medyauzmani.com
Diş hekimleri, diş implant maliyetlerinin hastaların kullanmadığı bir kısmını gider olarak yazabilir mi? – Özgün Fikirler

Diş hekimleri, diş implant maliyetlerinin hastaların kullanmadığı bir kısmını gider olarak yazabilir mi?

Diş hekimleri faaliyetleri için serbest meslek kazanç kayıtlarında hangi defterleri tutacak? Protokol defteri ve muayene defterini saklamak gerekli midir? Zorunlu ise bu defterleri notere tasdik etmeleri gerekir mi? Serbest meslek sahipleri protokol defteri tutmak zorunda mı?

Dişhekimleri sadece VUK hükümlerine göre serbest meslek kazanç defteri tutacaktır. Mesleki olarak tutacakları diğer defterler hakkında diş hekimleri odasından veya bölge sağlık müdürlüğünden bilgi alın.


Dişhekimliği hizmeti veren bir işyerinin 01.07.2021 tarihinden itibaren elektronik faturalamaya geçmesi zorunlu mu?

VUK 526 aralığında; Sosyal Sigortalar Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ve tıbbi malzeme ve ilaç/etkin madde tedarik eden tüm mükellefler (hastaneler, tıp merkezleri, alt merkezler, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığınca lisanslı diğer ihtisas tedavi merkezleri, tanı, teşhis, muayene ve görüntüleme merkezleri ve laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optometristler, işitme merkezleri, sağlık merkezleri, beşeri tıbbi ürün/ürünler sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri, bunların kayıtsız iştirakleri, ecza depoları vb.)

Mükelleflerin yukarıdaki mükellef grupları kapsamına girmesi durumunda 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmiş olması gerekmektedir.


Diş hekimi tarafından alınan implante dişin çıkarılması.

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
Mersin Vergi Dairesi
(Mükellef Hizmetleri Grubunu Yönetme

sayı

:

18008620-120[ÖZG-2013-28]-81

08/15/2014

Konular

:

Diş hekimi tarafından alınan implante dişin çıkarılması.

Faiz kayıtlı beyanname başvuru formunda Eylül ayında diş hekimliği faaliyetlerinizde kullanmak üzere implant protez satın aldığınız ve bunların serbest meslek gelir defterinize paraya çevrildiği, hastalarınızda satın aldığınız ürünlerin bir kısmını kullanarak gelir elde ettiğiniz, ve kullanılmayan tutar ve giderlerin geçici gelir vergisi beyannamenizde indirime tabi olup olmayacağı Başkanlığımızın görüşünün istendiği anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu;

– 65. maddede; Her türlü serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen kazançlar, serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen kazançlardır.

serbest meslek faaliyeti; Sermaye yerine kişisel ek çalışma, bilimsel veya mesleki bilgi veya deneyime dayalı olarak ve işverene boyun eğmeden kişi adına ve hesabına kişisel sorumluluk altında yapılmasıdır.

– 37 nci maddesinin ikinci fıkrasının (7) numaralı bendinde yer alan “yapma dişten elde edilen kazançlar” ticari kazanç sayılır,

Hükümler dahildir.

Böylece ; Faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. maddesindeki tanımdan da anlaşılmaktadır;

– sermayeden çok kişisel emeğe, bilgiye, bilimsel veya mesleki deneyime güvenerek,

– İşvereni ne olursa olsun kendi nam ve hesabına ve şahsi sorumluluğu altında ifa edilmek,

– devam ediyor,

Öğeleri içerip içermemesine bağlıdır. Ek olarak, faaliyetin sürekli doğası, serbest meslek faaliyetini dönemsel serbest meslek faaliyetinden ayırır.

Öte yandan, özel işletme sahibinin faaliyeti sırasında başkalarından mal ve hizmet satın alması, bu faaliyetin serbest meslek faaliyeti niteliğini değiştirmez.

Dolayısıyla dişhekimlerinin faaliyetlerini yerine getirirken talep ettikleri implantları takmaları mümkün olduğundan bu faaliyetten elde edilen gelirin serbest meslek kazancı sayılmasına engel değildir.

Öte yandan, aynı kanunun “Serbest meslek kazancının tespiti” başlıklı 67. maddesinin birinci fıkrasında “serbest meslek kazancı, bir hesap döneminde serbest meslek faaliyeti için toplanan fonlardan, ilgili dönemde elde edilir. Paranın temsil edebileceği aylar ve diğer şekillerdeki faydalar ile bu faaliyet nedeniyle paranın temsil edebileceği faydalar, giderler düşüldükten sonra kalan farktır.” Yargı dahildir.

Anılan Kanunun “Meslek Giderleri” başlıklı 68 inci maddesinde serbest meslek kazancının tespitinde indirilecek giderler bentlerinde düzenlenmiştir. mesleki faaliyette bulunmak Ödemek Mal ve hizmet alımı Serbest meslek kazançları belirlenirken gelirden gider olarak indirim yapılabileceği belirtilmiştir.

Öte yandan, aynı kanunun mükerrer 120. maddesinde, ticari kazanç sahipleri (basit usulde vergilendirilenler hariç) ile serbest meslek mensuplarının, ilgililerin gelir vergisinden mahsup edilecek geçici vergi ödeyecekleri belirtilmektedir. cari vergi dönemi

27.12.1998 tarih ve 23566 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 217 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tablosunun konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı “Geçici Vergi Kazançlarının Tespiti” başlıklı üçüncü bölümünde ; “Mükelleflerin vergi dönemleri itibarıyla vergiye tabi geçici kazançlarının tespitinde, ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine uymakla yükümlü oldukları…” belirtilmektedir.

Aynı açıklamanın “Özel Nitelikli Haller” başlıklı dördüncü bölümünde; “Mükellefler, kazançlarını yıllık beyanname ile beyan etmeleri halinde, vergilendirilebilir ara kazançlarının tespitinde yararlanabilecekleri tüm kesinti ve istisnaları dikkate alabileceklerdir.” Açıklama dahil.

Öte yandan, serbest meslek kazançlarına uygulanan “tahsilat esası” kuralı gelir ve giderler açısından geçerli olduğundan, yıl içinde mal ve hizmet alımına ilişkin yapılan tüm ödemeler normal olarak satın alındığı yılda gider olarak kabul edilecektir. .

Buna göre, diş hekimliği faaliyetlerinizi gerçekleştirmek için ödenen ve bağımsız çalışma geliri olarak vergilendirilen diş implantı maliyetleri, henüz hastalarda kullanılmayan kısım da dahil olmak üzere, ilgili dönem için vergiye tabi geçici gelirinizin tespitinde gider olarak değerlendirilebilir.


Kaynak: GİB, İSMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın