Almanya’da Sosyal Medya Hukuku alanında, ‘nefret söylemi, terör propagandasıyla mücadele’ Deutsche Welle, Türkiye’de nefret söylemi ve dezenformasyonla mücadele amacıyla hazırlanan medya, sosyal medya ve çevrimiçi gazetecilik yasasına övgüde bulundu.sansür‘ diye seslendi.
Alman uluslararası yayıncı Deutsche Welle’nin (DW) Türkçe bir haber sitesi, Almanya’da propaganda ve nefret söylemine karşı yürürlüğe giren yasaya övgüde bulundu.
DW haberinde, Alman Parlamentosu tarafından onaylanan bir yasanın, nefret içerikleriyle mücadelede sosyal paylaşım sitelerine daha katı yükümlülükler getirdiği bildirildi.
Haberde, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin artık platformlarında nefret söylemi, terör mesajları ve sahte haberlerle daha fazla uğraşmak zorunda kaldığı bildirildi.
TÜRKİYE’DE AYNI YASA SANSÜR HAKKINDA
alenen “dezenformasyon karşıtı düzenleme” Basın Kanunu olarak bilinen Gazeteciler Kanunu ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM’de görüşülmektedir.
Bu yasa ile amaç, halka doğru bilgi vermek, nefret söylemini önlemek, terör gruplarının yalan yayma çabalarını durdurmak ve halkın huzurunu bozmayı amaçlayan kötü haberleri yaymaktır.
Almanya’da da benzer bir yasayı öven DW, Türkiye’deki yasayı, yasa karşıtlarının ağzına koydu. Bu kanunla ilgili herhangi bir bilgi veya belge bulunmamakla birlikte, “AK Parti ve MHP’nin hazırladığı teklif birçok yönden çelişkili. Tasarıya göre halk arasında korku, endişe ve paniğe yol açabilecek haberlerin yayımlanması bugüne kadar cezalandırılacak. üç yıl hapis.” kelimeler yer aldı.
Hikayede, ‘kamu yararı’ göz ardı edildi, diğer çalışma grupları ‘sahte haber’ aksine’‘gereksiz haber’ kimliği biliniyordu ve suçun koşulları belirtilmedi.
LEZZET İÇİN NE YAPILMALI
Yeni yasaya göre yanlış bilgi paylaşmak, siyaseti eleştirmek, hükümete yalan söylemek suç sayılmayacak. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü kapsamına giren açıklama ve yazılar için ceza yoktur.
Bir bilginin hukuka aykırı olması için bu 5 şartın yerine getirilmesi gerekir.karşılıklı anlayış’ ihtiyaçlar.
- O haber veya paylaşım yanlış
2. Bilginin yayılması iç-dış güvenlik, kamu düzeni ve halk sağlığı ile ilgilidir.
3. Haberi yayma niyetiyle işler yapmak, insanlar arasında korku, panik ve endişe yaratır.
4. Kamuya açık bilgi paylaşımı
5. Mesaj kasıtlı olarak yayılmalıdır.
Örneğin bir sosyal medya sitesinin gerçek olduğu varsayımıyla yalan haberlerle paylaşılması suç olmayacaktır. Yine korku, panik veya endişe yaratmayan konular bu çerçevede değerlendirilemez. Güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığı dışındaki konular (örneğin siyaset, adalet vb. konular) bu yasadan etkilenmez.
kaynak: TRT’nin Tarihi
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]