medyauzmani.com
Firma tarafından yürütülen taşeronluk hizmeti karşılığında alınacak dairelerin vergileri inşaat bitiminde müteahhit firma tarafından satılmaktadır. – Özgün Fikirler

Firma tarafından yürütülen taşeronluk hizmeti karşılığında alınacak dairelerin vergileri inşaat bitiminde müteahhit firma tarafından satılmaktadır.

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
istanbul vergi dairesi
(Mükellef hizmetleri için gelir vergisi grubu yönetimi)

sayı : 62030549-120[42-2013/780]-45228 15.01.2018
Tema : Firma tarafından yürütülen taşeronluk hizmeti karşılığında alınacak dairelerin vergileri inşaat bitiminde müteahhit firma tarafından satılmaktadır.

Başvuru formunda belgeniz faiziyle birlikte kaydedilir; 2014 yılında başlayacak olan taşeronluk hizmetinin 2015 yılında tamamlanacağı, 3. şahıs arazisi üzerinde daire karşılığı inşaat sözleşmesine göre konut projesi geliştiren firmaya anahtar teslim taşeronluk hizmeti vereceksiniz. Söz konusu hizmet için şirketinize vereceğiniz nakit ödeme olacak ve inşaat önceden belirlenen seviyelere geldiğinde hizmet bedellerinin ödenmesi Dairelerin kat olarak teslim edileceği ve söz konusu dairelere tapu devrinin yapılacağı belirtilerek yüklenici firma tarafından düzenlenecek ve satış faturaları;

– Söz konusu işin çapraz satış olup olmadığı veya yıllara yayılan inşaat işi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı.

– Yıllarca sürecek bir inşaat işi olarak görülüyorsa bu inşaat işi bittiğinde iş bitiminde bu hesap mutabakatı ile kesilecek faturadan anahtar teslimi vergi kesintisi yapılmasında bir sakınca var mıdır?

Bu konularda başkanlığımızın görüşüne ihtiyaç vardır.

Kurumlar vergisi kanunu açısından

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinde; Kurumlar vergisinin, mükellefin bir hesap döneminde elde ettiği net kurumlar vergisi üzerinden hesaplanması ve bir kurumun safi kazancının tespitinde işletme kazancı hakkında Gelir Vergisi Kanunu hükümlerinin uygulanması zorunludur.

Anılan Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile bir takvim yılından fazla inşaat ve onarım işi yapan kuruluşlara yapılacak hak edişler, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara tabidir. ödemelere ilişkin 14592/2009 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %3 olarak belirlenmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesinde; “Bir takvim yılını aşan inşaat (dekapaj işleri de yapı işleri olarak kabul edilir) ve onarım işlerinde, kar veya zarar, kesin olarak işin tamamlandığı yıl içinde tespit edilir ve tamamı gelir olarak kaydedilir. o yıl ve o yıla ait beyannamede gösterilir.” Yargı dahildir.

İşin Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için;

a) Faaliyet konusu inşaat ve onarım işleridir.

b) Yapım ve onarım işlerinin bir yıldan fazla sürmesi

c) Yapım ve onarım işleri resmi veya özel taahhütlere dayalı olarak yapılır.

aranan.

Bu hüküm ve yorumlara göre, kat karşılığı inşaat işi, ihale ve hakediş ile ilgili bir sorumluluk unsuru içermemekle birlikte birden fazla takvim yılına kadar uzayabilir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesinde düzenlenen, bir takvim yılını aşan yapım ve onarım işleriyle ilgili olmayan, kendi arsası üzerinde veya başkasına ait arsa üzerinde bina yapım işi ve apartman dairesi karşılığında satışı . Yasa.

Buna göre firmanız ile 3. şahıs arsası üzerinde konut projesi geliştiren firma ile kat karşılığı inşaat sözleşmesine uygun olarak konut projesi geliştiren firma arasında sözlü anlaşmaya vararak gerçekleştirdiğiniz inşaat işi 2014 yılında başlamış ve 2014 yılında tamamlanmıştır. 2015 iş yeri vs apartman dairesi olarak bu işin niteliğini değiştirmez. Bu nedenle söz konusu yapım işi, Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesinde düzenlenen bir takvim yılını aşan yapım ve onarım işleri kapsamında değerlendirilemez.

Vergi prosedürleri açısından

213 sayılı Vergi Usul Kanunu;

– 227. maddede; Bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, bu Kanuna göre tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların tasdik edilmesi zorunludur.

– 229 uncu maddede fatura, malın satışını yapan veya ticari iş yapan tacir tarafından, müşterinin satılan mal veya yapılan iş karşılığında borçlu olduğu tutarı göstermek amacıyla müşteriye ibraz ettiği ticari bir belgedir.

– 231 inci maddenin beşinci fıkrasında faturanın malın tesliminden veya hizmete giriş tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi,

– 232. maddede; Birinci ve İkinci Sınıf Tüccarlar, karları basit bir şekilde tespit edilen ve defter tutmak zorunda olan çiftçiler; Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek sahipleri ve kazançları basit bir şekilde tespit edilen tüccarlar ile defter tutmakla yükümlü çiftçiler ile vergiden muaf olan ve sattıkları veya sattıkları mallar için fatura düzenleyen tacirler. yaptıkları iş için, fatura istemeye ve almaya mecbur olup, geri kalanlar satın aldıkları malın veya yaptıkları işlerin bedeli (01/01/2014 tarihi itibariyle) dahi olsa birinci ve ikinci derece tacirdir. ) 800,00 TL’yi aşması veya bedelinin 800,00 TL’den az olması ve mal satıcısı veya işi yapanın isteseler dahi fatura kesmek zorunda olması,

– 267. maddede; Önceki değer, gerçek değeri olmayan veya bilinemeyen veya kesin olarak belirlenemeyen bir emtianın değerleme gününde satılmış olsaydı öncekine göre sahip olacağı değerdir ve önceki değer belirlenecektir. sırasıyla ortalama fiyat, maliyet değeri ve değerlendirme bazında,

Hükümler dahildir.

Hüküm başvuru formu incelendiğinde, müteahhit firmaya yapı müteahhitlik hizmeti verilmesi karşılığında bedelin ayni (dairelerde) olarak tahsil edileceği anlaşılmaktadır.

Bu durumda masrafları firmanıza ait olacak şekilde verilecek hizmet sonucunda müteahhit firmaya devredilecek konutların bedeli size kalacak konutların arsa payı bedeli kadar olacaktır. şirket. İlgili müteahhide devredilen konutların bedeli, Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesine göre belirlenecek önceki değeri üzerinden hesaplanacak.

Buna göre, müteahhit firmaya verilen yapı müteahhitlik hizmeti için teslim edilen dairelerin önceki değeri üzerinden yukarıda adı geçen firma adına fatura kesilecektir.

Ayrıca verdiğiniz yapı müteahhitlik hizmeti için firmanıza bırakılan daireler için firmanız adına fatura kesilmesi gerekmektedir (müteahhite teslim edilecek konut için daha önce belirtilen bedelin üzerinde).


Kaynak: GİB Özel
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın