medyauzmani.com
Halef ticarete devam ediyorsa elektronik fatura ve elektronik defterin kullanılması – Özgün Fikirler

Halef ticarete devam ediyorsa elektronik fatura ve elektronik defterin kullanılması

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
Manisa Vergi Dairesi
Gelir ve tahsilat kanunları için bir dizi prosedürü yönetin
sayı : 53445970-105[12-2016/5]-109423 17.08.2018
Konular : Halef ticarete devam ediyorsa elektronik fatura ve elektronik defterin kullanılması

Faiz ile birlikte kaydedilen menfaat başvuru formunda, Elektronik fatura ve elektronik defter kullanımı 01.01.2016 tarihinden itibaren elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçen gerçek gelir vergisi mükellefi olan eşinizin 02.08.2016 tarihinde vefat ettiğini ve mirasçı olarak Vergi Dairesi Müdürlüğü’nde sorumluluk tesis edildiğinin bildirilmesi vefat tarihi itibari ile devredilen KDV indirilip indirilemeyeceği. Bu konularda Başkanlığımızdan görüş alınmaktadır.

Gelir vergisi kanunu açısından:

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37. Maddesi Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden elde edilen kazançlar ticari kazançtır. Yargı dahildir.

Anılan Kanun’dan değer artış kazançlarının açıklandığı 80’inci maddenin mükerrer 4’üncü fıkrasında, ortaklık haklarının veya paylarının elden çıkarılmasından doğan kazançların, değer artış iradı olarak vergilendirileceği düzenlenmiştir. Mirasçılar işletmeyi yürütmeye devam ederler ve mirasçılar işletmeye dahil olan ekonomik varlıkların kayıtlı değerlerini (defter bilanço esasına göre tutuluyorsa varlık ve yükümlülükleri ile bilançonun bütünü) olmak kaydıyla üstlenirler. herhangi bir değer artış kazancının muhasebeleştirilemeyeceğini.

Bu hükümler uyarınca, şahıs şirketi sahibinin ölümü halinde, ölüm tarihi itibariyle işletmenin faaliyetinin durdurulması kabul edilebilir. Bu nedenle, vefat nedeniyle faaliyeti sona eren ticari işletme, mirasçılarına kayıtlı değerleri üzerinden intikal eder ve işletme faaliyetine devam ederse, değer artış kazançları bu devirde sayılmaz.

Ancak, mirasçının ölümü üzerine mirasçılara intikal eden işi mirasçılar devam ettiriyorsa, miras ortaklığının adi ortaklık şeklinde işlemesi gerekir ve mirasçıların ticari kazançları tarihinden itibaren sorumlu olması gerekir. ölümün

Bu durumda; İşletmenin bir veya birden fazla mirasçı tarafından işletilmesine devam edilmesi halinde, ticari kazanç bakımından sorumluluğun yalnızca vefat tarihi itibariyle işletmede bulunan mirasçılar için oluşması normaldir.

Öte yandan; Vekalet etmeyen diğer mirasçıların, miras kalan ortaklık paylarını diğer mirasçılara veya başka kişilere satarak elden çıkarmalarından doğan kazançlar değer artışı olarak vergilendirilir. Diğer bir deyişle, ortaklık paylarının satışı nedeniyle faaliyetlerine devam edemeyen bu kişilerin ticari kazançlarının gelir vergisi mükellefiyetinin tespiti mümkün değildir.

Katma değer vergisi kanunu açısından:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1 maddesi uyarınca ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler vergiye tabidir.

Aynı Kanun’un 17/4-C maddesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 81. maddesinde belirtilen işlemler katma değer vergisinden istisna tutularak; mükerrer kesintilere yol açmayacak şekilde devir ve bölünmeden sonra işe başlayan işletmeler.)

Buna göre, tek mirasçıya intikal eden ticari işletmenin işleyişinin, mirasçılardan bir kısmının Gelir Vergisi Kanunu’nun 81/1. maddesi kapsamındaki haklarının temliki yoluyla değerlendirilmesi halinde, KDV kapsamında hesaplanmayacaktır Devir Vergisi Kanunu’nun 17/4-c maddesi hükmünün devrine eklenen ve bir sonraki dönem için geçerli olacaktır.Devrolunan KDV, borç yaratarak işi devam ettiren mirasçı tarafından indirime tabi tutulabilir.

Öte yandan, diğer mirasçıların haklarının temliki, gelir vergisi kanunu açısından ticari işlem sayılmıyorsa, o zaman tabii ki KDV’ye tabi değildir.

Vergi prosedürü açısından:

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 164. maddesinde “Ölüm izni. Ölüm, mirası reddetmeyen mükellefin mirasçıları tarafından vergi dairesine bildirilir. Mirasçılardan birinin ölümünün bildirilmesi, diğer mirasçıları bu görevden kurtarır.“öğe”.

Öte yandan 1/2001 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun dahili yayımında; “… Mirasçıların ölümünden sonra kesintisiz olarak çalışmaya devam etmeleri halinde, çalışmaya devam edecek mirasçıların bu süre içinde ihbarda bulunmaları halinde, ölüm tarihi işin mirasçıya bırakılması ve mirasçılara çalışmaya başlanması olarak kabul edilir. ölüm tarihinden bir ay sonra, bildirimin süresi içinde yapıldığı kabul edilir. Mirasçıların belirtilen yükümlülükleri, vasiyet edenin ölüm tarihinden itibaren kurulmalıdır.

Öte yandan, Vergi Usul Kanunu’nun 257. maddesinde yer alan yetkiye dayanarak, ölenin cari defter ve belgelerinin, çalışmaya devam eden mirasçıları tarafından, ilgili hesap döneminin sonuna kadar kullanılması uygun görülmüştür. Ölüm tarihi.

Bu durumda ölenin hesapları ölüm tarihi itibariyle kapatılır ve faaliyetine devam eden mirasçıların hesapları yeniden açılır.

Ayrıca çalışmaya devam eden mirasçıların yeni hesap dönemine ait defterlerini söz konusu hesap döneminin son ayında tasdik ettirmeleri ve belgelerini anlaşmalı matbaalarda bastırarak veya noter tasdik ettirerek usulüne uygun kullanmaları doğaldır.” o aradı.

Bu itibarla mevcut işyerinin devam eden mirası nedeniyle Defterler ve kağıt belgeler Vefat tarihini içeren hesap dönemi sonuna kadar kullanılabilir.

Öte yandan, miras kalan işyerinde çalışmaya devam eden mirasçının, miras bırakan adına basılan Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması gerekir. Kağıt belgeler Eski VKN’nin belge üzerine okunaklı ve el yazısıyla yazılması veya kaşe veya bilgisayar ile basılması suretiyle vefat tarihini içeren hesap dönemi sonuna kadar kullanılabilir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 242’nci maddesinin ikinci fıkrası ile Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden yayımlanan 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği ile ilgili usul ve esasları düzenleyen 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun tekrarı yapılmıştır. elektronik fatura kullanımına ilişkin esaslar ile anonim ve limited şirketlerin elektronik fatura düzenleyerek alıcılarına göndermelerine, saklamalarına ve talep etmeleri halinde vermelerine izin verilmektedir.

Aynı açıklamadan “7. “Mali Mühür” bölümünde.(424 seri numaralı VUK GT ile değiştirilmiştir) Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak düzenlemeler çerçevesinde kullanılabilmesi için, tüzel kişiler için verinin, kaynağının ve içeriğinin bütünlüğünün sağlanması, diğer kurum, kuruluş, şirket ve gerektiğinde gerçek kişi mükellefler. Elektronik fatura uygulaması kapsamında yapılan işlemlerde kullanılması zorunlu olan ve gizliliğin sağlanması işlevlerinin yerine getirilmesi amacıyla oluşturulan mali mühür, Cumhurbaşkanlığı adına TÜBİTAK-UEKAE tarafından hazırlanan elektronik sertifika altyapısını ifade etmektedir. Açıklama dahil.

416 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun kamuoyuna duyurulması ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesi kapsamında fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere elektronik fatura talebinden yararlanma hakkı getirilmiştir.

421 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre bazı mükellef grupları elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına katılmakla yükümlü kılınmış; 454 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Kamuoyu Tebliği ile elektronik fatura ve elektronik defter uygulaması genişletilmiştir.

Öte yandan, “Karşılıklı Mükellefler” bölümüne “3.1. Aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

“3.1.7. Bu Tebliğ kapsamında elektronik faturaya geçiş yapmak ve elektronik deftere başvurmak zorunda olan mükellefler ile tam bölünme, birleşme (devralma yoluyla birleşme ve yeni işletme olarak birleşme) veya tür değişikliği (tür) ve mükellefin tamamen bölünmeden kaynaklanan yeni bir tüzel kişilik veya tür (tür) değişikliği başvurusu ve elektronik defter kullanma… Hiçbir durumda uygulama süresi 3 yılı geçmemelidir. işlemin ticaret siciline tescilini takip eden ayın başından itibaren başlar.

Öte yandan, 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 No’lu Elektronik Defter Beyannamesi ile www.edefter.gov.tr ​​internet adresinde format ve standartları yayınlanan defterler ile; Vergi Usul Kanunu kapsamında kalmalıdır. Elektronik defter oluşturmaya ilişkin usul ve esaslar belirlenerek elektronik defter kullanımına izin verilmiştir.

Aynı açıklamadan ”3.3. “Elektronik defter oluşturulması” başlıklı bölümde;

(2 No’lu Elektronik Deftere İlişkin Açıklama ile değiştirilen şekliyle) 3.3.3…

a) Gerçek kişiler elektronik defterlerini güvenli elektronik imzaları veya mali mühürleri ile ilgili ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar imzalarlar. Açıklama dahil.

Yukarıdaki hükümler ve açıklamalar uyarınca;

– 08.02.2016 tarihinde vefat eden eşiniz vefat tarihi itibariyle işten ayrılmış sayılacak olup, vefat tarihi itibariyle elektronik fatura kullanıcısının izin verdiği elektronik defter ve eşinizin üzerinde belirtilen mali mührün elektronik defterinin geçerliliği sona erecektir. 08.02.2016 tarihinden itibaren başlayan yükümlülüklerinize ilişkin elektronik defteri sizin adınıza tutmakta olup, e-fatura uygulamasına geçmek zorunda değilsiniz.

– Öte yandan, 2016 yılı veya takip eden takvim yıllarında elektronik defter ve elektronik faturaya geçiş şartlarını sağlıyorsanız, konuda yayınlanan kamuya açık verilerde belirtilen süre içerisinde bu uygulamalara katılmanız normaldir.


Kaynak: GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan