medyauzmani.com
Hasarlı elektronik parçaları komisyon kararı olmadan ve masrafa girmeden imhaya gönderebilir miyiz? – Özgün Fikirler

Hasarlı elektronik parçaları komisyon kararı olmadan ve masrafa girmeden imhaya gönderebilir miyiz?


Hasarlı elektronik parçaları komisyon kararı olmaksızın imhaya gönderebilir miyiz? Çözmek için nasıl bir yol izlemeliyiz? (Biz toptan satış yapan bir şirketiz, üretim şirketi değiliz)

Tahmin Komisyonu kararı olmadan işlem yapılamaz.


Bilanço yöntemiyle yapılan şahıs şirketi kimyevi madde alım satımı yapmaktadır. Deposunda uzun süredir duran ve hasarlı olduğu için satamadığı bir ürünü nasıl yazabilir? Gerçekten ne yapması gerekiyor ve muhasebe olarak ne yapması gerekiyor?

Bahsettiğiniz malları gider yazabilmek için; Vergi dairesine başvurmalı ve takdir komisyonundan karar almalısınız.

Kıymet takdiri komisyon huzurunda yapılmış olmak kaydıyla, Umumi Usul Kanununun 278 inci maddesi gereğince Kıymet Takdir Komisyonunun kıymetini sıfır olarak kabul etmesi şartıyla doğrudan gider yazılabilir.

Daha önce mahsup edilen alımda ödenen KDV, 1 No’lu KDV beyannamesinin “Ek KDV” satırına dahil edilmişse, indirim hesaplamalarından çıkarılması gerekir.


Kural: Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar tahakkuk komisyonu olmaksızın imha edilirse, envanter değerlerinin gider kaydedilip kaydedilemeyeceği ve ödenen KDV’nin mahsup edilip edilemeyeceği.

Numara: B.07.1.GİB.0.06.29-010-9
Tarih: 06/04/2012

TC
Maliye Bakanlığı
Gelir Yönetimi Başkanı

Sayı: B.07.1.GİB.0.06.29-010-9 06/04/2012

Konu: Son kullanma tarihi geçmiş ilaçların ekspertiz komisyonsuz imhası Stok durumunda, stok değerleri gider olarak kabul edilir. Kayıt olup olmadığı ve KDV ödeyebileceği İndirim yapılıp yapılamayacağı

Referansta kayıtlı dilekçenizi inceledikten sonra bilirkişi raporu aldığınız depolarınızda bulunan son kullanma tarihi geçmiş, hasarlı, üretimi durdurulmuş ve insan sağlığı açısından tehlikede olan ilaç ve ilaç hammaddelerini tespit etmek için… Sağlık Küme Başkanlığı yetkilileri tarafından tarafınıza tespit raporu sunulur, ancak Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yukarıda belirtilen iş yoğunluğu ve ilaçlar nedeniyle imha işlemine katılamayacakları bilgisi tarafınıza iletilir. farmasötik hammaddelerin değerlendirilmesi, ilgili bakanlıkların değerlendirme komitesi veya yetkilileri olmaksızın … tesislerde gerçekleştirilmektedir. Malların stok değerlerinin şirket gelirlerinin tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı ve söz konusu mallara ilişkin alım belgelerinde gösterilen KDV’nin giderilip giderilemeyeceği konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır. düşüldü.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Takip heyetlerinin görevleri” başlıklı 74 üncü maddesinin (a) bendinin (1) numaralı bendinde yetkili makamlarca talep edilen vergi matrahı ve servetinin tespiti de kıymet takdiri görevleri arasında yer almaktadır. komiteler.

Anılan kanunun 278 inci maddesinde, yangın, deprem, sel gibi afetler veya bozulma, çürüme, çatlama, pas, hurda, atık, meşe, ağaçkakan ve hurdaların nominal değerde değerleneceği hesaplanmıştır.

Aynı kanunun 267. maddesi, gerçek değeri olmayan, bilinmeyen veya kesin olarak belirlenemeyen bir malın önceki değerinin üç esasa göre belirleneceğini belirtmektedir: ortalama fiyat, maliyet fiyatı ve değerleme ilkesi; İlk iki sıradaki yöntemle belirlenemeyen önceki değerin, ilgililerin talebi üzerine değerlendirme komitesi tarafından belirleneceği hükme bağlanmıştır.

Yürürlükteki mevzuata göre, vergi mükellefi için vergi değerlendirme süreci mükellefe bağlıdır.

Bu, ofisin bulunduğu ilçe veya ilçenin değerlendirme komitesi tarafından yapılmalıdır. Ancak, bazı özel durumlarda başka bir yerde bulunan değerlendirme komiteleri tarafından değerlendirme prosedürlerinin uygulanmasında bir sakınca yoktur.

Bu durumda, farklı bölgelerdeki emtianın hesaplanan değeri, bulundukları il veya bölgelerin kıymet takdir kurullarınca belirlenebileceği gibi, bulundukları il veya bölgelerin kıymet takdir kurullarınca önceki değerlerinin tespiti için gerekli kararlar alınarak gerekli kararlar alınabilir. eşyanın bulunduğu il veya bölgelere ve mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinin tarh işlemini yapan kıymet takdir komisyonuna veri olarak bildirilir. gönderilebilir.

malları yok etmenin genel uygulaması, İmha, Değerlendirme Komisyonu gözetiminde gerçekleştirilir. Ancak ilaçlar, tıbbi ekipman, gıda, atık vb. son kullanma tarihi geçmiş veya zarar görmüş durumda. Emtianın insan sağlığına zararlı olabileceğini ve bu tür ürünlerin derhal imha edilmesi gereken önceki değerlerinin belirli bir zamanda değerleme kurulları tarafından değerlendirilemeyeceğini göz önünde bulundurarak; Başkanlığımız, tahmin kuruluna sunmadan, ilgili bakanlık veya kurum yetkililerinden oluşan bir heyet huzurunda raporla tanımlanarak yok edilebileceğini benimsemiştir.

Bu kapsamda imha edilecek eşyanın niteliğine göre ilgili mevzuata göre sorumlu bakanlık veya yetkili kurum yetkilileri ile bu eşyayı imha etmeye yetkili kurumun yer aldığı bir komisyon önünde imha işlemi gerçekleştirilmelidir. mal ve mükelleflerin temsilcileri ile bu durumun komisyon tarafından bir tutanakla tespit edilmesi zorunludur.

Söz konusu ürünlerin yukarıdaki şekilde oluşturulmuş bir kurul tarafından imha edilmesi halinde, bu ürünlerin imhasına mükellef vergi dairesi görevlilerinin katılmasına gerek yoktur.

Yukarıda açıklandığı üzere ilgili bakanlık ve yetkili kurumların yetkililerinin de yer aldığı Kurum tarafından hazırlanan imha işlemine ilişkin raporun talep üzerine ibraz edilmek kaydıyla saklanması ve imha işleminin muhasebe kayıtlarına intikal ettirilebilmesi söz konusu rapora istinaden.

Öte yandan, son kullanma tarihi geçmiş veya zarar görmüş ürünlerin imhasına ilişkin olarak, Bakanlık yetkililerinin katılımını sağlamamak ve bu heyet nezdinde yıkımı belirlemek. Kayıt yapılmaması durumunda, Olay değerleme kuruluna bildirilir ve bozulan ürünler değerleme komitesi tarafından belirlenen önceki fiyat üzerinden kayıt altına alınır ve işleme alınır.

Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/1 maddesinde, katma değer vergisi mükelleflerin vergiye tabi işlemler üzerinden, katma değer vergisi ise kendilerine yapılan teslim ve hizmetler üzerinden hesaplanmıştır. Faaliyetleri ile bağlantılı olarak ve ithalat sırasında bu Kanunda aksi öngörülmedikçe ve katma değer vergisi kesintisini gerektirmedikçe ödeme yaparlar.

Aynı Kanunun (30/c) maddesi, deprem ve sel nedeniyle kaybolanlar hariç olmak üzere, kaybolan eşya için katma değer vergisinin indirilemeyeceğini düzenlemektedir.

Başvuru usul ve esaslarına ilişkin olarak yayımlanan 113 Seri No’lu KDV Genel Tebliği’nin E Bölümü’nde son kullanma tarihi geçen veya kullanılamaz hale gelen mallar için katlanılan KDV’ye ilişkin yapılacak işlemlere açıklık getirilmiştir.

Bu hüküm ve yorumlara göre, son kullanma tarihi geçen veya kullanılamaz hale gelen ve başka bir şekilde tahrip olan eşya kayıp eşya niteliğinde olduğundan, mükelleflerin bu eşyanın zilyetliği nedeniyle katlandıkları KDV indirilemez.

Kayıp ve daha önce mahsup edilen mallar üzerinden alınan KDV’nin imha tarihi

Kapsadığı vergi dönemi için 1 No’lu KDV Beyannamesi’nin “İlave KDV” satırına eklenmesi gerekir.

Buna göre stoklarınızda bulunan son kullanma tarihi geçmiş, zarar görmüş, üretimi durdurulan veya insan sağlığını tehlikeye atan ilaçlar ve ilaç hammaddeleri için tarafınızca tahakkuk ettirilen KDV, söz konusu mallar ne şekilde zarar görmüş olursa olsun, mahsup hesabına almış olmanız halinde mahsup edilemez. Onu kaldırmanız gerekiyor.

Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesi, kurumlar vergisinin mükellefin bir hesap döneminde elde ettiği net kurumlar kazancı üzerinden hesaplanacağını, Gelir Vergisi Kanunu hükümleri ise işletme kazancının; şirketin net karının belirlenmesinde uygulanır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında ticari kazanç, proje sermayesinin bilanço esasına göre hesap dönemi sonu ve hesap dönemi başındaki değerleri arasındaki pozitif farktır, sahibi veya sahiplerinin bu dönemde işletmeye kattığı.

Değerlerin bu farktan mahsup edileceği ve kuruluştan çekilen değerlerin farka ilave edileceği belirtilmiş olup, Değerleme Vergi Usul Kanunu hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümleri uygulanır. . Alım satım geliri bu şekilde belirlendiğinde takip edileceklerdir.

Yukarıdaki açıklamalara göre, Resmi Makamlarca İmha Edilecek Eşyaya İlişkin Vergi Usul Kanunu’nun 267. maddesi uyarınca belirlenen önceki değer ile işletme kayıtlarındaki değer arasındaki farkın; kurumlar vergisi matrahının belirlenmesinde yapılan bir giderdir.

Ancak, kıymet takdir komisyonu veya Sağlık Bakanlığı yetkililerinin onayı olmaksızın imha edilen eşyanın önceki kıymeti kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenmediği için söz konusu eşyanın şirketin vergi matrahının tespitinde gider olarak değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın