medyauzmani.com
Gece körlüğü (tavuk karası) nasıl teşhis edilir? Çareler – Fikirler – Özgün Fikirler

Gece körlüğü (tavuk karası) nasıl teşhis edilir? Çareler – Fikirler

Gece körlüğünün belirtileri (siyah tavuk)

Gece körlüğü nasıl teşhis edilir? Aşağıdaki belirtileri inceleyelim:

  • Karanlık koşullarda veya akşam ve gece zayıf veya bulanık görüş
  • Parlak ışığa maruz kaldıktan sonra uzun süreli görme kaybı
  • Görme kaybının aşamaları geçici olabilir veya aşamalar halinde uzun süreler alabilir.
  • Kalıcı kuru gözler oluşabilir.

Gece körlüğünün nedenleri ve tedavisi (siyah tavuk)

Altta yatan nedene bağlı olarak, gece körlüğü daha ciddi sağlık durumlarını gösterebilir. İşte en sık görülen nedenler ve bu nedenlere bağlı tedavi yöntemleri:

1. tedavi edilmemiş miyopi

Miyopi bazı durumlarda gece körlüğüne neden olabilir. Miyopi, genişlemiş bir göz küresinden kaynaklanır. Bu da retinadaki odak uyumsuzlukları, bulanık görme ve karanlık ortamlarda görme sorunları nedeniyle uzaktaki nesneleri net görememe ile sonuçlanır.

Gece körlüğü tedavisi

Miyopi tedavisi: Miyopi, düzeltici lensler yardımıyla tedavi edilir. Bazı durumlarda refraktif cerrahi de gerekebilir. LASIK ameliyatı bunun için etkili bir seçenektir. Diğer bir seçenek de PRK ameliyatıdır.

2. Göz bebeğine baskı yapan glokom ve ilaçlar

Glokom göze baskı yapar ve sonuç olarak optik sinirleri etkileyerek körlüğe neden olabilir. Bu hastalık erken evrelerinde gece körlüğüne de yol açabilir.

Glokom ilaçları da göz bebeklerinizin daralmasına neden olabilir. Midriyaz göze giren ışığı daha az daraltır ve görüşü azaltır, bu da gece körlüğüne neden olur. Glokom kalıcı körlüğe neden olabileceğinden, erken evredeki belirtiler acilen bir doktora danışılmalıdır.

Gece körlüğü tedavisi

Glokom tedavisi: Glokom, cerrahi ve lazer tedavisi ile gözün drenaj mekanizması temizlenerek etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Doktor, göz çevresindeki basıncı azaltmak için bazı ilaçlar verebilir, ancak en etkili tedavi ameliyattır. Lazer trabeküloplasti, trabekülektomi ve cerrahi implantlar da göz çevresindeki basıncı azaltan prosedürlerdir.

3. katarakt

Katarakt, gece körlüğüne neden olan başka bir sorundur. Katarakt, göz merceğinin kademeli olarak bulanıklaşmasına ve görüşün zayıflamasına neden olur.

Gece körlüğü tedavisi

Katarakt tedavisi: Katarakt ameliyatı sorunu tamamen ortadan kaldırır. Ameliyatta fakoemülsifikasyon adı verilen yöntemle göze ultrason kolonu yerleştirilir ve gözdeki bulanık tabaka temizlenir. Bulanık gözlere neden olan safsızlıklar bu mil aracılığıyla giderilir. Son aşamada ise göze yapay bir mercek yerleştirilir.

4. retinitis pigmentoza;

Retinitis pigmentosa, doğrudan gece körlüğüne neden olan genetik bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe görme tamamen kaybolur. Usher sendromu da dolaylı olarak işitme kaybıyla birlikte retinitis pigmentozaya neden olarak gece körlüğüne yol açar.

Gece körlüğü tedavisi

Retinitis pigmentoza tedavisi: Bu hastalık tamamen iyileştirilemez, ancak A vitamini takviyesi ve ameliyatla kötüleşmesi kontrol altına alınabilir. Hastalığın kesin tedavisi henüz bulunamadı, ancak gelecekte yapılacak retina nakilleri hastalığın kesin tedavisini sağlayabilir. Doktorlar bu hastalara gözlerini UV ışınlarından korumak için güneş gözlüğü kullanmalarını tavsiye ediyor.

5. A vitamini eksikliği, gece körlüğü

A vitamini eksikliği gece körlüğünün ana nedenidir. A vitamini eksikliği durumunda retina fonksiyonu etkilenir ve görsel algı bozulur.

Gece körlüğü tedavisi

A vitamini eksikliğinin tedavisi: A vitamini eksikliğinden kaynaklanan gece körlüğü vakalarında düzenli olarak A vitamini takviyesi yapılır. Havuç, patates, kuru kayısı, ton balığı ve mango gibi A vitamini yönünden zengin besinler sürekli tüketilmelidir.

6. çinko eksikliği

Çinko minerali A vitamini ile birlikte çalışarak görme mekanizmasında önemli bir role sahiptir. Çinko eksikliğinde görme bozukluğu ve gece körlüğü oluşur.

Gece körlüğü tedavisi

Çinko eksikliği tedavisi: Sığır eti, fındık ve kümes hayvanı eti çinko mineralleri açısından oldukça zengindir.

7. Şeker hastalığı (şeker hastalığı)

Şeker hastalığı sonucu kandaki şeker miktarının artması gece körlüğüne yol açabilir. Şeker hastalığının en önemli belirtilerinden biri görme kaybıdır.

Gece körlüğü tedavisi

Diyabet tedavisi: Diyabetin erken teşhisi ve insülin enjeksiyonları ile tedavisi hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayabilir. Bu sayede görme kaybı olasılığı azaltılabilir. Tedavi ayrıca gözlük takma seçeneğini ve daha ciddi vakalarda ameliyatı içerir.

8. güneşe maruz kalma

Uzun süre güneşe maruz kalmak da geçici gece körlüğüne yol açabilir. Bu bir veya iki gün kadar sürebilir. Güneşe uzun süre maruz kalmak da makula dejenerasyonuna ve katarakta yol açabilir.

Gece körlüğü tedavisi

Tedavi: Gece körlüğü genellikle bir veya iki gün sürer. Bu süre zarfında hareketleri sınırlamak ve gözleri dinlendirmek çok önemlidir. Güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapkalar da göz koruması sağlar.

9. Keratokonus

Korneanın normal kubbeli veya küresel şeklinden konik şekle dönüşmesine keratokonus denir. Bu durum kollajen liflerin zayıflaması ve korneanın normal olarak doğru pozisyonda sabitlenememesi sonucu oluşur. Bunun sonucunda loş ışıkta görmede azalma, parlak ışığa karşı hassasiyette artış ve gözlerde kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Gece körlüğü tedavisi

Keratokonus tedavisi: Hastalığın şiddetine göre farklı tedaviler uygulanmaktadır. Korneanın şeklini düzelten yumuşak kontakt lensler ve sert gaz geçirgen lenslerin kullanımı önemli tedavi seçenekleridir. Daha ileri vakalarda cerrahi de düşünülebilir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın