medyauzmani.com
Geri Alım Katkı Paylarının İadesine İlişkin Genel Tebliğ (Sipariş No. 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:2) 5.2.2020 – Özgün Fikirler

Geri Alım Katkı Paylarının İadesine İlişkin Genel Tebliğ (Sipariş No. 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:2) 5.2.2020

Hazine ve Maliye Bakanlığından (Gelir Dairesi):

Geri dönüşüm sonrası gönderim hakkında genel bir açıklama

Değişikliğe İlişkin Açıklama (Sipariş No.: 1)

(Sera No.: 2)

Madde 1 – 4/4/2019 tarihli ve 30735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (sıra numaralı: 1) intifa katılım paylarının beyanına ilişkin genel tebliğin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ürünlerden plastik poşet” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. “ürünler” olarak değiştirilmiştir.

Makale 2 – Aynı beyannamenin 3. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 3 – (1) Bu açıklamada;

a) Başkanlık: Gelirler Dairesini,

b) Geri Dönüşüm Katkı Payı: 2872 sayılı Kanunun Ek 11 inci maddesi gereğince Kanuna ekli (1) sayılı Listede yer alan diğer ürünlerin plastik poşet satış noktalarından ve pazarlamacı/ithalatçılarından alınan payı,

c) İade Katkı Payı Beyanı: Poşet satış noktalarından, diğer ürünlerin pazarlamacı/ithalatçılarından piyasaya arz edilen ürünler için Başkanlıkça belirlenen geri dönüşüm katkı payının Vergi Dairesine bildirilmesine ilişkin beyannameyi,

ç) Takas: 12/31/2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Geri Alım Katkı Payı Hakkında Yönetmelikte belirtilen iade koşullarına göre oluşan ve dördüncü fıkrası eklenmiş itfa katkı payı tutarını, 2872 sayılı Kanunla cari dönemde piyasaya arz edilen (1) Listede yer alan ürünlerin itfa payları toplamından düşülmek üzere.

d) Meslek mensubu: 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Yeminli Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Kanununa göre ruhsatlandırılmış serbest muhasebecileri, yeminli mali müşavirleri ve yeminli mali müşavirleri,

e) Meslek Odası: 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında tacir ve sanatkarlar tarafından kurulan odaları,

araç.”

Madde 3 – Aynı beyannamenin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 4 – (1) 2872 sayılı Kanunun Ek 11 inci maddesi uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetkiye istinaden geri alınan paylara ilişkin beyannamenin elektronik ortamda ilan edilmesi zorunludur.

(2) Kurumlar ve gelir vergisi mükellefi olsun olmasın tüm POS’lar ve piyasaya/ithalatçılara elektronik ortamda geri dönüşüm kota beyannamesi vermek zorundadır.

(3) 2872 sayılı Kanunun Ek 11 inci maddesi uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetkiye dayalı izin süreleri.

a) Kurumlar vergisi mükellefleri için aylık,

b) Diğerleri için üç ay.

Tespit edildi.

(iv) Üç aylık raporlama dönemleri aşağıdaki gibi olacaktır:

a) ilk dönem; Ocak Şubat Mart.

b) ikinci bir dönem. Nisan Mayıs Haziran.

c) üçüncü bir dönem. temmuz ağustos eylül

c) dördüncü periyot; ekim kasım aralık

(5) Geri dönüşüm katkı kotası beyannamesinin, plastik poşetin satılıp piyasaya sürüldüğü/diğer ürünlerin ithal edildiği beyanname dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur.

(6) İtfa katkı payı kotası beyannamesi vermekle yükümlü olanların, 2872 sayılı Kanuna ekli (1) numaralı listede yer alan ürünler için plastik poşet satışı yapmamış ve piyasa, beyan süresi boyunca başka ürünler tedarik etti/ithal etti. Bu durumda ilanın “İtfa katkısı ilan edilmeyecek” seçeneği işaretlenerek verilmesi gerekmektedir.

Örnek 1: (A) Ltd., Ankara’da piyasa yönetimi faaliyetlerinde bulunmaktadır. Şti. Başkent Vergi Dairesi’nde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve gelir vergisi (stopaj) bulunmaktadır. (a) Perakende olarak mal satan Ltd. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Ürün satışlarında ise plastik poşetleri ücret karşılığında tüketicilere sunmaktadır. (a) Ltd. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Nisan/2020 duyuru döneminde tüketicilere plastik poşet satmadı.

Bu durumda (A) Ltd. Şti’nin geri dönüşüm katkı payı kota beyannamesi sunulmalıdır. Nisan / 2020 dönemine ait beyanname süresi için “Katkı payı iadesi yapılmayacak beyan edilecek” seçeneği işaretlenerek 1/6/2020 tarih ve saat 23.59’a kadar Sermaye Vergisi Dairesi’ne elektronik ortamda beyan edilecektir.

(7) Üçer aylık beyan dönemlerinde verilecek Geri Alım Katkı Payı Beyannamelerinde aylık dönemlere ilişkin bilgiler ayrıca gösterilir. “

Madde 4 – Aynı ifadenin 5. maddesindeki Örnek 3 ve Örnek 4 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: ÖRNEK 2 ve ÖRNEK 3.

Örnek 2: Ankara ilinde faaliyet gösteren (C) A.Ş. Seğmenler Vergi Dairesi’nde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve (stopaj) gelir vergisi bulunmaktadır. Mükellefin İstanbul, Çorum, Samsun illeri ile Bursa’nın Gemlik ilçesinde de şubeleri bulunmaktadır.

(C) A.Ş. , genel müdürlük ve bağlı ortaklıklarından, plastik poşet satışına ilişkin geri dönüşüm kota beyannamesi, poşet satışının yapıldığı takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar şirketin vergi mükellefiyetinin bulunduğu Seğmenler Vergi Dairesi’ne verilmesi, beyanname süresi gönderilmelidir.

Örnek 3: Konya’da faaliyet gösteren Üç Ortaklı Adi Ortaklığın (ABC) Meram Vergi Dairesi’nde KDV ve Gelir Vergisi (Muhtasar) bulunmaktadır. A Ortak, Ankara İli Kızılbey Vergi Dairesi’nde, B Partneri Konya İli Meram Vergi Dairesi’nde ve Ortak (C) İzmir Kordon İli Vergi Dairesi’nde gelir vergisi mükellefidir.

Adi Ortaklığın (ABC) plastik poşet satışı için reklam dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar katma değer ve gelir vergisinden (stopaj) sorumlu olduğu Meram. Ortaklık adına vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur.”

Madde 5 – Aynı beyannamenin 11. maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 6 – Aynı hükmün 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) İade ücretinin miktarını azaltan düzeltme izin belgesi verilmesi halinde bu beyannamelerle ilgili gerekli düzeltmeler yapılır, ancak düzeltme beyannamelerinin tutarı azaltan düzeltme beyanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tebliğ edilinceye kadar iade ücretinin tutarı, bilgilerin elektronik ortamda teslim edilinceye kadar, vergi dairesi müdürlüklerince verilen düzeltme beyannamelerinin miktarının düşürülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili ilçe müdürlüklerine yazılı olarak bildirilmesi suretiyle yapılır. katkı payı iade edildi.”

Madde 7 – Aynı beyana 12. maddeden sonra aşağıdaki 12/a ve 12/b maddeleri eklenmiştir.

tazmin etmek

Madde 12/a- (1) İade katkı payı beyannamesi vermekle yükümlü olanlar, Katkı payının iadesine ilişkin Yönetmelikte belirtilen iade koşullarına göre, ilgili dönemde beyan ettikleri iade ürünlerine tekabül eden geri dönüşüm katkı payı tutarı hariç, Naylon poşetler için geri dönüşüm katkı payı, beyanname ile ve alacağınız itfa katkı payı toplamından düşülebilir.

(2) Beyanname döneminde indirilecek iade katkı payı tutarının toplam tutarı, mükellefin beyan edeceği iade katkı payı toplam tutarından fazla ise aradaki fark bir sonraki beyan dönemine devredilir.

İtfa katkı payı örnekleri

Madde 12/b- (1) 2872 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı Listede yer alan ürünlere ilişkin geri kazanım katkı payı örnekleri aşağıda yer almaktadır.

Örnek 4: Ankara’da araba satışında çalışmaktadır, (D) A.Ş. Sermaye vergi dairesinde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve (stopaj) gelir vergisinden sorumludur.

(d) bir. Ocak/2020 döneminde 150 adet otomobil ithal etti.Bu durumda (D)A. Ocak/2020 tarihinde ithal edilen otomobillerde orijinal mal/parça olarak kullanılan ve 6500 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı Listede yer alan ürünler (akü, lastik, madeni yağ, elektrikli ve elektronik eşya) için geri kazanım katkı payı hesaplanmayacaktır. .2872. Ancak, (d) a. Bu ürünler, 2/3/2020 tarih ve saat 23.59’a kadar Varlık Vergisi Dairesi’ne elektronik ortamda gönderilecek beyannamenin ilgili alanında gösterilecektir.

Örnek 5: İstanbul (e) Ltd.’de lastik üretimi Şti. Büyük mükellefin vergi dairesinde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve (stopaj) gelir vergisi vardır.

(F) A.Ş. İstanbul’da otomobil üreticisi olarak, Kıdemli Mükellef Vergi Dairesi’nde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve gelir vergisinden (stopaj) sorumludur.

(e) Ltd. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. (F) A.Ş.’ye 1.000 adet lastik sattı. Türkiye’de otomobil üreten , Şubat / 2020’de orijinal mal / parça olarak kullanılacak.

Bu durumda (E) Ltd. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Şubat/2020’de satılan 1.000 otomobil lastiği için geri kazanım katkısını saymayacaktır. Ancak, (E) Ltd. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Bu ürünler, 31.03.2020 tarih ve saat 23.59’a kadar Elektronik Ortamda Büyük Mükellef Vergi Dairesi’ne gönderilecek olan beyannamenin ilgili alanında gösterilecektir.

Aynı zamanda (f)a dedi. Şubat/2020’de orijinal mal/parça olarak kullanılmak üzere satın alınan 1.000 otomobil lastiğinin itfası için katılım payı sayılmaz.Ancak (F)A.Ş. Bu ürünler, 31.03.2020 tarih ve saat 23.59’a kadar Elektronik Ortamda Büyük Mükellef Vergi Dairesi’ne gönderilecek olan beyannamenin ilgili alanında gösterilecektir.

Örnek 6: (GAZ. Kırşehir ilinde otomobil lastiği üretimi yapan A.Ş.’nin Kırşehir Vergi Dairesi’nde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve gelir vergisi (stopaj) bulunmaktadır.

(Benzin. Mart/2020’de 1000 adet binek otomobil lastiğini piyasaya sürdü ve aynı dönemde iade edilen bu lastiklerden 100 adet aldı. Ayrıca (G) A.Ş. Mart/2020’de 50 adet binek otomobil lastiği iade edildi Ocak / 2020’de piyasaya sürdü ve geri dönüşüme katkısını açıkladı.

(Gaz. Mart/2020 döneminde iade edilen 100 lastik için hesaplanan geri kazanım katkı payı beyannameye dahil edilmeyecektir.

(Benzin. 900 adet binek otomobil lastiği için hesaplanan itfa katkı payından, daha önce beyan ettiğiniz ve beyannamede Mart/2020’de geri aldığınız 50 lastik için hesaplanan itfa katkı payını düşerek, beyannamenizi Kırşehir Vergi Dairesi’ne teslim ediniz. 30.04.2020 tarihinde 23.59. .. elektronik olarak.

Örnek 7: Kayseri İli’nde faaliyet gösteren (H)A.Ş. Mimar Sinan Vergi Dairesi’nde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve (stopaj) gelir vergisi bulunmaktadır.

(Has. Mayıs/2020 döneminden itibaren 2.000 TL geri kazanım katkısı hesaplanmıştır.

(Has. Ocak/2020 tarihinde piyasaya sürülen ve 3000 TL iade katkısı hesaplanan ürünler, Mayıs/2020 tarihinden itibaren iade edilmiştir.

İade edilen ürünler için 3.000 TL tutarındaki iade katkı payı, beyannamenin ilgili satırında gösterilmek suretiyle Mayıs/2020 döneminde hesaplanan 2.000 TL tutarındaki iade katkı payından düşülecektir. Mayıs / 2020 tarihinden itibaren mahsup edilemeyen 1.000 TL’lik geri kazanım katkı payı tutarı daha sonraki dönemlerde mahsup edilmek üzere aktarılacaktır.

Madde 8 – Aynı beyannamenin 13. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 13 – (1) Katkı Paylarının Geri Alınmasına İlişkin Yönetmelikte yer alan düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında 2872 sayılı Kanunda öngörülen fiillere ilişkin cezalar uygulanır. Anılan kanunda yazılı kanunlara verilecek idari para cezaları, bu fiiller için diğer kanunlarda öngörülen cezaların uygulanmasına engel olmaz.

Madde 9- Bu beyan yayınlandığı tarihten itibaren geçerlidir.

Madde 10- Bu tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Açıklamanın yayımlandığı Resmi Gazete
tarih sayı
4/4/2019 30735

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın