medyauzmani.com
Dalların altın sarısında hasat zamanı – Özgün Fikirler

Dalların altın sarısında hasat zamanı

Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde yetişen ve ulaşım sağlanan ayva tarlalarında hasat başladı.

Pekmez, kurutulmuş, reçel ve kompostodan yapılan ve sadece elle toplanan sarı altını iç piyasanın ihtiyacını karşılamakta ve dünyanın birçok yerine ihraç edilmektedir. Şubeden toplanan ayva, kalitesine göre bahçe çalışanları tarafından ayrıştırılır, kutulara konur ve soğuk bir yere götürülür. Burada yapılan satışlardan sonra Türkiye pazarının yanı sıra ABD, Hollanda, Almanya ve Rusya’ya da ayva ihraç edilmektedir.

Bu yılki hasadın çiftçiyi gülümsettiğini ifade eden üretici Şuayip Zengin, ayva üretiminin yöre halkının temel geçim kaynağı olduğunu söyledi. Pamukova ilçesinde 13 bin yerde ayva yetiştirildiğini anlatan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, toprağın verimliliğinden dolayı üretilen ayvanın dünyada eşi benzeri olmadığını söyledi.

ayva ana para birimimiz oldu

Bu yılki ayva hasadından memnun olan yetiştirici Şuayip needar, “Ayvalarımız güzel, memnunuz ve artık en büyük yatırımımız bu oldu. Neyse ki güvenli, sorunsuz bir sezon geçiriyoruz. İyi hasatlar, hayırlı işler. ,hayırlı hasat devam ediyor Tek sorunumuz fiyatların biraz düşük olması gelir artıyor onun dışında herşey yolunda.Ayva ana gelirimiz oldu onsuz yapamayız.Sakarya ayva altınımızda,biz Olabildiğince fazla yapmaya çalışıyoruz. Aralık, Ocak ayında ayva kesilir, ardından ilaçlama gelir. Nisan ayında ilaçlamaya başlarız. Ekim ayına kadar bu çalışma devam etti ve hasat başladı” dedi.

Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, ayva fiyatının iyi olduğunu ancak fiyatının bulunmadığını belirterek, “Pamuova’da 13 bin parsele ektiğimiz ayvamızdan bu yıl yılda 45-50 bin ton hasat bekliyoruz. Türkiye’de ayva ihtiyacının yüzde 60’ı Pamukova’da yetişen ayvaların yüzde 30’u ihraç ediliyor ve yüzde 70’i iç piyasada tüketiliyor.Ana ihracat ülkemiz Rusya, çoğu oraya gidiyor.Fiyatlar geçen yıla göre daha iyi ama ithalat fiyatlarımız yüksek olduğu için bu düzeltildi diyebiliriz.Bu yıl ayva üreticisi mağdur.Türkiye’nin her yerine ayva kurduk, durdurmak istemiyoruz.Para kazansın ya da yapmasın. , uzun yıllar yükseltmeye kararlıyız.Üreticilerin fiyatları ile piyasa arasında büyük bir fark var.Maalesef kapatamıyoruz.Bu farkı düzeltemedik. ayrıca eyalet yasaları. Tüccara verdiğimiz bakkalların fiyatı tarlada 2 ile 3 buçuk lira arasında olmasına rağmen marketlerde fiyatlar 10 liradan aşağı değil” dedi.

kaynak: IHA

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın