https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Emeklilik planlaması nedir? Nasıl olmalı? - Özgün Fikirler
Anasayfa » Haber » Emeklilik planlaması nedir? Nasıl olmalı?

Emeklilik planlaması nedir? Nasıl olmalı?

Güvenli Teazel
Sosyal Güvenlik Danışmanı
ş[email protected]


CAlışkanlık yaşamda vazgeçilmezdir ve yaşamı sürdürmede temel etkinliktir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sigorta vazgeçilmez bir iş ortağıdır. Ülkemizde kamu sektörü çalışanları 4/c, hizmet akdi karşılığı ücret alan çalışanlar 4/a (SSK) ve serbest meslek sahipleri sigortalı sayılmaktadır. 4/b (Çanta Çekirdeği) ile. Özel banka sigorta fonlarına tabi çalışanlar da bankaların özel fonlarına göre sigortalanmaktadır. Yani sigorta ve poliçenin birçok şubesi var.

Sigortalılar çalışma hayatlarında bunlardan biri veya birkaçı kapsamında çalışmış olabilir ve Sosyal Güvenlik açısından birden fazla sigortaya tabi olabilirler. Hizmetlerin Birleştirilmesi Yasası ayrıca, bu hizmetlerin birden fazla sigortaya tabi çalışanların emekliliğine nasıl dahil edilebileceğini ve emekli maaşının hangi sigortadan bağlanması gerektiğini de ortaya koymaktadır.

Bir emeklilik durumu seçin

01.05.2008 tarihinden önce sigortalılığa başlayanlar için, Hizmetlerin Entegrasyonu Kanunu’na göre aylıkların hangi sigorta tarafından ödeneceğinin belirlenmesinde sosyal güvenlik kapsamındaki son yedi yıl dikkate alınır. Son yedi yılda sigortaların büyük bir kısmı bu sigorta kanunu kapsamında ödenmektedir.

Kişinin sigorta geçmişine göre en iyi şartları sağlayan sigorta türünün uzman değerlendirmesi ile belirlenmesinde fayda vardır. Bu konuda genel bir kabul olsa da bu kalıplaşmış anlayış da etkisini gösterebilmektedir. Örneğin sigortalıların çalışma hayatının büyük bir kısmı Bağ-Kur’lu ise “son 3,5 yıldır SSK’lı olun ve oradan emekli olun” genel kabulü çok yaygın olmasına rağmen insanların kandırıldığını sıklıkla görmekteyiz. ve yanlış bir şekilde mesleğimizin bir parçası olarak emekliliklerini benimsiyorlar. Yani genel kanının aksine Bağ-Kur’dan emekli olmak daha cazip şartlara sahipken, SSK emeklisi diyerek emekli maaşını 3-5 yıl erteleyenler küçümsenmemeli.

En uygun sigortanın belirlenmesi ile iş bitmiyor.

Yıllık ödeme / yıllık ödeme ilişkisi veya simüle edilmiş emeklilik

Bu belirlendikten sonra, emekliliğine 5-10 yıl kalmış olanların dahi teyit etmesi gereken “bağlanacak sigorta primine/emekli maaşına esas gelir” dengesi düzenlenir.

Daha gerçekçi yapalım

“Bugün itibarıyla şu anki emekli maaşım ne kadar?” “Asgari ücretin iki katı, üç katı, dört katı, beş katı veya 7,5 katı tavanı olan asgari ücretin taksitlerini ödemeye devam edersem kısıtlanacak yıllık maaşın bugünkü değeri nedir?”

Başka bir deyişle, sorularının cevaplarını bilmekte, başka bir deyişle, Emeklilik simülasyonu Bunu yapmanın büyük bir faydası var.

Ödenen taksit para, beklenen aylık para da para olduğu için “ben ne öderim, ne alırım” sorusunun cevabını bilerek mi ödeyelim yoksa bilmeden körü körüne mi ödeyelim?

Maalesef ülkemizde ikincisi.

SSK sigortasının maliyeti ile Bağ-Kur prim maliyetinin sonuçları aynı olsa bile çok farklı olabilir.

Sigortalı çalışmadan da sigortalı olduğunu beyan edebilir. Bu olgunun yasa dışılığının yanı sıra, onu böyle göstermenin gerekli olup olmadığını da sormalıyız. Örneğin 8-10 yıl emekli olmuş ve şu anda Bağ-Kur’lu olan bir kişi kendini erkenden SSK’lı ilan etmeye çalışarak her ay ne kadar fazladan ödeme yaptığının farkında mıdır? Asgari ücret bu olsa bile her iki durumda da taksitlerin ödenmesi arasında aylık 350 TL fark var.

Şirkete ortakken başka bir şirkette SSK’lı olarak çalışan birinin maaşına zam yapmanın avantajının farkında mı?

Ne yazık ki sigortalıların %99’u bunun farkında değil.

Aylık borçlanmanın etkisi

Aynı şekilde hayatının bir bölümünde yurt dışında çalışanlar, askerlik hizmeti olanlar ve doğum borçlanması hakkı bulunanlar da değişen oranlarda ücret ödenirse maaşları ne kadar Türk Lirası artacak sorusunun cevabını bilmelidir. . Bu davaların tarihlerine göre değil mi?

Emekli Sandığı’nın bekar kızı veya dul eşi ben hangi devletten emekli olacağım diyerek menfaat mi arıyor? Lalettay emekli oldu mu?

Bütün bunlar “Emeklilik Planlaması” konusunu oluşturmaktadır. Bu soruların cevaplarını SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tüm emeklilik hesaplarını bilen bir sosyal güvenlik danışmanından almak sigortalılar için büyük fayda sağlamaktadır.

Güvenli Teazel

ş[email protected]

GSM: +90 551 100 82 82


Kaynak: Bu içerik Sosyal Güvenlik Danışmanı Şevket TEZEL’in özel izni ile yayınlanmaktadır. Yazıdaki tüm hak ve sorumluluklar yazarına aittir.
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Yazarın diğer makaleleri

Doğum kredisi emekli maaşınızı ne kadar artırır? 01.10.2020

Eski ve yeni memurların borçlanma haklarına ilişkin önemli hususlar 28.09.2020

Bağ Çorlu’nun yetim kızının sonsuz aylık yetimhanesine çözüm var 23.09.2020

Emekli aile hekimlerinin aylıklarının kesilmesi yasal değil 18.09.2020

Ortak olduğu şirketten sigorta iptali emeklileri de vurdu 09/15/2020

Askerliğin Sigortaya Etkisindeki Son Değişiklikler, 11.09.2020

Emekli maaşlarında aylık korelasyon oranı gerçeği 09.09.2020

07.09.2020 tarihinde çalışan kamu görevlilerinin aylıkları ve sosyal yardımları

Dış borçlanma yoluyla kısıtlı emekli maaşlarına küçük işletme engelinde olumlu bir adım 03.09.2020

Doğum kredisi emekli maaşınızı ne kadar artırır? 28.08.2020

Sigortalı ve emeklilere 2020 yılı ölüm ve cenaze ödenekleri 26.08.2020

Madencilerin emeklilik tarihi ve aylık hesabı farklı 24.08.2020

Son yayınlar ışığında sigortalılık süresinin hesaplanmasında yeni değişiklik 21.08.2020

Tüm emekli maaşları için tüyolar 19.08.2020

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın