medyauzmani.com
Fazla mesai ücreti hakkı hangi durumlarda geçerlidir? – Özgün Fikirler

Fazla mesai ücreti hakkı hangi durumlarda geçerlidir?


Fazla çalışma (fazla çalışma) hakkında kısa bilgi

Fazla mesai ücreti hakkı hangi durumlarda geçerlidir?

Yasal düzenlemelere göre haftalık azami çalışma süresi 45 saat olup, bu süreyi aşan çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir. Çalışma süresinin hesaplanmasında işçilere verilen dinlenme süreleri (öğle yemeği molası, çay molası vb.) çalışma süresinden sayılmaz. Günlük çalışma süresinin belirlenmesinde bu süreler dikkate alınmaz.

Genel çalışma süresinin 45 saat olarak sınırlandırıldığı bir işyerinde haftada 44 saat çalışan işveren fazla mesai ödemek zorunda mıdır?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre fazla çalışma, haftada 45 saati aşan çalışma anlamına gelir. Haftada 45 saati aşan çalışmalar, denk hesap ilkesinin geçerli olduğu durumlar dışında, fazla mesai olarak kabul edilir. Bu nedenle, işverenin 44 saatlik çalışma için fazla mesai ödeme yükümlülüğü yoktur.

Haftada 3 saat çalışan işçinin ücreti nasıl ödenir?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresinin 45 saat olarak belirlendiği işlerde, her bir saatlik fazla çalışma için ödenecek ücret, normal saat ücreti yüzde elli artırılarak belirlenir.

Haftada 5 saat çalışan işçi ücret yerine izin kullanabilir mi?

İşçinin ücret artışı yerine izin kullanması mümkündür. 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre işçi, dilerse ücret artışı yerine her saat fazla çalışma için 1 saat 30 dakika serbest zaman kullanabilir. Bu durumda mesai saatleri içinde toplam 7,5 saat serbest zaman kullanılabilir.

İşçinin hakkı olan fazla mesai veya fazla mesai nedeniyle ne kadar boş zaman harcanmalıdır?

İşçinin boş zamanlarını fazla çalışma ve fazla mesai için kullanması halinde, söz konusu hakkının çalışma süresi boyunca 6 aylık süre içinde ve herhangi bir ücret kesintisi yapılmaksızın kullanılması gerekir.

Fazla mesai için işveren işçinin rızasını almak zorunda mıdır?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre fazla mesai için işçinin rızası alınmalıdır.

İşveren yılda toplam ne kadar iş yapmaya hak kazanır?

4857 sayılı İş Kanununa göre toplam fazla mesai saati yılda 270 saati geçemez.

Fazla mesai hesaplanırken molalar dikkate alınıyor mu?

Fazla mesai hesaplanırken dinlenme süreleri dikkate alınmaz. Dinlenme molası çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin, bir kişi 08:00-20:00 saatleri arasında çalışıyorsa ve toplam 1,5 saat dinlenme kullanılıyorsa, günlük çalışma süresi 12 saat değil, 10,5 saattir.

Kadın işçiler gece vardiyasında kaç saat çalışabilir?

Gece vardiyasında çalışanlar 7,5 saatten fazla çalışamazlar. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetleri alanında çalışan alt yüklenicinin yaptığı işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde, işverenin yazılı muvafakati ile 7,5 saatten fazla gece çalışması yapılabilir. bayan işçi alınacaktır. Alındı.


İş ve süre ile ilgili iş hukuku iş listesi

birinci bölüm
Amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar

Amaç ve Kapsam
Madde 1 –Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinde belirtilen normal haftalık çalışma süresi dışında yapılacak fazla mesai ve fazla mesaiye ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. veya artan üretim.

konfor
Makale 2 –Bu sistem 22 Mayıs 2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41. maddesi esas alınarak hazırlanmıştır.

tanımlar

Madde 3 – Bu sistemde:
a) Fazla mesai: İş Kanununda öngörülen şartlar çerçevesinde haftada 45 saati aşan çalışmaları,

b) Fazla mesai: Sözleşmelerde belirtilen haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında olduğu durumlarda, çalışma bu çalışma süresini aşar ve 45 saate kadar yürütülür.
yane.

Bölüm iki
Genel Hükümler

Fazla mesai ve fazla mesai ücretleri
Madde 4 –Her saat fazla çalışma için ödenecek ücret, normal işçi ücretinin saat başına miktarı yüzde elli artırılarak ödenir.

Her bir saat fazla çalışma için ödenecek ücret, normal işçi ücretinin saat başına miktarı yüzde yirmi beş artırılarak ödenir.

Ücretin parça başı veya yapılan iş miktarına göre ödendiği işlerde, fazla çalışma, fazla çalışma veya fazla mesai sırasında işçinin ürettiği parça veya iş miktarının hesaplanmasında herhangi bir güçlük bulunmadığı durumlarda, eser karşılığı ücret; her fazla mesai saatinde yapılan iş parçasını veya miktarını kapsayan ücret esas alınarak hesaplanır. Bu yöntemin uygulanmasında güçlük yaşandığı durumlarda, parçanın ödeme süresinde veya yapılan iş miktarında ortaya çıkabilir.
Getirilen parça veya iş miktarı, o dönemdeki normal çalışma ve fazla mesai saatlerine bölünür ve saat başına parça veya iş miktarı bulunur. Bu şekilde bulunan bir saat veya çalışma miktarına düşecek olağan ücretin yüzde ellisi fazla çalışma ücreti, yüzde yirmi beşi ise fazla çalışma ücretidir.

Yüzde yönteminin uygulandığı işyerlerinde fazla çalışma ücreti 4857 sayılı İş Kanunu’nun 51. maddesinde düzenlenen yönetmelik hükümlerine göre ödenir.

(Ek fıkra:RG-25/8/2017-30165) Yeraltı maden işletmelerinde çalışanlar için 4857 sayılı Kanunun 42 nci maddesine göre zorunlu nedenlerle ve haftada otuz yedi buçuk saati aşan her fazla çalışma saati için istisnai hallerde 43 üncü maddeye göre ödenir. Ödenecek ücret, olağan çalışma ücretinin saat başına miktarı yüzde yüzden az olmamak üzere artırılarak ödenir.

Fazla çalışmayı azaltmak
Madde 5 –Fazla çalışma saatlerinin toplamı yılda iki yüz yetmiş saati geçemez. Bu süre sınırı işyerleri veya şirketler için geçerli değildir,
işçilerle ilgili.

Fazla çalışma veya fazla mesai ile çalışma sürelerinin hesaplanmasında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saatten fazla olan süreler bir saat olarak sayılır.

boş vakit
Madde 6 –يمكن للعامل الذي يعمل ساعات عمل إضافية أو ساعات عمل إضافية أن يستخدم ساعة واحدة وثلاثين دقيقة لكل ساعة من العمل الإضافي ، وساعة وخمس عشرة دقيقة لكل ساعة عمل إضافي ، كوقت فراغ ، بدلاً من زيادة الأجر عن هذه الأعمال ، بشرط أن يكون أو تتقدم كتابة إلى iş sahibi.

İşçi, hak kazandığı serbest zamanı, 6 ay içinde yazılı olarak işverene bildirmek kaydıyla, işçinin kanunun gereklerine göre işveren tarafından belirlenen tarihten itibaren iş günü içinde kesintiye uğramadan ve ücretinden kesinti yapılmadan kullanır. iş veya işyeri.

Çalışan, işbu Kanun ve sözleşmelerden doğan izin günlerinde ve izin günlerinde boş zamanlarını kullanamaz.

Fazla çalıştırılamayacak işler
Madde 7 –Aşağıda belirtilen pozisyonlar için fazla mesai yapılmaz.

a) İş Kanununun 63 üncü maddesinin son fıkrasına göre sağlık kuralları bakımından günde sadece 7,5 saat veya daha azını gerektiren işlerde,

b) Aynı Kanunun 69 uncu maddesinin 1 inci fıkrasındaki tanıma göre gece sayılan gündüz süresi içinde yapılan çalışmalarda (gündüz çalışması sayılan çalışmaya ek olarak, bu Yönetmelikte öngörülen gece saatlerinde yapılabilir),

c) Maden ocakları, kablo döşeme, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altı ve su altı işlerinde.

Fazla çalıştırılmayacak işçiler
Madde 8 –Aşağıda sayılan işçiler fazla çalışmaya zorlanamaz.

a) 18 yaşını doldurmamış işçiler,

b) İş akdi veya toplu iş sözleşmesi öncesinde veya sonrasında ek saat çalışmayı kabul etmiş olsalar bile, işyeri hekimi raporu ile belgelenen işçiler veya Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığından doktor raporu ile belgelenen işçiler, mevcut değil, ilgili hekim,

c) İş Kanununun 88 inci maddesinde düzenlenen yönetmelikte belirtilen yeni doğum yapmış ve emziren hamile işçiler.

d) Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar.

e) (Ek:RG-25/8/2017-30165) Yeraltı maden işletmelerinde çalışanlar, 4857 sayılı Kanunun 42 nci maddesine göre zorunlu haller ve 43 üncü maddesine göre olağanüstü haller dışında fazla mesai çalıştırılamaz.

Kısmi süreli sözleşme ile çalışanlar daha uzun süre çalışmaya zorlanamaz.

Fazla mesai için işçinin onayı
Madde 9Fazla mesai ve fazla mesai için işçiden yazılı muvafakatname alınması gerekir. Fazla mesai ve zorunlu sebeplerle veya istisnai hallerde yapılan fazla mesailer için bu onay aranmaz.

(Değişik:RG-25/8/2017-30165) Bu onay, iş sözleşmesinin kurulması sırasında veya ihtiyaç doğduğunda ek çalışmaya ihtiyaç duyan işveren tarafından alınır ve çalışanın özlük dosyasında saklanır. Fazla mesai yapmak veya fazla mesai yapmak istemeyen işçi otuz gün önceden işverene yazılı bildirimde bulunmak suretiyle rızasını geri alabilir.

Fazla çalışmanın belgelenmesi
Madde 10İşveren, fazla mesai ve fazla mesai yaptığı işçilere bu çalışma saatlerini gösteren bir belge vermek ve bir örneğini işçinin özlük dosyasında saklamakla yükümlüdür. İşçilerin fazla mesai ve fazla mesai ücretleri, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. ve 34. maddeleri gereğince normal çalışmalarının karşılığı olarak ödenir. Bu ödemeler bordroda ve İş Kanunu’nun 37. maddesinde yer alır.
Maddesine göre işçiye ödenecek ücret hesap özetlerinde açıkça gösterilir.

üçüncü bölüm
Uygulama ve uygulama

Güç
Madde 11Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

yönetici
Madde 12Bu sistem hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.


Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı TC, Fazla Çalışma ve Fazla Çalışmaya İlişkin İş Kanunu Yönetmeliği
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan