medyauzmani.com
Dava sonucunda gecikme faizi ile birlikte ödenecek faiz tutarları için fatura düzenlenecek mi? – Özgün Fikirler

Dava sonucunda gecikme faizi ile birlikte ödenecek faiz tutarları için fatura düzenlenecek mi?

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
Bursa Vergi Dairesi
Vergi mükellefi hizmetleri gelir tahsilatını yönetin

sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.16.02-300.12.17-316

07/25/2012

Tema

:

Dava sonucunda ödenecek faiz tutarlarının gecikme faizi ile birlikte fatura edilip edilmeyeceği ve KDV tahakkuk ettirilip ettirilemeyeceği.

USCIS’e kayıtlı yardım talep formunuzda, Firmanız ile BOTAŞ arasında doğal gaz alım sözleşmesi akdedilmiş, sözleşmedeki ödeme vadelerinin BOTAŞ tarafından tek taraflı olarak değiştirilmesi nedeniyle, 2006, 2007 ve 2010 yıllarına ait vadesi geçmiş KDV faturası şirketiniz adına kesilmiş, faturalar yukarıda adı geçen şirket tarafından kesilen faiz faturası ücretlerinin (ücret farkı) BOTAŞ’a borçlarının ödenmesindeki gecikme nedeniyle giderek artan bir gecikme ile ödeneceğini belirterek, adli yargı. Aleyhinize akdedilmiş doğal gaz alımından doğan şirketiniz,

– Söz konusu gecikme faizi faturalarında (2006, 2007 ve 2010 tarihli) düzenlenen ve davaya konu olan KDV tutarlarının davanın sonuçlandığı 2012 takvim yılına kaydedilip kaydedilmeyeceği, ve kesintiye tabi olup olmayacakları,

– BOTAŞ’ın 2012 mali yılında mahkemece gecikme faizi ile birlikte alınmasına karar verilen yukarıda belirtilen gecikme faizi faturalarına ayrıca yansıtılacak gecikme faizi tutarları için fatura kesilip kesilmeyeceği, kesilecekse bu tutar üzerinden KDV’nin nasıl hesaplanacağı ilgili fatura ve Bu tutarın bir kesintiye tabi olup olmayacağı Başkanlığımızın görüşü istenmektedir.

Vergi prosedürü açısından:

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 219. maddesinde “İşlemler, belirtilen zamanda defterlere kaydedilir. Adı:

a) İşlemler, iş hacmine ve gereklerine göre muhasebenin düzenini ve açıklığını bozmayacak sürelerde kaydedilmelidir. Bu kayıtlar on günden fazla ertelenemez.

b) Muhasebe fişleri, Primanutas ve bordrolar gibi yetkili denetçilerin imzalarını ve paraflarını taşıyan onaylı belgelere dayanarak kayıt tutan kuruluşlarda, bunlar üzerinde yapılan işlemler deftere kaydedilmiş sayılır. Ancak bu kayıtlar, 45 günü geçen işlemlerin esas defterlere intikal etmesine imkan vermemektedir…”

227 nci maddede, bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, bu Kanuna göre tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların tasdik edilmesi zorunludur; 229. maddede fatura, malı satan veya müşteriye iş yapan tacir tarafından, müşterinin satılan mal veya yapılan iş karşılığında borçlu olduğu tutarı göstermek üzere ibraz ettiği ticari bir belgedir; 232. maddede, kazançları basit bir şekilde tespit edilen ve defter tutmakla yükümlü olan birinci ve ikinci sınıf tacir ve çiftçiler, sattıkları mallar ve yaptıkları işler için fatura düzenlemek ve fatura talep etmek ve almakla yükümlüdürler. satın aldıkları mal ve hizmetler,

Hükümler dahildir.

Öte yandan, günlük hayatta, mükelleflerin satın alma ve harcamalarına ilişkin evrakların, kayıt döneminden sonra ellerinde olmayan sebeplerle tesise intikal ettiği, geç gelen evrakların ise genel hükümler saklı kalmak kaydıyla defterlerden kaydedilebileceği belirtilmektedir. muhasebe ilkeleri izlenir.

buna göre, BOTAŞ ve Petrol Taşıma A.Ş boru hatlarına ödenmesi emredilen faiz tutarının belgelenmesi gerekmektedir. Ayrıca dava sonucunda temerrüt faizinin fatura düzenlenmesi yoluyla.

Öte yandan, 2006, 2007 ve 2010 yılları için ödenmesi gereken gecikme zamları ile ilgili fatura tutarları üzerinden ödenmesine karar verilen katma değer vergisi tutarlarına ilişkin davanın dava konusu olduğu anlaşıldı. sonuç olarak gecikme faizi. Uyuşmazlık nedeniyle bugün bile kayda alınmayan fatura tutarlarının, genel muhasebe ilkelerine uyularak ve ilgili yıla ait gelir hesapları ile korelasyon oluşturularak, muhasebeleştirilmesi mümkündür. 2012 kitapları.

Öte yandan, söz konusu sürelerde işlemlerin defterlere kaydedilmemesi halinde, Vergi Usul Kanunu’nun 352/1-6 maddesine göre aykırılık cezası verilmesi doğaldır.

KDV açısından:

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Vergi İndirimi” başlıklı 29/1 maddesinde; Mükellefler, faaliyetleri ile ilgili olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler üzerinden fatura ve benzeri belgelerde gösterilen katma değer vergisini, bu Kanunda aksi öngörülmedikçe, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden mahsup edebilirler. ; Madde 29/3’te indirim hakkının, vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği takvim yılı olması kaydıyla, ilgili belgelerin kanuni defterlere işlendiği vergi döneminde; Madde 29/4, vergi indirimlerinin uygulanmasında doğabilecek hataları bu Kanunun temel esaslarına göre düzeltmeye ve buna ilişkin usul ve esasların düzenlenmesine Maliye ve Gümrük Bakanlığının yetkili olduğunu düzenler. Çifte vergilendirmeye ve vergi muafiyetine yol açmayacak şekilde indirim.

Aynı kanunun 34/1. maddesi, yurttan temin edilen veya ithal edilen mal ve hizmetler için alım faturası veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmek ve kanuni defterlere kaydedilmek suretiyle katma değer vergisinin indirilebileceğini düzenlemektedir. ; 35 inci maddede, malın iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemin iptal edilmesi veya başka nedenlerle kural değişikliğinin meydana gelmesi hâllerinde, iade edilen malın iadesi şartıyla vergiyi doğuran işlemi yapan mükellefe ödenmesi gereken vergi, malın ticari faaliyete girmiş olması ve bu kaydın muhasebe ve reklam kayıtlarında açıklanması; Bu işlemlerin muhatabı olan mükellefin, değişikliğin niteliğine göre ve değişikliğin gerçekleştiği süre içinde indirmeye hak kazandığı vergiyi düzeltmesine ilişkin hükümler bulunmaktadır.

buna göre, Şirketiniz adına düzenlenen (2006, 2007 ve 2010 tarihli) gecikme faizi faturalarındaki KDV tutarları, vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği takvim yılı geçerli olmak kaydıyla, söz konusu belgelerin yasal defterlerinize işlendiği vergi döneminde indirilebilir. Vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılından sonra yasal defterlerinize kaydettiğiniz vergi. Belgelere istinaden indirim hakkından yararlanmak mümkün değildir.

Ancak, dava sonucunda BOTAŞ Boru Hatları ve Tashima Petrol’e ödenecek faiz tutarları için anılan şirket tarafından düzenlenecek faturalarda gösterilen KDV tutarı, itibari faize ek olarak vergiye tabi olan tarafından belirlenir. Kanunun 29 ila 34. Maddeleri hükümleri kapsamında belirtilen belgelerin durumu. Bulunduğu takvimi aşmamak kaydıyla, kanuni defterlerinize kaydedildiği vergi döneminde indirime tabi tutulabilir.


Kaynak: GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın