medyauzmani.com
Hafriyat ve nakliyede vergi uygulanıyor mu? – Özgün Fikirler

Hafriyat ve nakliyede vergi uygulanıyor mu?

Hafriyat ve nakliyede vergi uygulanıyor mu?

Transferin niteliği ne olursa olsun 2/10 KDV stopajı hesaplanır. Malların taşınması için KDV de tevkif edilecektir.


494101 faaliyet kodu ile faaliyet gösteren firmamız kovalı arıtma sonrası hafriyat çalışmalarını kendi araçları ile yapmaktadır. Faturalar 2/10 indirimle mi düzenlenmeli?

Taşınan mal için nakliye bedeli alıcıdan tahsil edilecek ise %18 KDV alınır.

2/10 Hesaplanan katma değer vergisinden katma değer vergisi mahsup edilir.


Maden sahası içerisinde yurt dışından gelen tırların hafriyat işlemlerini gerçekleştirmekteyiz. Şirketimize fatura gönderiyorlar (bunlar şahsa veya şirketlere ait tırlar) ve maden sahası dışına çıkmadıkları için yine de KDV kesintisi yapmaları gerekiyor mu?

Nakliye yeri ne olursa olsun, düzenlenecek faturada hesaplanan KDV’den 2/10 KDV kesintisi yapılacaktır.


ulaştırma hizmetlerinde katma değer vergisi stopajına ilişkin beyannamenin ilgili kısmı;

Genel Katma Değer Vergisi Genel Başvuru

2.1.3.2.11. Ulaştırma servisleri

2.1.3.2.11.1. Alıcılara stopaj ve stopaj oranı

Tablonun (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde yer alanlar, tablo (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü (2/10) kapsamındaki yük taşıma hizmeti alımlarında yer almaktadır. ) ve hizmet alımlarında Taşıma (5/5) 10) KDV stopajı uygulanır.

2.1.3.2.11.2. Alan adı

Çalışanların, öğrencilerin, müşterilerin ve benzerlerinin, çalışanları belirli bir güzergahta taşımak için kurdukları servisler karşılığında yapacakları taşıma hizmeti alımları ile karayolu ile yapılan eşya taşıma hizmeti alımları (mevzuat hariç) bu bölümün kapsamına girer. (Yük Yönetim Yetki Belgesi sahibi mükelleflerin eşya taşıması)

Yukarıdaki hizmetlerin özel plakalı araçlarla yapılıp yapılmadığı, taşımaya ilişkin zorunlu belge ve sertifikaların ilgili birimlerden alınmış olması veya taşıma işinde kullanılan aracın sahip olunan veya sözleşmeli bir araç olması oluşturulmasına engel değildir. indirim uygulaması kapsamındaki işlemin

Ulaşım hizmetinin personel veya öğrenciler (veya velileri) tarafından doğrudan taşıyıcı ile anlaşmalı bir eylem/sözleşme yoluyla sağlanması durumunda, hizmete ilişkin faturaların personel, öğrenci adına düzenlenmesi gerektiğinden stopaj uygulanmaz. (veya ebeveynleri) servis hizmetinden yararlanmaktadır. Ancak, faturanın rezervasyondan sorumlu olanlar adına düzenlenmiş olması durumunda vergi stopajı uygulaması kapsamında işlem yapılır.

Nakliye hizmetini üstlenen firma işi bizzat yerine getirmeyip başka bir firmaya devrederse nakliye hizmeti alan taraf herhangi bir stopaj yapmayacaktır. Ancak taşıma hizmetini fiilen gerçekleştiren şirketten alınan hizmet karşılığında taşıma hizmetini üstlenen şirket tarafından KDV stopajı uygulanmaktadır.

Engelleme isteğinde sınır

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetler üzerinden hesaplanan KDV, Alıcının statüsüne bakılmaksızın Beyannamede (I/C-2.1.3.1/b) sayılanlara tabi olmayacaktır. Ancak bu, profesyonel spor kulüpleri (anonim spor kulüpleri dahil) tarafından Bildirimde (I/C-2.1.3.1/b) listelenenlere sağlanan teslimatlar ve hizmetler için geçerli değildir.

Ayrıca 3065 sayılı Kanun (11/1-c) ve geçici 17 nci madde kapsamındaki teslimler ile bu Kanuna göre KDV’den istisna edilen teslim ve hizmetler için stopaj uygulanmaz.

Örnek: Gelir Vergisi Kanunu’na göre gerçek usulde vergilendirilmeyen bir çiftçinin yaptığı yün ve yün teslimleri 3065 sayılı Kanun’un (17/4-B) maddesi uyarınca KDV’den istisna olduğundan, KDV uygulanmayacaktır. Bu işlem bedeli üzerinden hesaplanacağından kesinti uygulanmayacaktır.

Kısmi stopaj uygulaması kapsamındaki her bir işlemin maliyetinin KDV dahil 1.000 TL’yi (1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle KDV dahil 2.000 TL) geçmemesi durumunda hesaplanan KDV stopaja tabi değildir. Limit aşılırsa, tutarın tamamı düşülür.

Belirtilen tutarı aşan işlemlerde KDV kesintisi yapma zorunluluğunun ortadan kalkması için, aynı işlemin maliyetlerinin toplamı dikkate alınarak fiyat parçalara bölünemez, bu sınırın aşılması durumunda indirim yapılır.

Vergi daireleri, stopaj yükümlülüğünden kurtulmak için birden fazla fatura düzenleyerek bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde, eksiksiz olduğu anlaşılan alımlar toplamının yukarıda belirtilen limiti aşıp aşmadığını kontrol ederek gerekli tedbirleri alır. .

Belge düzeni

stopaja tabi işlemler için satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde; “İşlem ücreti”, “Hesaplanan KDV”, “Muhtasar oranı”, “Alıcı tarafından kesilecek KDV tutarı”, “Muafiyet dahil toplam tutar”, “Muafiyet sonrası tahsil edilecek toplam maliyet (çıkarma hariç toplam tutar)” gösterilir

Satıcı için bu fatura aynı zamanda işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV stopajının geçerli olduğunu ispatlayan bir belge niteliğindedir.

Mahsuptan sonra kalan miktar, senet üzerine rakamla ve yazı ile vadesi gelen tutar olarak yazılır.

Örnek: KDV hariç 3.000 TL (%18) oranında KDV’ye tabi bir işlem (5/10) oranında KDV stopajına tabidir. Bu işlem aşağıdaki şekilde faturalandırılacaktır:

İşlem ücreti: 3.000 TL

Hesaplanan KDV: 540 TL

Stopaj oranı: 5/10

Alıcının KDV Kesintisi: 270 TL

Kesinti dahil toplam tutar: 3540 TL

Kesinti hariç toplam tutar: 3.270 TL

Sadece üç bin iki yüz yetmiş Türk lirası.

Stopaja tabi işlemlerin, stopaj uygulaması kapsamına girmeyen işlemlerle birlikte gerçekleştirilmesi durumunda, bu işlemlerin tek bir fatura ile belgelenmesi mümkündür.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın