medyauzmani.com
Göremediği obezite ameliyatı ile 30 kilo verdi – Özgün Fikirler

Göremediği obezite ameliyatı ile 30 kilo verdi

Göremediği obezite ameliyatı ile 30 kilo verdi

Tokat – TokatTürkiye’de gastrik bypass ameliyatı ile 30 kilo veren bir doktorun hayatı değişti.

Zile İlçesi Sağlık Müdürü Dr. Feyza Çetin defalarca beslenme uzmanlarını ziyaret ederek kilo vermeye çalıştı. Hashimoto hastalığı nedeniyle kilo veremeyen Çetin, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Anabilim Dalı’na kaydoldu. Çeşitli işlemlerden geçirilen Çetin, vücut kitle indeksine göre obezite cerrahisi için seçildi. Prof. Dr. Namık Özkan ve ekibinin yaptığı gastrik bypass ameliyatının ardından doktor sağlığına kavuştu. 30 kilo veren Çetin adeta hayatını değiştirdi. Kilo veren Çetin, kendisini uzun süredir görmeyenlerin onu tanıyamayacağını söyleyerek, “Ameliyat sonrası uzun süredir görüşmediğim kişiler beni sesimden tanıyor. İlk başta bunun farkına varmazlar. hocam Feyza siz misiniz? birçok kez karşılaştım. Yeniden doğmuş gibiyim” dedi.

“Mutluyum, ameliyat olduğum için mutluyum”

Fazla kiloluyken yaşadığı sorunları anlatan Çetin, “103 kiloydum, iyi yürüyemiyordum. Çok çabuk yorulmaya başladım. Merdivenleri çıkmakta zorlandım. Sürekli yorgunluk vardı. Ben de Hashimoto hastasıydım. Hastalık kilo vermemi zorlaştırdı. Kilo verirken diyetisyene gittim. Ondan sonra tekrar kilo aldım. Ameliyat etmeme kararı aldılar, şimdi ameliyattan çok memnunum. 30 kilo verdim, rahat yürüyebiliyorum, merdiven inip çıkarken yorulmuyorum. İyi ki ameliyat olmuşum. Ben seçici bir yiyiciydim. Bu yüzden tok olmama rağmen bir şeyler daha yemek istiyorum. Ama ameliyattan sonra benim üzerime düşen, fazla yemek yeme alışkanlığım azaldı” dedi. 3 çocuk annesi Arife Mutlu da mide baypas ameliyatı olarak yaklaşık 40 kilo verdi. İyileşen Mutlu, artık iyileştiğini söyledi. işini kolayca yapabildiğini ve hayatı değişti.Diyet uzmanı rehberliğinde 4 ayda 16 kilo veren Hakan Okkalı, sürekli yemeye ve kilo vermeye alıştığını söyledi.

Vücut ağırlığı 40 yıldan fazla olan hastalar ameliyat olabilir.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Özkan da obezitenin artık dünyada bir salgın olarak nitelendirildiğini söyledi. Hastanın vücut kitle indeksine göre gastrik bypass ameliyatı yapmaya karar verdiğini kaydeden Özkan, “Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar ameliyat olabilir. Ayrıca vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan hastalar ile ve şeker hastalığı, uykusuzluk, kan yağları yüksekliği gibi ek hastalıklar da bu ameliyatla yapılabilmektedir.Son yıllarda şeker hastası olan ve medikal tedavi ile tedavi edilemeyen ve insülin rezervleri yeterli olan hastalarda bu metabolik ameliyat yapılabilmektedir. 30-35 indeksi yüksek olan hastalar.Ama bunların hiçbiri tek başına yeterli değil.Aslında ameliyattan sonra amacımız hastaya iyi beslenmeyi öğretmek ve hayatınıza egzersiz katmak.Bu nedenle mutlaka bir ameliyat olmalı. ekipte doktor, beslenme uzmanı, fizyoterapist ve psikolog. Hastalar neden daha fazla psikolojik destek alsın? Spor Dalları Ne yapacaklarını, egzersiz yapacaklarını öğrenmeleri gerekiyor. Bu nedenle hastalarda tek yöntemle %100 başarı veya büyük başarı elde etmek gerekli değildir. “

Bir yılda 2.5 ton kilo verdi

Özkan ayrıca son 1 yılda obezite tedavisi ile verilen kilonun yaklaşık 2,5 buçuk tona ulaştığını belirterek, “Toplumumuzdaki en başarılı kilo bu. Ama biz obezitenin ortadan kaldırılması gerektiğine inanan bir grubuz. Genel olarak , dünyanın en popüler ameliyatı tüm dünyada el ameliyatıdır fakat hasta şiddetli mide rahatsızlığı veya reflü hastalığı varsa bazen bir tür şeker hastalığı varsa baypas yapılabilir.Yapılacak ameliyatı ona göre seçiyoruz. hastanın vücut ağırlığına ve ek hastalıklarına.Her hasta için bir yöntem her hasta için doğru değildir.”

Ameliyat olacak hastalar dikkatle izleniyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Öğretmeni Dr. Elif Erdoğdu Ceylan, hastaların obezite ameliyatı olup olmayacağı konusunda detaylı bir değerlendirme yapmaya karar verdiğini söyledi.Burada önemli olan hastamızı sürekli takip etmemiz yani bir kere görmeyip bırakıyoruz. Biz her zaman yetkilileri ararız. Kan durumlarında bir değişiklik oldu mu? Yoksa zayıflık durdu mu? Onları yakından takip ediyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Nurhan İçmez – Sağlık

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın