medyauzmani.com
Doğu Karadeniz bölgesinden 11 aylık ihracatta fındık hariç tüm sektörlerin toplam ihracatında yüzde 7’lik artış oldu. – Özgün Fikirler

Doğu Karadeniz bölgesinden 11 aylık ihracatta fındık hariç tüm sektörlerin toplam ihracatında yüzde 7’lik artış oldu.

11 ay Doğu Karadeniz bölgesi ihracatı

Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, 2020 yılı için Doğu Karadeniz İli, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’nin görev alanı altındadır. Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık dönemde 1 milyar 186 milyon 976 bin 147 dolar ihracat miktarı. 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde bölgemizden yapılan ihracat; 960 milyon 750 bin 892 dolar Trabzon İlimizden 139 milyon 510 bin 307 dolar rize İlimizden 51 milyon 328 bin 980 dolar Artvin’den, 35 milyon 385 bin 969 dolar Gümüşhan ilimizde gerçekleşti.

Doğu Karadeniz bölgesi illerinden 11 aylık ihracatımızda fındık hariç tüm sektörlerin toplam ihracatında %7 artış var. Ancak 2020/2021 fındık ihracat sezonunun son üç ayında, Koronavirüs (Covid-19) kısıtlamalarının olumsuz etkileri ve alımların çoğunlukla rakip ülkelerden yapılması nedeniyle yabancı müşteriler alımlarını azalttı. Sezonun ilk aylarında fiyatların düşmesiyle birlikte ihracatımızın yüzde 16’sını fındık oluşturuyor ve bu oran geriledi.

2020 yılının 11 aylık döneminde illerimizden en çok ihracat yapılan ilk dört sektör sırasıyla Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane; Fındık ürünleri 645 milyon 340 bin 495 dolarla birinci, yaş meyve ve sebze ürünleri 161 milyon 226 bin 205 dolarla ikinci, madencilik ürünleri 109 milyon 135 bin 299 dolarla üçüncü, su ürünleri ise üçüncü sırada yer aldı. 100 milyon 024 bin 425 $ ihracatla dördüncü oldu.

Doğu Karadeniz bölgesinden ihracatı hızla artan bir sektör olan su ürünleri sektörünün ihracat artışı artarak devam etti ve bu sektörün ihracatı 11 ayda yüzde 56 arttı. 100 milyon 024 bin 425 dolar olarak gerçekleşti.

2020 yılının ilk 11 ayında Doğu Karadeniz bölgesinden 126 Farklı ülkelere ihraç edilirler ve en çok ihraç edilenlerdir. İlk 5 ülke; Rusya, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na ihracatımız %23, Gürcistan’a ihracatımız ise %13 arttı.

Ayrıca Bölgeden Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracat yılın 11 aylık döneminde yüzde 4 artarak 89 milyon 451 bin 607 dolar, Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan ihracat 23 milyon 035 bin 483 dolar, İngiltere’ye ihracat yüzde 26 artışla yüzde 4 artarak yüzde 6 artarak 13 milyon 588 bin 279 dolara, Vietnam’a ihracat yüzde 19 artarak 9 milyon 193 bin 111 dolara ulaştı.

Covid-19 pandemisinin uluslararası piyasalara olumsuz etkileri nedeniyle; Tüm ülkelerde ticaret hacmindeki azalmaya rağmen, bölgemizde ihracat artışının bazı sektörler dışında yavaşlamamasını temenni ediyoruz. Öncelikle sloganımız olan Sağlık elbette bizim için bir önceliktir. Tüm çalışma arkadaşlarımızın ve hemşehrilerimizin kurallara uyarak bu zorlu dönemi sağlıklı bir şekilde sonlandıracaklarından şüphemiz yoktur. Aşılar alanında çok değerli bilim insanlarının kaydettiği büyük ilerleme, bu zor günleri bir an önce atlatıp eski sağlıklı günlere geri döneceğimizi vadediyor. İhracatçılarımızın bu zorlu dönemde büyük bir özveriyle ihracat faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceklerinden, cumhurbaşkanlığımızın ve bakanlarımızın ekonomiye ilişkin düzenlemelerinin Türkiye’de bu zor günlerin geride kalmasında büyük katkı sağlayacağından şüphemiz yoktur. uzun bir süre. Reel sektörü ayakta tutarak kısa sürede. Bu dönemde başta lojistik alanı olmak üzere hem reel sektöre hem de ihracatımıza rekabet gücü sağlayacak alanlarda sağlanacak destekler reel sektörün gücünü koruyacak ve ihracatımıza ivme kazandıracaktır. Özellikle finansman imkanlarına erişimin kolaylaştırılması ve takipteki kredilerin ertelenmesi ihracatçılarımıza yeni bir soluk getirecek önemli adımlar olacaktır. Yetkili makamların gerekli düzenlemeleri yaparak piyasaları bu zor dönemi hafif sıyrıklarla atlatmaktan kurtarması büyük önem taşıyor.


Kaynak: Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın