medyauzmani.com
Defter satışlarında KDV muafiyeti nedeniyle hak sahibine KDV iadesi talep edilebilir mi? – Özgün Fikirler

Defter satışlarında KDV muafiyeti nedeniyle hak sahibine KDV iadesi talep edilebilir mi?

3065 Sayılı Kanun’un 13. maddesi gereğince kitap satışı yapan firmaya KDV iadesi başvurusunda bulunuyoruz. Satışların %18’ine kadar KDV yazılabilmektedir. Ay içinde kesilecek KDV %18’den az ise aktarılan KDV’ye eklenebilir mi?

Bilindiği üzere kitap satışlarının teslimi KDV’den muaftır. Bu mükelleflerin muafiyet işlemleri nedeniyle yurt içinde veya gümrük hattında ödedikleri KDV varsa, mahsup edilecek KDV satırı bir sonraki ay bir önceki dönem için KDV satırına yazılır. İade hakkı doğarsa ücret iadesi talep edilir.


TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Ankara Vergi Dairesi

KDV Gelir Kanunları ve ÖTV Grup Yönetimi

sayı

:

84974990-130[KDV2/13/I/2019/42]-E.338325

10.12.2020

Tema

:

Yayıncılık faaliyeti çerçevesinde 3065 sayılı Kanunun 13/n maddesi kapsamında iade talebi.

Uzun zamandır

:

08/28/2019 tarihli belge talep formu.

BDT nezdinde kayıtlı vergi muhakemesi formunuzda yayıncılık faaliyetinde bulunduğunuzu ve yazarlara Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 18. maddesi kapsamında telif ücreti ödediğinizi de belirtebilirsiniz. % 18 Katma Değer Vergisi (KDV) stopajı yapacağınızı ve sorumlu olarak beyan ve ödeyeceğinizi ve 3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 13/n maddesi uyarınca satışlarınızın KDV’den muaf olduğunu, bu KDV’yi şirketiniz tarafından KDV Beyanname No ile beyan etmiş olursunuz. 2 muafiyet kapsamındadır. 18 Sayılı Kanun’un 18. maddesi kapsamında yapmış olduğunuz devam eden ödemeleriniz nedeniyle KDV Yüklü Listesi’nde göstererek iade alıp alamayacağınız ve 2 No’lu Beyannameli KDV’yi tam tevkifat yoluyla beyan edip etmeyeceğiniz Başkanlığımızın görüşü sorulmaktadır. .

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu;

1/1 maddesinde ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir,

Madde 9/1’de, mükellefin Türkiye’de ikametgahı, işyeri, hukuk merkezi, iş merkezi bulunmadığı hallerde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafları tutabilir. vergi alacağını güvence altına almak için vergiyi ödemekle yükümlü olan vergilendirilebilir işlemlere,

-13/n, 1117 sayılı Küçüklerin Kötü Amaçlı Kullanımından Korunması Hakkında Kanun hükümleri gereğince, poşet içinde satılanlar hariç olmak üzere, basılı kitap ve süreli yayınların tesliminin katma değer vergisinden muaf olduğu belirtilmiştir. yayınlar. 06/21/1927 tarihli. uygulamayın).

– 29/1 inci maddede mükellefler, bu Kanunda aksi öngörülmedikçe, yaptıkları teslim ve hizmetler üzerinden düzenlenen fatura ve benzeri belgeler üzerinden yaptıkları vergilendirilebilir işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden hesaplanan katma değer vergisini mahsup edebilirler. onlara,

– 29/3 maddesinde, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılını takip eden takvim yılı olmak üzere ilgili belgelerin kanuni defterlere işlendiği vergi döneminde indirim hakkının kullanılabileceği,

– Bu Kanunun 32 nci maddesinde, bu Kanunun 11 inci, 13 üncü, 14 üncü, 15 inci maddeleri ve 17 nci maddesinin (4) üncü fıkrası bentleri uyarınca vergiden muaf işlemlere ilişkin fatura ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen katma değer vergisi; . Mükellefin vergilendirilebilir işlemlerine dayanmaktadır. Hesaplanacak KDV’den KDV mahsup edilecek olup, vergilendirilebilir işlemin bulunmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması durumunda indirilemeyen KDV, bu işlemleri yapanlara iade edilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslar.

yasalaştı

KDV’nin genel uygulamasının beyanı; (I/C-2.1.2.2.) Bölümünde serbest meslek faaliyetleri kapsamında yapılan teslim ve hizmetlerde katma değer vergisi (stopaj) uygulamasına ilişkin detaylı açıklamalar yer almakta olup, (II//B-17.) Basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde muafiyet talebinin ayrıntılı açıklaması.

Buna göre eser sahiplerinin devam eden telif hizmetlerine ilişkin ücretler üzerinden 193 sayılı Kanunun 18 inci maddesi kapsamında %18 KDV hesaplanacak, beyan ve ödenecektir.

Öte yandan, 3065 Sayılı Kanun’un 13/n maddesi kapsamında şirketinizin tesliminden dolayı KDV’nin (telif ücretleri üzerinden hesaplanan ve sorumlu beyan edilen KDV dahil) mahsup edilmesi mümkündür ve ayrıca Olmayan KDV’nin iadesini talep etmek iskonto yoluyla itfa edilebilir.


Genel Katma Değer Vergisi Genel Başvuru

17. Basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde istisna 87

7166 sayılı Kanunla değişik 7166 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi ve kanun hükümlerine göre çantada satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi. hayır.
22/2/2019 tarihinden itibaren katma değer vergisinden muaftır.

Bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.

17.1. İhtisas

İstisna, her yerel aşamada basılı kitapların ve süreli yayınların (kullanılmış kitaplar ve süreli yayınlar dahil) teslimi ve ithalatı için geçerlidir.

1117 sayılı Kanun hükümlerine göre torbalı olarak satılan basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde herhangi bir istisna bulunmamaktadır.

Kanun maddesinde yer alan “süreli” tabirinden belli aralıklarla çıkan gazete ve dergiler ile matbu haber ajansı yayınları gibi yayınlanmış eserleri anlamak gerekir.

Ders kitapları, dini kitaplar, ansiklopediler, almanaklar, öyküler, romanlar (resimli kitaplar ve çizgi romanlar dahil), yemek kitapları, haritalar, kitap şeklindeki atlaslar, soru ve bilgi kitapları, kanun kitapları, ISBN boya kalemleri ve etkinlik kitapları 88 de muaftır.

Kitap niteliğinde olmayan sınav kağıtları, mevzuat koleksiyonlarının güncellenmesi amacıyla gönderilen yayınlar, yasaklı takvimler, kartelalar, dosyalama kartları, kataloglar ve el kitapları gibi yayınlar kitap kapsamında değerlendirilemeyeceğinden teslimi yapılmaz. istisna kapsamında değerlendirilir.

Elektronik ortamda elektronik kitap (e-kitap) ve süreli yayınların satışında, e-kitap ve süreli yayınların okuyucu, tablet ve benzeri yerlere ulaştırılmasında istisna yapılmaz.

İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların teslimi ile ilgilidir ve basım için satın alınan mal ve hizmetler katma değer vergisine tabidir.

CD veya flash bellek gibi veri taşıyıcılarla satılan yazılım, bilgi bankası, soru bankası, online test ve benzeri nitelikteki mevzuat, video eğitim kitleri basılı kitap kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, satışı istisna kapsamı.

17.2. İstisnanın yürütülmesi

3065 sayılı Kanun’un 13/n maddesinde yer alan düzenleme tam bir istisnadır.

İstisna kapsamında teslimat yapanların düzenlediği fatura ve benzeri belgelerde KDV görünmemekte ve “3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun (13/n) maddesi hükümlerine göre KDV hesaplanmamaktadır.”

ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu istisnanın uygulanmasında 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen sınır uygulanmayacağından, “İstisna Başvurularında Asgari” başlıklı açıklama bölümünde (II/B) yapılan açıklamalar geçerli olacaktır. istisnanın bu uygulaması için geçerlidir.
dikkate alınmadı.

Bu kapsamda, basılı kitap ve süreli yayınların teslimat bedeli ne olursa olsun teslimi ve ithalatında istisna uygulanmaktadır.

17.3. İstisna bildirimi

Bu istisna kapsamında yapılan teslimler, teslimin gerçekleştiği vergi dönemine ilişkin KDV beyannamesinin “İstisnalar – iade hakkı bulunan diğer işlemler” sekmesinde, “Tam istisna kapsamına giren işlemler” tablosunda, “ Basılı kitap ve süreli yayınlar” No: 335.
“Teslimat” satırından duyurulur. Bu satırda yer alan “Teslimat ve Hizmet Tutarı” sütununda muaf teslimler için KDV hariç tutar, “Yüklenen KDV” sütununda ise alımlara ilişkin belgelerde gösterilen KDV ve bunlara ilişkin yazılan harcamaların toplam tutarı yazılır. teslimatlar. İade talebinde bulunmak istemeyen mükelleflerin “KDV Alındı” sütununa “0” yazmaları gerekmektedir.

17.4. Geri

Bu istisnadan kaynaklanan iadeler için aşağıdaki belgeler gereklidir:

İade talep formu

– İstisnanın ilan edildiği döneme ait indirilecek KDV listesi

– İade hakkı veren işleme ilişkin KDV listesi

– Geri alınacak katma değer vergisine ilişkin hesaplama tablosu

Satış faturalarının listesi

3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan istisna kapsamında matbu kitap veya süreli yayın teslim eden mükellefler, yine bu istisna kapsamında ödemedikleri KDV’yi talep edemezler. Basılı kitap veya süreli yayınların satın alınması konusunda, varsa genel giderlerin israfı nedeniyle iadesi istenebilir. Bu durumda genel giderler ve israf nedeniyle oluşan KDV’nin iadesi için talep edilebilecek KDV tutarı, basılı kitap veya süreli yayınların satış bedeli ile alış bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanarak bulunan tutarı aşamaz.

17.4.1. hücumda geri

Bu işlemlerden doğan mükellef iade talepleri, yukarıdaki belgelerin ibraz edilmesi kaydıyla, tutarı ne olursa olsun vergi inceleme raporu, YMM raporu ve emanet aranmaksızın karşılanır.

17.4.2. Nakit para

Bu işlemlerden doğan ve 10.000 TL’yi aşmayan mükellef nakit iade talepleri, Vergi İnceleme Raporu, YMM Raporu ve Teminat talep edilmeksizin yerine getirilmektedir. İade talebinin 10.000 TL’yi geçmesi halinde vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre fazla tutar iade edilir. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilmekte ve teminat vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözümlenmektedir.89

_____________________________________________

25. Seri Bildirimi ile 87. Madde eklenmiştir. (23.03.2019 ve 22.02.2019 tarihinden itibaren geçerlidir).

88 36 sayılı Seri Bildirimi ile eklendi. Yürürlük tarihi: 3/6/2021

89 41 Seri Ekstresi ile bölümdeki “5.000 TL” ibaresi “10.000 TL” olarak değiştirilmiştir. Yürürlük tarihi: 1/5/2022
yayım tarihinden itibaren yapılacak işlemlere ilişkin iade taleplerinde uygulanacak.


Kaynak: GİB, VATK GUT, İSMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın