkin hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur.

Yargılandı.

Ayrıca işletme kazancının tespitinde iki temel ilke uygulanmaktadır. Bunlar “periyodiklik ilkesi” ve “tahakkuk ilkesi”dir. Tahakkuk ilkesinde gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması yani gelir veya gidere neden olan işlemin yanı sıra işlemden doğan borcun veya borçluya ödeme tutarının ve koşullarının da kesinleşmiş olması gerekir. Bu ilkeden hareketle, özel bir düzenleme olmadıkça, gelir veya gider kaleminin niteliği ve tutarı, tamamlandığı dönemin gelirlerinin tespitinde dikkate alınması gerekir. Dönemsellik ilkesi, söz konusu gelir veya giderin ilgili döneme aktarılmasını sağlamaktır.

Bu hüküm ve yorumlara göre, firmanıza ait bir binek otomobilin hurdaya ayrılarak bedelsiz olarak geri dönüşüm firmasına teslim edilmesi halinde önceki esaslara göre hesaplanacak tutar için genel hükümlere göre fatura düzenlenecektir. değerindedir ve bu tutar şirketinizin şirket kazancına dahil edilecektir. Elbette kayıtlardaki maliyet değeri, net gelirin belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilir.

3- Katma değer vergisine ilişkin olarak:

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu;

Madde 1/1’de Türkiye’de ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir,

-17/4-g maddesinde metal, plastik, lastik, lastik, kağıt, cam hurdası, atık ve atık giyim eşyasının tesliminin katma değer vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.

Yargılandı.

KDV’nin genel uygulamasının beyanı;

– “Metallerin, Plastiklerin, Kağıtların, Cam Hurdalarının, Atıkların ve Mandalların Teslimi” başlıklı bölümde (II/F-4.7.2).

“Hurda veya atık metal, plastik, kağıt, cam ve atık giysi teslimlerinde KDV uygulanmaz.

Atölye veya fabrikalarda imalatı sırasında elde edilen hurda metal, moloz ve talaşların teslimi de bu kapsamda vergiden muaftır…”

– “Hurda ve Atık Teslimi” başlıklı Bölümde (I/C-2.1.3.3.3);

“3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi uyarınca metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurdası, giyim eşyası döküntü ve döküntülerinin teslimi katma değer vergisinden müstesnadır. bu malların teslimine ilişkin olarak aynı kanunun (18/1) maddesi uyarınca feragat edilebilir.

hurda kavramı. Hurda halindeki her türlü metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurdası ve bunların karışımları ile her türlü ham ve yarı mamuller ile metal, plastik, kauçuk, kağıt ve cam niteliğindeki mamuller Üretim amaçlarına uygun olarak kullanılmamış olduğu gibi veya onarım yoluyla kullanılmış” maddesini ifade eder.

Açıklamalar dahildir.

Buna göre firmanıza ait binek araç ilgili trafik dairesi tarafından “iptal” olarak kayıt altına alınır. Şerh yapılması ve üretim amacına uygun olarak kullanılamaması durumunda bu aracın teslimi 3065 sayılı Kanunun 17/4-g maddesi gereğince KDV’den istisna edilecektir. Söz konusu aracın olduğu gibi veya tamir edilerek kullanılabilir olduğunun tespiti halinde, bu teslimin genel hükümlerine göre KDV’nin uygulanması gerekir.


Kaynak: GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın