medyauzmani.com
Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması – Özgün Fikirler

Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Şirketimize 2022-5 ayda 6.500 EUR + KDV olmak üzere toplam 122.183,10 TL fatura kesmiştir. alacaklı olmak Bu firmaya yapılan ödemeler sonucunda 2022-6 ay sonunda ödenmesi gereken 100.000,00 TL borcu bulunmaktadır. 2022-2 dönemi sonunda döviz değerlemesi yapmak gerekli midir?

Ara vergi dönemi sonunda yabancı para cinsinden borç ve alacaklar için kur değerlemesi yapılmaktadır.


İhracat kayıtlı mal aldığımız firma KDV’li döviz faturası kesmişti. KDV indirimi konusu yapılacak mı?

Faturada KDV kesilir.


Döviz alım satımı yapıyoruz. Karşılığında döviz faturası kesiyoruz. Fatura düzenleme tarihi ile çek düzenleme tarihinin farklı olması durumunda oluşan kur farkı nedeniyle fatura düzenlenir. Asıl sormak istediğim çekin ödendiği tarihte oluşan kur farkı şirkete mi fatura edilecek yoksa 646-646 yapıp kur farkını mı kaydedelim?

Kur farkı lehine alıcı veya satıcı fatura düzenleyecektir.

Fatura üzerinden %18 KDV tahsil edilecektir. Ekipler için 646 veya 656 hesap kullanılır.


4.5 Yurtiçi Teslimatlar ve İhracat Kayıtlı Teslimatlardaki Kur Farkları

KDV Kanunu’nun 26. maddesi, bedelin döviz cinsinden hesaplanması halinde, yabancı paranın vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihteki cari kur üzerinden Türk parasına çevrileceğini belirtmektedir.

Bu konuda 105 Seri No’lu KDV Genel Tebliği’nin E Bölümü’nde açıklama yapılmıştır.

4.5.1. Katma değer vergisi uygulanarak yurt içinde teslim alınan mallara ilişkin olarak,

– KDV dahil toplam bedelin yabancı para cinsinden gösterge niteliğinde olduğunun tespiti halinde, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih ile ödeme tarihi arasındaki kur farkına içsel yüzde oranı uygulanarak,

– Katma değer vergisinin dövize endeksli toplam fiyata dahil olmaması halinde, kur lehine kur farkı bulunan mükellefin keseceği fatura üzerinden katma değer vergisi hesaplanması zorunludur. vergiyi doğuran olay ile ödeme tarihi arasındaki fark ve mükellefin kur farkının oluştuğu dönemin genel esasları çerçevesinde işlem yapması gerekir.

4.5.2. Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-c maddesi hükümlerine göre teslim edilen malın bedelinin döviz cinsinden gösterge niteliğinde olmak üzere iptal erteleme uygulanarak tespiti halinde katma değer vergisi hesaplanarak faturada beyan olunur. ihracatçı tarafından ihraç edilecek vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih ile ihraççı lehine ödeme tarihi arasındaki kur farkları ile ilgili olarak. Söz konusu KDV, imalatçı tarafından genel esaslara göre mahsup edilebilir. Döviz kurunda üretici lehine farklılık olması durumunda 25 Sayılı KDV Genel Beyannamesi D Bölümü uyarınca işlem yapılmalıdır.


TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Vergi Dairesi’nin Büyük Vergi Dairesi

(Mükellef Hizmetleri Grup Yönetimi)

sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017
Konular : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Firmanız tarafından yurt dışından ithal edilen uydu alıcı sistemlerini müşterilerinize fatura tarihinden itibaren iki yıl vadeli, vadesi ve faiz oranı bilinen döviz (USD) fiyatı üzerinden sattığınızı beyan edebilirsiniz. satış zamanı. %10,25 vade ile 2 yıl vadelidir. Farkın geçerli olduğu konusunda müşteri ile anlaştığınız ve söz konusu satışın ithalat tarihinde 3 ay vadeli 2 yıl vadeli değişken faiz ödemeli kredi ile firmanız tarafından döviz cinsinden finanse edildiği belirtilir. Devam eden dönemlerde de periyodiklik ilkesine göre ilan edilip edilmeyeceği konusunda Başkanlığımızın görüşü istenmektedir.

1- Kurumlar vergisi kanunu hükümlerinde:

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinde; Kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap döneminde elde ettikleri şirketin net kazançları üzerinden hesaplanması gerekli olup, şirketin net kârının tespitinde işletme kazançları hakkında Gelir Vergisi Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde; İşletme gelirinin elde edilmesi ve sürdürülmesi için katlanılan genel giderlerin net gelirin tespitinde indirilebilir olması bir gerekliliktir.

Ticari kazancın tespitinde uygulanan iki temel ilke “dönemsellik” ilkesi ve “tahakkuk esası”dır. Tahakkuk ilkesinde gelir veya giderin miktar veya mahiyet itibariyle tamamlanmış olması, yani gelir veya gidere neden olan işlemin yanı sıra borçluya veya doğan borcun miktarı ve ödeme koşullarının da eksiksiz olarak tamamlanmış olması gerekir. işlemden. Ticari kazanç tahakkuk esasına dayalı olduğundan, özel bir düzenleme olmadıkça, gelir unsurunun nitelik ve tutar olarak tamamlandığı dönemin gelirinin tespitinde dikkate alınması gerekir. Öte yandan dönemsellik ilkesi, söz konusu gelir veya giderin ilgili döneme aktarılmasını sağlamalıdır.

Buna göre, firmanızın yurt dışından ithal ettiği uydu alıcı sistemlerinin dövize endeksli müstakbel satışlarında, tahakkuk farklarının satış faturasına eklenmesi ve o döneme hasılat olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, söz konusu satışların finansmanı için vadeye ilişkin faiz tutarları ve üçer aylık değişken faiz ödemeleri, faizin ödendiği dönemlerde şirket gelirlerinin tespitinde gider olarak dikkate alınmalıdır. .

2- Vergi Usul Kanunundan:

213 sayılı Vergi Usul Kanunu;

229. maddede “Fatura, malı satan veya işi yapan tacir tarafından, satılan mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlu olduğu tutarı göstermek amacıyla müşteriye ibraz edilen ticari bir belgedir.”

280 inci maddede, “Yabancı paralar, menkul kıymetlerin piyasa değeri ile değerlenir. Menkul kıymetler piyasası değerinde muvazaa olduğu anlaşılırsa, bu piyasa değeri yerine alış fiyatı esas alınır. yabancı paranın menkul kıymetler piyasasında rayiç değeri bulunmaması halinde, Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak değerlendirmeye tabi tutulacak fiyatın belirlenmesi.

Bu madde hükümleri, senetli veya senetsiz yabancı para cinsinden alacak ve borçlar hakkında da uygulanır.

281. maddede, “Alacaklar kendi değerleri ile değerlenir. Alacaklar, depozito veya kredi sözleşmeleri ile değerleme tarihine kadar hesaplanacak faizi üzerinden değerlendirilir. Vadesi gelmemiş alacaklar gün günkü değerine indirilebilir.” Bu durumda, faturada faiz oranı beyan edilmişse bu oran, aksi takdirde TC Cumhuriyet Merkez Bankası resmi iskonto oranı uygulanacaktır.

Hükümler dahildir.

Ayrıca 404 Sayılı Vergi Usul Kanunu’na ilişkin yapılan basın açıklamasında; “130 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve 217 Sayılı Seri Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde de belirtildiği üzere, değerleme günü itibarıyla Bakanlığımızın döviz kurunu açıklamadığı durumlarda, Merkez Bankası tarafından açıklanan oranlar uygulanır. Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye Cumhuriyeti’nin değeri esas alınacaktır. Bu şekilde yapılan değerlemelerde, normalde yabancı paraların fiili (mevcut değilse) alış fiyatı ile yabancı paraların döviz alış fiyatı uygulanacaktır. Açıklama dahil.

Bu itibarla, tahakkuk farkı dahil toplam satış tutarı üzerinden müşteriler adına fatura kesilebilmesi için faturanın düzenlendiği tarihteki Merkez Bankası döviz alış kurunun dikkate alınması gerekmektedir. uydu alıcı sistemlerin ihraç edilecek senetlerin Türk parası karşılığının hesaplanmasına esas teşkil eder.

Öte yandan söz konusu satışlar alacak niteliğinde ise söz konusu alacaklar yukarıda açıklandığı şekilde değerleme günündeki değerine indirilebilir. Söz konusu değerlendirme sürecinde Bakanlığımızca belirlenen ve ilan edilen döviz kurlarının kullanılması normaldir.

3- Katma Değer Vergisi Kanunundan:

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu;

Malın teslimi ve -10/a maddesindeki hizmetin ifası hâlinde, malın teslimi veya hizmetin ifası ile birlikte; 10/b maddesinde, fatura veya benzeri belgelerin mal tesliminden veya hizmetin ifasından önce ibraz edilmesi hâlinde, vergiyi doğuran olayın bu belgelerde belirtilen miktar ile sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi ile ortaya çıkması,

Madde 20/1’de teslim ve hizmet işlemlerine esas olan bu işlemlerin muadilini teşkil eden fiyat,

-24/c maddesinde faiz, fiyat farkı, prim gibi çeşitli gelirler, her türlü menfaatler, hizmetler ve hizmet çerçevesinde sağlanan değerler ve benzeri isimler değerlendirmeye alınır,

– 26 ncı maddede, bedelin yabancı para üzerinden hesaplanması halinde, yabancı paranın vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihteki cari kur üzerinden Türk parasına çevrileceğine,

Yargılandı.

26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin III/A-Masası başlıklı bölümünde;

5.2. vade farkları

3065 sayılı Kanun’un (24/c) maddesine göre teslim faturası ve hizmet işlemlerinde ayrı ayrı gösterilen tahakkuk farkları vergi matrahına dahil edilmekte ve işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilmektedir.

Öte yandan, ileri tarihli işlemlerde bedelin ödenmemesinden kaynaklanan yeni vade farkları da vadeli satışa konu teslim ve hizmetin esas unsuru olduğundan, söz konusu vade farklarının ayrıca fatura edilmesi gerekmekte olup, söz konusu vade farklarının ayrıca fatura edilmesi gerekmektedir. bu tür işlemler, teslim tarihinde veya Hizmet’in ertelenmiş satışa tabi olduğu tarihte yapılır. Faizin fatura edildiği dönem ilanda belirtilmelidir.

5.3. para birimi farkları

Bedeli döviz cinsinden ifade edilen veya dövize endeksli işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine olan kur farkı esasen bir tahakkuk farkı olduğundan, kuralın bir unsuru olarak vergilendirilmelidir.

Buna göre KDV, teslim veya hizmet tarihi ile bedelin tahsil edildiği tarih arasındaki uygun kur farkı üzerinden fatura düzenlenerek ve bu işlemler için teslim veya hizmet tarihinde geçerli olan kurun döviz kuruna uygulanması suretiyle hesaplanır. faturada gösterilen fark.

Bedelin tahsil edildiği tarihte Alıcı lehine bir kur farkı olması halinde, Alıcı kur farkı üzerinden Satıcı’ya fatura kesmeli ve teslim ve hizmet tarihindeki fiyat üzerinden KDV hesaplanmalıdır. .

Vergi Usul Kanunu’na göre yapılan tarhiyatlar sonucunda oluşan kur farkları üzerinden yıl sonu ve geçici vergi dönemlerinde katma değer vergisi hesaplanmaz.

o aradı.

Buna göre KDV açısından bir malın peşin veya vadeli satışı sonucu KDV açısından etkilemez. Mal veya hizmete ilişkin fatura düzenlenirken, müşteriye verilen vade tarihi ve bunun sonucunda ortaya çıkan muacceliyet farkının bilinmesi halinde, bu farkın fiyata dahil edilmesi zorunludur. Bilinen ön farklar KDV, fiili işlemden kaynaklanan KDV ile birlikte doğar. Bu nedenle dövize endeksli vadeli satışlarda satış anında belirlenen vade farklarının satış fiyatına ve satış faturasına dahil edilmesi gerekir ve vade farkı vade farkları yerine aylık veya üçer aylık dönemler halinde fatura edilemez. malların satış tarihinde.

Ayrıca döviz üzerinden fiyatlanan vadeli satış işlemlerinizden doğan kur farklarının yukarıdaki açıklamanın yorumları dahilinde işlenmesi normaldir.

Lütfen bilgi alınız.


Kaynak: İSMMMO, GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan