Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah İskituncu, 8 milyar ihracat değeri olan deri ve bağırsak sektörünün hammadde ihtiyacının üçte birini karşıladığını bildirdi. Son beş yılda 540 milyon dolar, Kurban Bayramı’nda kesilen koyun ve sığırlardan elde edildi. Nurullah Eskitonko, Kurban Bayramı’nın yaz meyvelerine denk gelmesi nedeniyle deri ve bağırsakların uygun koşullarda muhafaza edilmemesi nedeniyle sektörün büyük kayıp yaşadığını doğruladı. Ancak kurbanın derisinin yüzde 20’si ve bağırsaklarının yüzde 50’si boşa gider. Ancak bu ürünleri muhafaza etmenin en etkili yolu oldukça basit ve maliyeti düşük tuzlama işlemidir. dedi.
Ukrayna ve Rusya deride, AB ülkeleri için bağırsakta ana pazar
Nurullah İskitunko, deri ve bağırsakta yerel kaynakların yüzde 60’ını kullandıklarını, geri kalanını işledikten sonra ithal ve ihraç ettiklerini belirterek, işlenmiş derinin ana alıcılarının Ukrayna ve Rusya pazarları, Avrupa Birliği ülkelerinin ise ilk sıralarda yer aldığını sözlerine ekledi. bağırsakların ana alıcıları. Sosis üretiminde kullanılan büyükbaş hayvanların ince bağırsaklarının dünya çapında yaklaşık 30 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğünü oluşturduğunu ifade eden Eskitütüncü, Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin doğal hayvan bağırsaklarını tercih ettiğini ve koyun bağırsaklarının büyük bir bölümünü gıdada değerlendirdiklerini söyledi. Dış pazarlarda, yerli sucuk üreticilerinden beri çoğunlukla sentetik membranlar kullanılmaktadır.
Bağırsak, deri ve kösele ürünleri ihracatımız her geçen yıl artmaktadır.
Eskitütüncü, Türkiye’nin bağırsak, deri ve deri ürünleri ihracatındaki performansına ilişkin değerlendirmesinde, “Son 5 yıllık ihracat raporlarını değerlendirdiğimizde bağırsak yan ürünleri (kurutulmuş sardalya) grubunda sektörümüzün ihracatı her geçen yıl artıyor. 2016 yılında 44,3 milyon dolar olan bağırsak ihracatımız, 2020 yılında 69,5 milyon dolar oldu.2021 yılının ilk beş ayında 32,2 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Salgın yılında deri ürünleri ihracatımız olumsuz etkilendi.2016 yılında 1.39 milyar dolar olan deri ürünleri ihracatımız 2019 yılında 1.68 milyar dolar oldu.Ocak-Mayıs döneminde ise bu değer 1.33 milyar dolar oldu. 2021’de 640 milyon dolar ihracat yaptık Bu ürün grubunda sektörümüz salgın nedeniyle kayıplarını hızla telafi ediyor.” dedi.
Tuzsuz deri ve bağırsakları değerlendirme imkanı yoktur.
Orta ölçekli kurumlarda normal zamanlarda günde 100-150 parça deri ve bağırsak işlendiğini, Kurban Bayramı’nda bu sayının yaklaşık 3-4 bin parçaya çıktığını belirten Eskitontenko, şunları kaydetti: gerekli hazırlıklar eksiksiz. Ancak sektörümüzün en büyük sorunları kirli kesikler, tuzsuz deri ve bağırsaklardır. İzin sırasında, kesim sonrası özellikle tuzsuz deri ve bağırsaklarda hasar nedeniyle soyulma değerlendirilemez. Ancak elbisedeki derinin kesilmeden çıkarılması, koyun derileri için 2 kg, inek derileri için 6 kg tuz serpilmesi gerekir. Çiğ deriyi plastik poşete koymadan açık havada tutmak ve deriyi hayvandan ayırdıktan sonra üzerindeki eti kırmamak bozulmayı engeller.
Kaynak: Akdeniz İhracatçılar Birliği
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.
Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]