medyauzmani.com
Elektronik Fatura Alma – Muhasebe Haberleri – Özgün Fikirler

Elektronik Fatura Alma – Muhasebe Haberleri

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Balıkesir Vergi Dairesi

Gelir Hukuku Grup Müdürlüğü

sayı : 58889402-105[2017/127-1094]-54295 06/03/2021
Tema : Elektronik fatura kurtarma

Karar Talep Formu ve Ek Dilekçenin incelenmesinden; Mal veya hizmet teslimi yapılmadığı halde mükellefin “temel fatura” senaryosunda kasıt olmaksızın düzenlenen elektronik faturayı kabul edip etmediği, elektronik faturanın iade şeklinde düzenlenmesinin zorunlu olup olmadığı ve faturaların kasıtsız kesilip kesilmediği Kayıtlı E-posta Sistemi (KEP) Üzerinden Düzenlenen ve Reddetilmiş Firmanızın KEP adresine gönderilen e-postaya istinaden miktar olarak düzeltme yapılıp yapılmayacağını tarafınıza bildirmeniz istendiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 227. maddesi, bu kanuna göre tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların, müşteri tarafından düzenlenen ticari bir belge olan tasdik edilmesi gerektiğini belirtir; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 21. maddesinin birinci fıkrasında fatura, karşı tarafın ticari projesi kapsamında satan, üreten, iş yapan veya menfaat sağlayan tacirden, bedeli ödenmiş ise bu belgedir, aynı maddenin ikinci fıkrasında a- faturayı alan kişinin faturanın alındığı tarihten itibaren sekiz gün içinde faturanın içeriğine itiraz etmemesi halinde, bu içeriği kabul etmiş sayılacaktır.

Öte yandan, 213 sayılı Kanunun tekrarlanan 242 nci maddesinin (2) numaralı fıkrası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı. Elektronik defter, kayıt ve belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, devri, muhafazası ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda uygulanması ve düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek. Kuruluşları, faaliyetleri, iş ve incelemeleri Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek finans veya özel hukuka tabi tüzel kişiliğe sahip bir şirket, her türlü elektronik iletişim ve bilgi edinme ve belirleme yetkisine sahiptir. uyulacak şekil ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları düzenlemek, denetlemek ve Kanun kapsamına giren işlemlerde elektronik imzanın kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında. Anılan fıkrada belirtildiği üzere, Vergi Usul Kanunu ve diğer vergi kanunlarında yer alan defter, kayıt ve belgelere ilişkin hükümler, elektronik defter, kayıt ve belgeler hakkında da uygulanır; Defter, belge ve diğer kayıtlara ilişkin usul ve esaslardan farklı olarak elektronik defter, belge ve kayıtlara ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığının yetkili olduğuna karar verildi.

Anılan Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, defter, kayıt ve belgelerin mikrofilm, mikrofiş veya elektronik bilgi ve kayıt araçları kullanılarak tutulmasına ve düzenlenmesine izin vermek veya zorunlu kılmakla yükümlüdür. veya bu tür kayıt ortamlarında saklanamaz ve bu suretle defter ve kayıtların suretlerinin Maliye Bakanlığı ve Hazine veya isteyen kuruluşlar nezdinde saklanmak üzere saklanmasına izin verilmesine karar verilmiştir. Bu konudaki başvuru usul ve esaslarını tutmak ve tanımlamakla yükümlü olmak.

bu yetkilere dayanarak; Faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesine, elektronik ortamda iletilmesine, muhafazasına ve ibrazına ilişkin usul ve esasları düzenleyen 397 sayılı Vergi Usul Kanunu (ilgili dönemde yürürlükte) hakkında genel tebliğ yayımlandı. 3/5/2010 tarih ve 27512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha sonra 10/19/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 sayılı Vergi Usul Kanunu genel beyannamesi ve yayınlanan tüm veriler incelenerek Kanun uyarınca düzenlenmesi gereken belgelerin elektronik ortamda hazırlanmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Vergi Usul Kanunu. Bugüne kadar, tüm tarafların tek bir kaynaktan bilgilendirilmesini sağlamak ve elektronik belge başvurularında bütünlüğü sağlamak amacıyla söz konusu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar tek bir metinde düzenlenmiştir.

Ayrıca 526 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği “V.10.“Elektronik Belgelere İlişkin Tebligatların İptal/İtiraz, Tebligat ve Tebliğleri” başlıklı bir bölüm ebelge.gib.gov.tr ​​adresinde yayımlanacak kılavuzda belirtilen usul, esas ve süreler dahilinde Elektronik Ortamda Gelir Sayılı Kanunun 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca eklenmiş ve anılan fıkraya göre KEP sistemi üzerinden mesaj veya telgraf ile veya güvenli elektronik imza kullanılarak yapılan ihbar veya ihtarlar ile elektronik belge iptal işlemleri için 1/5/2021 tarihinden itibaren İdare Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine bildirilmesi zorunludur.

Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik fatura uygulamasından yararlanma yöntemlerine göre teknik rehberler yayınlanmış olup, bu rehberlerin elektronik fatura düzenlemesinin yapılabileceği senaryo türleri bu kılavuzların ilgili bölümlerinde açıklanmıştır. fatura Kamu ve kamu faturası. En sık kullanılan senaryo türleri Temel Fatura ve Ticari Fatura senaryolarıdır ve mükellefler uygun fatura türlerini (Satış, İade, Stopaj, İstisna, Özel Kural, Kayıtlı İhracat) seçerek faturalarını oluşturabilirler.

Temel Fatura senaryosunda e-fatura uygulaması üzerinden kesilen faturalara 8 günlük itiraz süresi dolmamışsa Ret Cevabı iadesi yapılamamaktadır. (3/5/2019 tarihinden itibaren geçerlidir) Satıcı, asıl fatura iptal portalı üzerinden ilgili faturanın iptalini talep etme hakkına sahiptir. Öte yandan “ticari fatura” senaryosunda düzenlenen faturalar, itiraz olarak mali mühürle imzalanmış elektronik belge üreten bir yapıdan oluşan “ret yanıtlı” elektronik fatura uygulaması üzerinden iade edilebiliyor. Temel Fatura senaryosunda düzenlenen faturalara e-fatura uygulaması ile Red Cevabı gelmemesi veya Temel Fatura İptal Ağ Geçidi üzerinden iptal talebinde bulunulmaması, harici yöntemlerle (noter, iadeli taahhütlü posta, telgraf veya diğer güvenli yollarla) yapılabilir. elektronik posta) 6102 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde belirtilmiştir. İmza kullanılarak kayıtlı e-posta sistemine itiraz olasılığını ortadan kaldırmaz. Diğer bir ifadeyle “esas fatura” senaryosunda düzenlenen faturalara 6102 sayılı Kanun’un 18. maddesinde belirtilen şekillerde itiraz edilebilmektedir. “ticari fatura” senaryosunda düzenlenen faturalar, Kanun’un 21. maddesinde belirtilen süre içinde 6102 sayılı Kanun’un 18. maddesinde belirtilen yöntemlerin kullanılmasında hakkı ortadan kaldırmaz. Elektronik fatura uygulaması üzerinden “Red Cevabı” veya iptal talebinin iadesine ilişkin Kanun’un 21. maddesinde belirtilen 8 (sekiz) günlük itiraz süresine uyulması ve faturaya yollardan itiraz edilmesi 6102 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde belirtilen tacir olmanın hukuki sonucu sayılır. Bu süreden sonra yapılacak itirazlar, iptal talepleri ve e-fatura uygulaması üzerinden gelen “red cevapları”, söz konusu faturaların alıcısının fatura içeriğini kabul etmesi ile sonuçlanacaktır.

Öte yandan mal teslimine ilişkin fatura düzenlenirken, malın taşınmasından dolayı iade olması nedeniyle mal tesliminden sonra mal kısmen veya tamamen iade edilmişse, elektronik faturanın “iade faturası” türü ve bu şekilde alınan faturaya ilişkin muhasebe kayıtlarının Muhasebe ilke ve kurallarına uygun olması gerekir, uygun görülen düzeltme kayıtları ile düzeltilir. Ancak elektronik fatura uygulaması ile alıcıya başarılı bir şekilde gönderilen elektronik fatura konusu mallar alıcı tarafından teslim alınmamış ve stok kayıtlarına hiç işlenmemiş veya sadece hatalı fatura ile mal iadesi yapılmamış ise alıcı o zamana kadar fatura vb. kabul etmek istiyorum. vakalar;

– Faturanın “esas fatura” senaryosunda 6102 sayılı Kanun’un 18. maddesinde belirtilen dış yöntemlerle veya temel fatura iptal portalı üzerinden iptal talebi ile düzenlenmesi durumunda,

– Faturanın bu yöntemlere ek olarak “Ticari Fatura” senaryosunda düzenlenmesi durumunda Elektronik Fatura uygulaması üzerinden “Red Yanıtı” ile.

Söz konusu faturaya itiraz edilebilir ve bu durumlarda iade fatura düzenleme zorunluluğu yoktur.

İlgili faturanın e-fatura sisteminde başarılı bir şekilde ibraz edilmiş olmasına rağmen, fiilen mal veya hizmet alımı yapılmadığı halde düzenlendiği kabul edilen faturaların muhatap tarafından kanuni deftere kaydedilmesine gerek yoktur. Kayıtları düzeltmek de mümkündür. Söz konusu düzeltme kayıtlarına ilişkin bilgi ve destekleyici belgeler gibi alıcı tarafından iletilen sistemik veya harici itirazlara ilişkin bilgi ve belgeler, ilgililere sunulmak üzere muhasebe kayıtları ile birlikte tutulacak ve talep edilmesi halinde sağlanacaktır.

Buna göre ilgili vergi mükellefi hatalı düzenlediğiniz faturayı malın iadesi olmadığı için kabul etmek istemezse, itiraz yöntemlerinden biri olan KEP sistemi ile itiraz mekanizmasını kullanmak mümkündür. sayılı Kanun maddesinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda, yanlışlıkla “asıl fatura” olarak düzenlenen yukarıda belirtilen elektronik faturanın kabul edilmemesi durumunda, alıcı, faturaya harici yollarla (noter, taahhütlü mektup, telgraf veya güvenli elektronik imza sistemi kullanarak) itiraz edebilir. KEP) Herhangi bir muhasebe kaydı olmadan (İlgili fatura düzenleme tarihi olan 31.10.2017 tarihinde “Temel Fatura İptal Portalı” aktif olmadığı için bu portal üzerinden ilgili faturanın iptalini talep etmek mümkün değildir.)Firmanız tarafından daha önce muhasebe kayıtlarında gösterilmiş olan bu faturaların itiraz üzerine kayıtlardan çıkarılması gerekmektedir.


Kaynak: GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan