medyauzmani.com
Her tüccar yasal bir kayıt tutmak zorunda mıdır? – Özgün Fikirler

Her tüccar yasal bir kayıt tutmak zorunda mıdır?

  1. Her tacir, ticari defter ve defterlerini, ticari işlemlerini, ticari girişiminin ekonomik ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve bu Kanuna göre her hesap döneminde elde ettiği sonuçları açıkça görünür şekilde tutmakla yükümlüdür. . Defterler, üçüncü kişi bilirkişilerin makul bir süre içinde yapacakları incelemede şirketin faaliyetleri ve mali durumu hakkında fikir vermesine imkan verecek şekilde tutulur. İşletmelerin oluşumu ve gelişimi kitaplardan takip edilebilmelidir.
  2. Tacir, işiyle ilgili olarak yazılı, görsel veya elektronik ortamda iletilen her türlü belgenin fotokopisini, karbon nüshasını, mikrofişini, bilgisayar kaydını veya benzeri bir nüshasını elinde bulunduracaktır.
  3. Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve dördüncü fıkrada sayılan defterlerin kuruluş sırasında ve kullanımlarından önce açılış onayları noter tarafından yapılır. Bu defterlerin müteakip işletme dönemlerinde açılış onayları defterlerin kullanılacağı işletme döneminin birinci ayından bir önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır. Hisse senedi, genel kurul toplantı ve müzakere defteri, yeterli tatil olması kaydıyla, sonraki faaliyet dönemlerinde açılış onayı alınmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. (Değişik dördüncü cümle: 28/3/2013-6455/78 md.) Derginin kesin tasdiki, bir sonraki faaliyet döneminin altıncı ayının sonunda ve Kurul karar defterinin kesin tasdikinde yapılır. Yönetim Kurulu üyelerinin bir sonraki faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar. (İptal edilen Beşinci Cümle: 15/2/2018-7099/22 md.) (…) Açılışın noter tarafından uygun görülmesi halinde, noter ticaret sicil belgesi almak zorundadır. (Ek cümle: 2/15/2018-7099/22 md.) Ancak, anonim ve limited şirketlerin Ticaret Siciline tescili sırasında defterlerin açılış tasdik işlemleri Ticaret Sicili Müdürlükleri tarafından yapılır. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması halinde, bu defterlerin açılabilmesi ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapatılabilmesi için noter veya ticaret sicilinden izin alınmasına gerek yoktur. Ticaret defterlerinin fiziki veya elektronik ortamda nasıl tutulacağı, defter tutma zamanı, onay yenileme şekil ve esasları ile açılış ve kapanış onayları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının ortaklaşa düzenleyeceği tebliğ ile belirlenir.
  4. Hisse senedi defteri, yönetim kurulu karar defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletme muhasebesi ile ilgili olmayan defterler de iş defteridir.
  5. (Değişik: 26/6/2012-6335/8 md.) Bu Kanuna tabi tüzel ve ideolojik kişiler, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defter tutma ve kayıt zamanına ilişkin hükümlerinin 175 ve 257 tekrarı aynı yasa. Maddelerinde yer alan yetki kapsamında çıkarılan yönetmeliklere uymakla yükümlüdürler. Bu Kanunda yer alan defter tutma, envanter, mali tabloların düzenlenmesi, aktifleştirme, hükümler, hesaplar, değer biçme, saklama ve ibraz hükümleri 6500 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasında uygulanır.

Kaynak: TTK
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. LogoMusabebe Karen Ltd. Veya bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi kişiler tarafından kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan ilgili kişi veya kuruluşların sorumlu olmadığını, gerçek veya tüzel kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın