medyauzmani.com
Honey’nin açıklaması yayınlandı. 22 Nisan 2020 – Özgün Fikirler

Honey’nin açıklaması yayınlandı. 22 Nisan 2020

Tarım ve Orman Bakanlığından:

Türk yemeği el yazması bal

(Dernek No: 2020/7)

Amaç

Madde 1 – (1) Bu beyanın amacı, balın teknik ve hijyenik olarak üretimi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakliyesi ve piyasaya arzı sırasında sahip olması gereken özellikleri belirtmektir.

İhtisas

Makale 2 – (1) Bu ifade, bal arısı (Apis mellifera) tarafından üretilen balı kapsar.

kırmak

Madde 3 – (1) Bu beyan 19/2/2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

tanımlar

Madde 4 – (1) Bu açıklamada;

a) Bal: Bitkilerin nektarının, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarının veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının modifiye edildiği, doğası gereği kristalleşebilen doğal bir üründür. Bal arısı topladıktan sonra kendine has maddeleri ile birleşerek su içeriğini azaltır ve petekte depolayarak olgunlaşır.

b) Çerçeve: Arıların doğrudan petek yaptıkları veya temel peteklerin yerleştirildiği malzemeyi,

c) Fırıncılık balı: Endüstriyel gıda maddelerinde veya daha sonra işlenecek diğer gıda maddelerinde katkı maddesi olarak kullanılmak amacıyla, garip bir tat ve kokuya sahip veya fermente olmaya başlamış veya fermente edilmiş veya yüksek ısıda işlenmiş balı,

ç) Karakovan: Çalı ve içi boş kütüklerden yapılmış sepetler gibi modern arıcılık tekniklerinin uygulanmasına izin vermeyen ve belirli bir standart içermeyen kovanları,

araç.

(2) Bu beyanda belirtilen bal türleri.

a) Kaynağına göre.

1) Çiçek balı: Bitki nektarından elde edilen balı,

2) Salgı balı: Bitkilerin canlı kısımlarının salgılarından veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin (Hemiptera) salgılarından elde edilen balı,

2.1) Çam balı: Bazı çamlarda (Pinus protea, P. nigra, P. pineapple) yaşayan Marshalina helenica’nın (Cosnel) gelişme döneminde bu ağaçların karbonhidratça zengin tatlı özsuyundan oluşan tatlı özsu ile üretilen salgı bal özü. ) bal arıları tarafından toplanır ve değiştirilir.

b) üretilme ve/veya piyasaya arz edilme şekline göre;

1) Petek: Petek hücrelerinde döl barındırmayan, kovanların alt çerçevelerinde bal mumu serpilerek depolanan ve peteğin tamamı veya büyük bir kısmı sırlanmış olarak satışa sunulan balı,

2) Doğal arı balı: Normal kovanlarda, temel petek kullanılmadan arıların petekleriyle ürettikleri bal.

3) Karakufan balı: Arıların ana petek kullanmadan kendi petekleriyle ürettikleri bal.

4) Rafine arı balı: Sırın alındığı inkübatörsüz peteklerden santrifüj edilerek elde edilen bal.

5) Rafine bal: Süzülmüş balın içindeki petek parçalarından hazırlanan bal.

6) Mükemmel natürel bal: Kuluçkasız peteklerden doğal akışı ile infüzyonla elde edilir.

7) Sıkıştırılmış bal: Doğrudan kuluçkasız peteklerin sıkılmasıyla veya 45 dereceye kadar ısıtılmasıyla elde edilen,

8) Süzme bal: Süzme işlemi sırasında gözenekleri 0,2 mm’den küçük olan süzme malzemeleri kullanılarak organik veya inorganik yabancı maddelerin uzaklaştırılması sonucu polen içeriği azalan balı,

araç.

ürün özellikleri

Madde 5 – (1) Bu beyan kapsamında piyasaya arz edilen veya insan tüketimine yönelik herhangi bir gıda maddesinde bileşen olarak kullanılan balın, Ek-1’de yer alan kriterlere uygun olması ve aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir:

a) Bal, çoğunlukla fruktoz ve glikoz olmak üzere farklı şekerler, organik bileşikler, enzimler ve polenden oluşur. Balın içerisine gıda katkı maddeleri dahil hiçbir gıda katkı maddesi veya harici madde eklenmez. Bal, doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden arındırılmış olmalıdır.

b) Unlu mamuller hariç. Bal, bala ait olmayan tuhaf bir tat ve kokuya sahip olamaz, balın fermantasyonu başlayamaz, asitliği yapay olarak değiştirilemez, bal, içerdiği doğal enzimleri parçalayacak veya önemli ölçüde etkisiz hale getirecek şekilde ısıtılamaz.

c) Filtre bala ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, yabancı organik veya inorganik maddelerin ayrıştırılması sırasında kaçınılmaz kayıplar dışında baldan polen veya bala özgü diğer bileşenler giderilemez. Süzme bal hariç, bal 0.2 mm’den az hiçbir aşamada süzülmez.

ç) Balın tadı ve kokusu balın kaynağına ve üretildiği bitkinin cinsine göre değişmekle birlikte balın kendine has kokusu ve tadı olmalıdır.

d) Balın rengi sulu beyazdan koyu kehribara kadar değişebilir. Bal salgısının rengi pfund skalasına göre en az 60 olmalıdır.

e) Balın kıvamı sıvı, viskoz veya kısmen veya tamamen kristalleşmiş olabilir.

f) Etiketinde çiçek, bitki, bölge veya coğrafi bölge belirtilen ballara süzme bal ilave edilemez.

g) Botanik kaynağı etikette belirtilen ballarda, balın bu özellikleri Ek 2’de verilen polen oranlarına karşılık gelir.

ğ) Bu beyan kapsamında Ek-1’de belirtilen kriterler, krem ​​bal ve kristalize bal olarak adlandırılan ballar için de geçerlidir.

h) Petek balında peteklerin en az %80’i parlatılmış olmalıdır.

ı) Bazik peteklerde mumun doğal yapısında bulunmayan parafin, ceresin, donyağı, reçine, oksalik asit gibi organik maddeler ile ağartma maddeleri gibi inorganik maddeler bulunmaz. Ayrıca Amerikan mantarı Paenibacillus, Nosema apis ve Nosemosis etkenlerinden Nosema ceranae larvalarının sporları ve bitkisel formları bir gram petekte bulunmaz.

i) Karakovan balı ve doğal mantarlar rafine bal olarak piyasada bulunamaz.

j) Karakovan balı ve doğal petek balı olarak piyasaya arz edilecek ballarda karışım bozulmamalı ve süzme bal katılmamalıdır.

ekstralar

Madde 6 – (1) Bala hiçbir katkı maddesi eklenemez.

Tatlandırıcılar ve tatlandırıcı özelliklere sahip gıda bileşenleri

Madde 7 – (1) Bala tatlandırıcı veya aroma verici gıda maddeleri eklenemez.

kirleticiler

Madde 8 – (1) Bu bildirim kapsamına giren ürünler için 29.12.2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmi Gazete’de üçüncü baskısı ile yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

böcek ilacı artıkları

Madde 9- (1) Bu bildirim kapsamındaki ürünler için 25.11.2016 tarihli ve 29899 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisit Kalıntılarının Maksimum Limitleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Veteriner ilaç atığı

Madde 10- (1) Bu beyan kapsamına giren ürünler için 3/7/2017 tarihli ve 2017 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Azami Kalıntılarına İlişkin Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği hükümleri uygulanır. 30000 başvuru

sağlık

Madde 11 – (1) Bu beyan kapsamına giren ürünler için 29/12/2011 tarihli ve 28157 ter bis sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Standartlar Yönetmeliği ile Gıda Hijyeni Sistemi Yönetmeliği’ne uyulur. 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete. Şartlar geçerlidir.

Ambalajlama

Madde 12 – (1) Bu beyan kapsamındaki ürün ambalajları için 4/5/2018 tarihli ve 30382 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Kodeksi Alimentarius Gıda ile Temas Eden Madde ve Maddeler Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

başlık etiketi

Madde 13 – (1) Bu beyan kapsamındaki ürünler için 26/1/2017 tarihli ve 29960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Kodeksi Alimentarius Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır.Bu genel kuralların ek kuralları; aşağıda açıklanmıştır:

a) Etiketinde “1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir” ibaresi bulunmaktadır.

b) Çerçeveli peteklerin net miktarına “Çerçeve Ağırlığı” dahil değildir. Çerçevelerin üzerine arıcıların işletme numaraları yazılır.

c) Etiketteki bal, kaynağına göre salgı balı veya çiçek balı olarak adlandırılır. Salgı balının kaynağı çam balı ise bala “çam balı” denir ve çam balı ile birlikte bal tabiri de kullanılabilir.

ç) Rafine bal ve fırıncılık balı hariç olmak üzere, balın botanik kaynağı belirlenmiş ve balın bu kaynağın organoleptik, fiziksel, kimyasal ve paleontolojik özelliklerini açıkça taşıması halinde, gıdanın adı o yöreden elde edilen çiçek veya bitkidir. ayçiçek balı ve ıhlamur balı adı ile desteklenen baldır.

d) Süzme bal ve fırıncılık balı hariç olmak üzere, balın üretildiği yörenin florasının özelliklerini taşıması halinde, o yörenin yöresel, coğrafi veya topografik adı ile birlikte gıda adı kullanılabilir. coğrafi işaretten doğan haklarla çelişmemek kaydıyla.

e) Ballı fırın etiketinde, gıda adının yanında ve kolayca görülebilecek şekilde “Sadece Mutfak Amaçlı” ibaresi yer alır.

f) Unlu mamül balının katkı maddesi olarak kullanıldığı bir bileşik gıda ürününde, bileşik gıdanın adında “ekmek balı” yerine “bal” ifadesi kullanılabilir. Ancak gıda katkı maddeleri listesinde “fırın balı” olarak yer almaktadır.

g) Sade bal ve fırınlanmış balın etiketinde, besinin adı “arıtılmış bal” veya “fırınlanmış bal” olarak yazılır. Süzme balda polen miktarının azaldığı etikette belirtilmektedir.

ğ) Hammaddelerin ambalajları üzerinde arıcılık kayıt sistemine kayıtlı işletmeye ait hammaddelerin kaynağını gösterecek şekilde TÜRKVET kayıt sisteminden alınmış iş numarası bulunur.

h) Balın botanik kaynağının Ek 1’de Latince adı geçen botanik türlerden biri olması durumunda; Besinin adı, balın kaynağı olan çiçek veya bitkinin adı ile tamamlanabilir.

ı) Karakovan balı isimlendirilirken gıda ismi ile birlikte “doğal petek” ibaresi kullanılabilir.

i) süzülmüş çiçek balı; Kontrollü koşullarda kristalleşerek yapışkan olmayan bir kıvama gelmişse “kremsi bal”, kendi kendine kristalleşmişse “kristalize bal” olarak piyasaya arz edilebilir.

j) 45°C’nin üzerinde ısıl işlem görmemiş ve 0,3 mm’den büyük filtrelerle filtre edilmiş bal “ham bal” olarak tanımlanabilir.

Nakliye ve depolama

Madde 14 – (1) Türk Kodeksi Alimentarius Yönetmeliği’nin 10. maddesindeki kurallara ek olarak bu beyan kapsamındaki ürünlerin taşınması ve depolanması; Bal, şişeleme/paketleme noktasından tüketiciye teslimine kadar tüm aşamalarda temiz, kuru, kokusuz, direkt güneş ışığından korunan ve 25°C’yi geçmeyen yerlerde depolanır.

Numune alma ve analiz yöntemleri

Madde 15 (1) Bu beyan kapsamındaki ürünlerden Codex Alimentarius Türk Gıda Yönetmeliği’nde belirtilen kurallara göre numune alınır ve ürünlere uluslararası kabul görmüş analiz yöntemleri uygulanır.

AB mevzuatına uyum

Madde 16 (1) Bu açıklama hazırlanırken, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin (EC) 2001/110 sayılı 20/12/2001 tarihli Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi dikkate alınmıştır.

İdari ceza

Madde 17 (1) Bu açıklamaya aykırı hareket edenler hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre cezai işlem uygulanır.

(2) HMF (Hidroksimetilfurfural) ve diastaz sayısı değerlendirmelerinde ortam sıcaklığı ölçülerek işlem yapılır.

İptal bildirimi

Madde 18 (1) 27/7/2012 tarihli ve 28366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Kodeksi Alimentarius bal beyannamesi (Tebliğ No:2012/58) iptal edilmiştir.

Uyumluluk taahhüdü

Geçici Madde 1 – (1) Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda sektörü işletmecileri 31.12.2020 tarihine kadar 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki hükümlere uymak zorundadır.

güç

Madde 19 (1) Bu beyan yayımı tarihinden itibaren geçerlidir.

yönetici

Madde 20 (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

ekler için tıklayın

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın