medyauzmani.com
Ekim sonu itibarıyla toplam kurulu gücün %9’u ve kurulu yenilenebilir enerjinin %17,5’i rüzgar enerjisinden oluştu. – Özgün Fikirler

Ekim sonu itibarıyla toplam kurulu gücün %9’u ve kurulu yenilenebilir enerjinin %17,5’i rüzgar enerjisinden oluştu.

Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Konferansı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin rüzgar türbini ekipmanı üreten büyük tesisleriyle Avrupa’da ilk 5 ülke arasında yer aldığını belirterek, “Hem karada hem de denizde rüzgar türbini ekipmanı üretiminde yerli sanayimizi rekabetçi bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz. ” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çıkarılan yönetmelikleri hatırlatarak, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) günümüz şartlarına göre değerlendirilerek yerli yatırımlara fırsat sağlayacak. Türkiye’de ikinci otomotiv sektörünün rüzgarı.” dedi.

Bakan Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa İlyas, Enerji Piyasasını Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve Türk Rüzgarı Başkanı Enerji Derneği Hakan Yıldırım. Katılımcıların katılımıyla online olarak gerçekleştirilen Türkiye Rüzgar Enerjisi Konferansı’nın açılış oturumunda konuştu.

ortak ekonomik hedef

Büyümenin tüm dünya ülkelerinin ortak ekonomik hedefi olduğuna işaret eden Bakan Varank, güçlü ve sürdürülebilir büyümeye giden yolun, kullanılan girdilerin etkin ve rekabetçi bir şekilde toplanmasından geçtiğini söyledi. Enerjinin bu aşamada kritik bir bileşen olarak ortaya çıktığını ifade eden Bakan Varank, “Büyümek için üretime, üretim için enerjiye ihtiyacımız var. Sanayinin gelişmesi ve sektörel çeşitliliğin artması ile birlikte enerjiye olan ihtiyaç da artmaktadır. Enerji için dışa bağımlıysanız, bu cari açık ve dış kırılganlık riski olarak ortaya çıkıyor” dedi.

7.000’e yakın yatırım teşvik belgesi

Bakan Varank, son sekiz yılda yenilenebilir enerji yatırımları için 7 bine yakın yatırım teşvik belgesi verdiklerini, bu belgeler sayesinde 124 milyar liralık yatırım yapıldığını ve 19 binden fazla kişiye yeni iş imkanlarının açıldığını anlattı. Ağustos ayında Ankara’da entegre güneş paneli üretim tesisimizin açılışını yaptık. Proje bazlı teşvikler sayesinde hızla hayata döndürülen bu tesis, hammaddeden kristal büyütmeye, talaş kesmeden hücre üretimine ve modül üretimine kadar tüm aşamaları tek çatı altında gerçekleştiriyor. Tüm bunları tek çatı altında yapabilen başka bir entegre tesis dünyada yok.” ifadesini kullanın.

Araştırma, geliştirme ve yenilik

Enerji teknolojilerinin üretimine yönelik araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetlerinin uygulanmasına özel önem verdiklerini belirten Bakan Varank, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi’nde rüzgar enerjisi ve hidrolik enerji odaklı araştırma ve geliştirme projeleri yürüttüklerini söyledi. Bakan Varank, “Milli Rüzgar Enerjisi Sistemlerinin Geliştirilmesi ve Model Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi”ne değinerek, 500 kw çift beslemeli asenkron jeneratörün TÜBİTAK tarafından tasarlandığını ve prototip olarak üretildiğini kaydetti.

‘Hızlı ilerleme kaydetmek istiyoruz’

Bakan Varank, TÜBİTAK Demiryolu Taşımacılığı Teknoloji Enstitüsü’nün çeşitli tip ve güçteki rüzgar türbinleri için jeneratör ve trafolardan oluşan elektrik sistemleri geliştirme konusunda da belirleyici bir yetkinliğe sahip olduğunu belirterek, “Türkiye ile seri üretim ve pazarlama alanlarında hızla ilerlemek istiyoruz. önümüzdeki dönemde özel sektör.” . ifadesini kullanın.

“Başarıyla ihracat yapıyoruz”

Yenilenebilir enerjide temel ekipman ve yardımcı bileşenleri üreten sanayicileri çeşitli mekanizmalarla desteklediklerini anlatan Bakan Varank, “Yerli üretim kabiliyetimiz, Türkiye’nin desteği ve dinamizmi sayesinde çok yol kat etti dersek abartmış olmayız. Türkiye tesisleri ile Avrupa’da ilk 5 ülke arasındadır Rüzgar enerjisi alanında jeneratör, kule, rotor kanatları ve kule stabilizatörleri üreten uzmanlaşmış fabrikalara sahibiz. uluslararası standartlara uygun olarak ihraç etmeyi başardık.” dedi.

“Gerekli adımları atacağız.”

Ürün bazında yüzde 80-90 yerlilik oranlarına ulaşıldığını ancak rüzgar türbinlerinin yerlilik oranının yüzde 60 olduğunu belirten Bakan Varank, “Türkiye’nin değer zincirindeki diğer ekipmanları üretmek için gerekli adımları atacağız. Henüz ülkemizde üretilmeyen sektöre kara ve deniz rüzgar türbin ekipmanları üretiminde yerli sanayimizi rekabet edebilir bir noktaya taşımayı hedefliyoruz” dedi. Cümleler kullanın.

yerli ve milli imkanlar

Sanayi İşbirliği Projesi (SIP) kapsamındaki çalışmalara değinen Varank, Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) Alaçatı rüzgar santrali için bu konuda ilk adımı attıklarını bildirdi. Yaklaşık 20 yıldır kullanımda olan söz konusu 12 türbinden oluşan santrali yerli ve milli imkanlarla yenileyerek kapasitesini artıracakları belirtilirken, “Bu amaçla 2 adet türbin geliştirilmesi planlanıyor. yerli türbinler ve milli rüzgar türbinlerinin prototiplerini de sektörün rekabet gücünü koruyacak adımlara yoğunlaştırıyoruz” dedi. dedi.

740 megavatlık ek kapasite taahhüt edilmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, toplam kurulu gücümüzün 8 bin 330 megavata yükseldiğini belirterek, “Ekim sonu itibarıyla toplam kurulu gücümüzün yüzde 9’u, yenilenebilir enerji kaynaklarımızın ise yüzde 17,5’i rüzgar enerjisinden oluşuyor. santraller ile 9,6 milyon hanenin elektrik tüketimini karşılama imkanına sahibiz. Cümleler kullanın.

“Türkiye’nin ikinci otomotiv sektörü”

Dünyanın en büyük türbin üreticilerinin de Türkiye’de faaliyet gösterdiğine işaret eden Bakan Dönmez, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizmasından (YEKDEM) yararlanabilmek için 31 Aralık 2020 tarihine kadar işletme zorunluluğu 30 Haziran’a ertelenmiştir. , 2021. TBMM tarafından onaylanan son yasal düzenleme ile YEKDEM günümüz şartlarına göre değerlendirilerek yerli yatırımlara imkan sağlayacaktır.Yakın gelecekte 10 bin MW sınırını aşmayı umuyoruz.Bu hedefe ulaştığımızda , sektörle el ele verip 20 bin MW’a daha hızlı ulaşmanın yollarını birlikte planlayalım Türkiye’de ikinci otomotiv sektörünün rüzgarlarını estirmeyi amaçlıyoruz. dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilişim ve Teknoloji Kurumu Başkanı Mustafa İlyas, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve rüzgar enerjisinin verimli kullanılabilmesi için en önemli yollardan biri olan enerji depolama konusunda çalışmalara başlanması gerektiğini belirtti. Rüzgar enerjisi. diğer enerji kaynakları daha verimli

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin geçen yıl Avrupa’da rüzgar enerjisi kapasitesini artıran ülkelerden biri olduğunu belirterek, “8300 megavat seviyesinde çalışan bir rüzgar santralimiz var. Bu yılın Ekim ayı sonuna kadar 663 megavat işletmeye girdi.” dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK) Başkanı Yıldırım, 100’ü aşkın yerli ve yabancı yatırımcı ve 250’ye yakın santralde bulunan 3 bin 700 rüzgar türbini ile rüzgar enerjisinin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 17’sini karşılayabildiğini belirtti.


Kaynak: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı TC
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın