medyauzmani.com
Gider pusulası ile vergi kaydı olmayan bir çiftçiden alacağımız ot, yonca ve samana uygulanacak stopaj oranı nedir? – Özgün Fikirler

Gider pusulası ile vergi kaydı olmayan bir çiftçiden alacağımız ot, yonca ve samana uygulanacak stopaj oranı nedir?

Vergisiz çiftçilerden hayvan yemi için ot, yonca ve saman almak istiyoruz. Sanırım üreticinin fişini kesmek zorunda kalacağız. Buradaki stopaj oranımız nedir? Anlaşma borsaya kote değil.

GV para çekme oranı %4 olur.

—————————————————————————————-

Firmamız çiftçilerden pekmez almaktadır. Stopajı ödeyecek miyiz?

Soru

… şirketinizin çiftçilerden pekmez satın alırken gelir vergisini kesip kesmeyeceği …

cevap vermek

bu içerikte; Listedeki ürünler kotasyona tabi bazı sınırlı ürünleri de içerdiğinden pekmezin borsa listesinde yer almaması bu ürünlerin fiyatları üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmasına engel olmayacaktır. Ancak, borsaya kote olmayan ürünleri alıp satan mükelleflerin, talep etmeleri halinde ilgili ürünü ticaret borsalarına kaydettirmeleri de mümkündür.

Yukarıdaki hüküm ve yorumlara göre, 185 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tablosu’nda yer alan yorumlar çerçevesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin (11) numaralı bendine göre stopaj numarası aranmaktadır.

TC

Kircher İli

Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

sayı : 66491453-001-3 25/02/2013
Tema : engellemek

USCIS tescilli vergi muhakemesi formunda firmanız çiftçilerden alınan pekmez alımlarında gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağına dair bilgi talep etmekte olup, bu konudaki görüşümüz aşağıda yer almaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi şöyledir: “Kamu idare ve kuruluşları, kamu iktisadi kuruluşları, diğer kuruluşlar, ticari şirketler, iş ortaklıkları, dernekler, müesseseler, iktisadi kuruluşlar ve birlik ve müesseseler, kooperatifler, yatırım fonu yöneticileri, beyan etmekle yükümlü olanlar ise, tarımsal kazançlarını tarım işletmesinin bilanço veya hesabına göre tespit eden ticari çiftçiler ve serbest meslek sahipleri, ödeme yaptıklarında (dahil olmak üzere) hak sahiplerinden gelir vergisi stopajı yapmakla yükümlüdürler. Peşin ödenenler) aşağıdaki fıkralarda sayılan nakden veya hesaba mahkûm edilmiştir.

Aynı maddenin 11. fıkrasında, çiftçilerden satın alınan tarımsal ürün ve hizmetler için ödenen tutarların stopajdan sorumlu kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından tevkifat yapılacağı belirtilmiştir. %1, diğer tarımsal ürünler için %2, diğer tarımsal ürünler için borsaya kaydolan alıcılar için %2, geri kalanı için %4 olarak belirlendi.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 11. maddesi, stopaj yoluyla ödenen vergiler için müteselsil sorumluluk ilkesini getirmiştir. Anılan maddede, alım satımın tüm taraflarının vergilerin ödenmemesinden, alım satım nedeniyle vergi kesintisi yapmakla yükümlü olanlar ve bunları vergi dairesine yatıranlar ile müştereken ve müteselsilen sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır. mallar ve hizmetlerin ifası.

Konuyla ilgili yayınlanan 164 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tablosu ile tarım ürünlerinin alımında gelir vergisi stopajı ve yapılacak müteselsil sorumluluk hakkında gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Aynı açıklamanın dördüncü bölümünde; Borsalar ve yöneticileri ile tarım ürünlerini satın alanların, çiftçilerden satın alınan tarım ürünlerinin vergi dairelerine kaydedilerek bedelleri mahsup edilerek vergi dairelerine ödenecek vergiden müştereken ve müteselsilen sorumlu olacağı teyit edilmiştir. Borsa.

Ayrıca 185 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, ürünlerin alım ve satımında gelir vergisi stopajına tabi tutulacak ürünlerin borsalar listesinde yer aldığı ve indirimli olarak stopaj yapılıp yapılmayacağına ilişkin detaylı açıklamalara yer verildi. Borsa listesine tabi olmayan ürünlerin tescilinde bu ürünlerin fiyatlarına oran uygulanır. Bu beyannamenin ekinde yer alan “borsalara kote mallar” listesinde melas yer almamaktadır.

Açıklamanın anılan “Dördüncü Ticaret Borsası Fiyat Listesinde Yer Almayan Tarım Ürünleri (İşlenmiş Ürünler Dahil) Üzerinden Gelir Vergisi Stopajı” başlıklı bölümünde; “Bu madde uyarınca, borsa kotasyonu listesinde yer almayan tarım ürünlerinin (işlenmiş ürünler dahil) ticaret borsalarına isteğe bağlı olarak kaydedilmesi mümkündür.

Tamamlayıcı listede yer alan ürünler ise sadece borsaların fiyat listelerinde yer alan ürünlerdir. Bu listede yer almayan tarım ürünlerinin (işlenmiş olanlar dahil) fiyatları üzerinden 164 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği hükümlerine göre gelir vergisi kesintisi yapılacak ve müteselsil sorumluluk devam edecektir.” Açıklamalarına yer verilmiştir.

bu içerikte; Listedeki ürünler kotasyona tabi bazı sınırlı ürünleri de içerdiğinden pekmezin borsa listesinde yer almaması bu ürünlerin fiyatları üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmasına engel olmayacaktır. Ancak, borsaya kote olmayan ürünleri alıp satan mükelleflerin, talep etmeleri halinde ilgili ürünü ticaret borsalarına kaydettirmeleri de mümkündür.

Yukarıdaki hüküm ve yorumlara göre, 185 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tablosu’nda yer alan yorumlar çerçevesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin (11) numaralı bendine göre stopaj numarası aranmaktadır.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın