medyauzmani.com
Gelir vergisi mükellefi işyerini kapatarak başka bir faaliyetten küçük işlem yaptırabilir mi? – Özgün Fikirler

Gelir vergisi mükellefi işyerini kapatarak başka bir faaliyetten küçük işlem yaptırabilir mi?

2022 yılında gelir vergisi mükellefi lokavt başvurusunda bulundu. Farklı bir aktivite kodu ile açılırsa basit yoldan vergilendirilebilir mi veya kilidi açılabilir mi? Muayene henüz kapanmadıysa ve faaliyeti üretimden mobilya tamirine kaydırdıysa basit yöntem geçebilir mi?

Basit usule tabi olabilmek için GVK’nın 47. ve 48. maddelerindeki şartların sağlanması gerekir.

Basit prosedür

Kimin kârı basit usullerle belirlenir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. maddesine göre; Kanunun 47 ve 48 inci maddelerinde belirtilen şartları topluca yerine getirenlerin ticari kazançları basit bir şekilde belirlenir.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 51. maddesinde yazılı faaliyette bulunanlar kanunda belirtilen şartları taşısalar dahi kazançları basit bir şekilde tespit edilmiyor.

Mükellef kazançları, gelir vergisinden muafiyet için basit prosedürlere tabi midir?

193 sayılı Kanuna 7338 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ve TEKRARIN 20/A maddesi eklenmiş olup, bu madde kapsamında mükelleflerin basit usule tâbi ticari kazançları, Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilmiştir. Uluslararası hukuk. 193 sayılı Kanun gelir vergisinden muaftır.

Basit usulde gelir istisnasından yararlanacak mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançları için yıllık beyanname vermeyecek, diğer gelirleri için beyanname vermeleri halinde ise bu kazançları beyannameye dahil etmeyeceklerdir.

Söz konusu istisna 1/1/2021 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yürürlükte olduğundan, 2021 yılında basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançları da bu istisna kapsamındadır.

Basit prosedürden geçmenin avantajları nelerdir?

Kazançların basit bir şekilde belirlenmesinde;

Basit usule tabi mükelleflerin kazançları gelir vergisinden istisnadır.

Basit usul kazançları için yıllık getiri sunmazlar.

– Defter tutulmaz.

– İsteyen mükellefler ödeme kayıt cihazını kullanabilirler.

– Stopaj yapılmaz ve stopaj beyannamesi verilmez.

Rezerv vergisi ödenmez.

– Mal teslimi ve hizmet ifası katma değer vergisinden muaftır.

Amortismana tabi iktisadi kıymet alım ve satımları işletme kazancının tespitinde dikkate alınmaz.

– Gelen ve giden belgelerin kayıtları, mükelleflerin bağlı oldukları meslek odalarının bürolarında muhafaza edilmektedir. Ancak isteyen mükellefler kayıtlarını herhangi bir yerden izin almaksızın kendileri tutabilecekleri gibi meslek mensuplarının yanında da tutabilirler.

– 31.12.2022 tarihine kadar belge ibraz etmedikleri gelirler için gün sonunda toplu belge düzenleme imkanı bulunmaktadır.

Basit prosedürden geçmek için genel gereksinimler nelerdir?

  1. kendi işinde çalışmak veya olmak: yardımcı ve çırak kiralamak; Seyahat, hastalık, yaşlılık, askerlik, tutukluluk, mahkûmiyet gibi zaruri sebeplerle geçici olarak işe gitmemek bu şartı geçersiz kılmaz. Ölüm halinde, işverenin dul eşi veya küçük çocukları adına iş devam ediyorsa, fiilen işten sorumlu olup olmadıklarına bakılmaz.

2. İşyeri mülkü işverene ait ise bir önceki kira bedeli, kiralanmış ise yıllık toplam kira bedeli aşağıda belirtilen tutarları aşamaz:

– Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 317 sayılı Seri Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.01.2022 tarihi itibariyle 16.000 TL,

– 317 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.01.2022 tarihi itibariyle diğer yerlerde 10.000 TL.

3. Ticari, tarımsal ve mesleki faaliyetler nedeniyle gelir vergisine tabi olmamak.

Yukarıdaki (2) ve (3) bentleri hükümleri, uzun süredir istihdam edilenler için takvim yılı başındaki, çalışanlar için işe giriş tarihindeki durumuna göre uygulanır. yeni çalışanlar.

Basit usulden yararlanan mükelleflerin defter tutma zorunluluğu var mıdır?

Bu şekilde vergilendirilenler defter tutmaz. Bu mükellefler, kazancın tespitine ilişkin hükümler ve vergiye ilişkin defter tutma hükümleri hariç olmak üzere, bu ve diğer kanunlarda yer alan bildirim, belge, dosyalama, dosyalama, resim ve diğer cezalar ile ikinci sınıf tacirler hakkında hükümlere tabi olacaklardır. Prosedür Kodu.

Basit usulden yararlanan mükellefler mal alım satımında belge düzenlemek zorunda mıdır?

Basit usulden yararlanan mükellefler, gelirleri ile ilgili olarak Vergi Usul Kanunu’nda yazılı belgeleri kullanacaklardır.

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesi uyarınca Bakanlığımıza verilen yetki uyarınca, kazancı basit yoldan tespit edilen mükellefler, 31.12.2017 tarihine kadar belge ibraz etmeyen günlük gelirleri için gün sonunda bir adet fatura düzenleyebilirler. 2022.

Ancak grup belge düzenlemesinden yararlanmak isteyen mükelleflerin, müşterilerinin talebi üzerine fatura veya perakende satış belgesi (minibüs işletenler hariç) ibraz etmeleri gerekmektedir.

Kârı basit usullerle tespit edilen mükellefler, kullandıkları belge ve zarfları nasıl temin edecek?

Kârı basit bir şekilde tespit edilen mükelleflerin kullandıkları evrak ve zarflar sadece Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından basılmaktadır. Mükellefler bu belgeleri odalarından alacaklar.

mükelleflerin bulundukları Oda veya Birlik yoksa veya bağlı oldukları Oda veya Birlik henüz kurulmamışsa; En yakın odaya, loncaya veya karma odaya kayıt olacaklar. Kayıtlı oldukları bu odadan da belgelerini alacaklardır. Kazancı basit bir şekilde belirlenebilen ancak meslek odalarına üye kaydı yapılamayan mükellefler, traktör taşımacılığı yapanlar, özel motorlu taşıtlarla ticari faaliyette bulunanlar, biçerdöverciler ve inşaat gözetmenleri, ikinci- tacirler tabidir (Anlaşmalı matbaalarda bastırarak veya noter tasdik ettirerek) temin edebilirler. Söz konusu mükellefler, dilerlerse kullanmak üzere çalıştıkları yerdeki herhangi bir oda veya birlikten belge temin edebilirler.

Kârı basit bir usulle tespit edilen mükelleflerin sicilleri nasıldır?

Yazılı beyanname sisteminde kazançları basit bir şekilde tespit edilen mükelleflerin sicilleri, haklarında “aracı ve sorumluluk sözleşmesi” akdetmiş oldukları meslek odaları veya meslek mensupları tarafından tutulacaktır. Kazançları basit bir şekilde tespit edilen mükelleflerin üçer aylık alım, gider, satış ve gelir kayıtları takip eden ayın sonuna kadar meslek odaları veya “komisyonculuk ve sorumluluk sözleşmesi” ile oluşturulan meslek mensupları aracılığıyla büyük defter beyan sistemine işlenir. .

Kârı basit usullerle tespit edilen, gerçeğe aykırı veya yanıltıcı belge düzenleyen mükellefler hakkında nasıl bir işlem yapılır?

Kazancı basit usule göre tespit edilen mükelleflerden, içeriğinden dolayı gerçeğe aykırı veya yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenler, takip eden ay başından itibaren ikinci sınıf tacirlere ilişkin hükümlere tabi olacak. konunun kendilerine tebliğ edildiği tarih. İçeriği nedeniyle gerçeğe aykırı veya yanıltıcı belgeler hazırladığı ispatlananların kazançları hiçbir şekilde basit bir şekilde belirlenmez.

Kazancı basit bir şekilde tespit edilen mükelleflerin asıl usule başvurduğu haller nelerdir?

Bir takvim yılı içinde basit usule tabi olma şartlarından herhangi birini kaybedenler, takip eden takvim yılının başından itibaren gerçek usule göre vergilendirilir. Basit usulün gereklerini yerine getiren ve bu yöntemden yararlanmak istemediğini yazılı olarak beyan edenlerden, dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya takip eden takvim yılının başından itibaren gerçek usulle vergilendirilirler. Yeni çalışanlar, işe alınma tarihinden itibaren gerçek yoldan vergilendirilecektir.

Mükellefler hangi durumlarda basit usule geçilerek gerçek usulde vergilendirilir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 47’nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve son iki yıl üst üste alım, satım ve/veya irat tutarları Kanunun 48’inci maddesinde belirtilen limitlerin altında kalan gerçek usule tabi mükelleflerin kazançları, Aynı kanun, bu şartı bir sonraki yılın Ocak ayının başından itibaren 30 gün içinde yerine getirir. Bu, ilk gün akşamına kadar vergi dairelerine yazılı olarak başvurmaları halinde basit bir şekilde belirlenebilir.

İlgili mükelleflerin, anılan kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmamaları ve diğer şartları topluca yerine getirmeleri zorunludur.

Gerçek usulden basit usule geçişi hangi mevzuat düzenlemektedir?

31/5/2012 tarihli ve 6322 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. maddesinde yapılan değişiklikle gerçek usulde vergilemeye tabi olan mükelleflere belirli şartları sağlayan basit usule geçiş imkânı tanınmıştır.

Gerçek vergilerden basit yönteme geçişe ilişkin detaylı açıklamalar 18.12.2013 tarih ve 283 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tablosu ve 93 Sayılı Gelir Vergisi Genelgesinde yer almaktadır.

Gerçek usulde vergilendirilen veya vergilendirilmesi gereken işlerden ayrılan mükelleflerin yeniden çalışmaya başlamaları halinde kazançları basit bir şekilde tespit edilebilir mi?

Gerçek usule göre vergilendirilenler ile basit usule göre vergilendirilen mükellefler; İşin terk edilmesi veya eş ve/veya çocuklara devredilmesi hâllerinde, terk veya devir tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule geri dönemezler.

Gerçek usulde vergilendirilen veya vergilendirilmesi gereken faaliyetlerinden vazgeçen mükellefler, terkin tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usulden yararlanamazlar.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın