medyauzmani.com
“Covid-19’a karşı yeni bir aşının geliştirilip kullanılmasını umuyoruz” – Özgün Fikirler

“Covid-19’a karşı yeni bir aşının geliştirilip kullanılmasını umuyoruz”

Profesör Doktor. Tevfik Özlü : “Covid-19’a karşı yeni bir aşının geliştirilip kullanılmasını umuyoruz”

korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü :

“2020-2021’de gördüğümüz, hastaneye yatış ve yoğun bakım gerektiren ciddi Covid vakaları önemli ölçüde düştü.”

“Grip mevsimi geldi. Yeni grip aşılarının piyasaya girmesiyle risk altındaki grupların bu aşıyı almasını öneriyoruz. “

TRABZON – Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19’un hala var olduğunu ve virüsün yayılmaya devam ettiğini belirterek, “Genel olarak 2020-2021 yıllarında ortaya çıkan hastalığın, 2020-2021 yıllarında gördüğümüz tıbbi tedavi gerektiren ciddi vakaların tablosu ortaya çıktı. genel olarak önemli ölçüde azaldı.Yani bakarsanız, şimdi olduğu gibi gripten daha ölümcül bir hastalık değil.”

Kovid-19’un artık dolaşıma girdiğini anlatan Özlü, “Akciğer hastalıklarına neden olduğunu bildiğimiz virüsler, özellikle grip olmak üzere sonbaharda artmaya başlıyor, kışın zirveye ulaşıyor, ardından azalıyor ve azalıyor. ilkbahar ve yaz için.Covid-19 artık bu döngüye girmiş görünüyor.Bu nedenle sonbaharda havalar soğur,yağmurlar başlar,insanlar kapalı yerlerde daha çok vakit geçirmeye başlar,kapı ve pencereler kapanır ,hastalığa sebep olan virüslerin ortadan kaybolması mümkündür.kolay bulaşabilir.Bunlardan biri de Covid’deki griptir.Bu nedenle hepimizin çok dikkatli olması,özellikle risk gruplarının çok dikkatli olması gerekir. 65 yaşında kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar bu konuda kendilerini daha iyi korumalıdır.Benim düşüncem başka yerlerde bunlardan mümkün olduğunca uzak durmaktır. gömülü, aşırı kalabalık, temiz hava yok. Eğer bulunmaları gerekiyorsa mümkün olduğunca mesafelerini korumalarını, maske takmalarını ve el hijyenine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Ahlaksız gruba ait olanlara ek olarak, üremenin bir parçası olan ve buna cevap verecek olan bir insan türünün parçası olan bir grup insanın parçası olabilir. Örneğin, evinizde kronik hastalığı olan 65 yaş üstü yaşlılarınız varsa veya anne-babanızla temas halindeyseniz, onlara bulaşma olasılığınız vardır. O yüzden aşı olurken dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

“Hassas grupların grip aşısı olmasını öneriyoruz”

Korunmasız grupların grip aşısı olmalarını tavsiye eden Özlü, “Grip aşısının zamanı geldi. Artık yeni grip aşılarının piyasaya girmesiyle bu aşıyı hassas gruplara öneriyoruz. Bu aşı her yıl tekrarlanan bir aşı. Önceki yıllardan grip aşısı olmak yeterli değil, bu yıl yeni geliştirilen aşılarla hassas grupların aşılanmasında da fayda var.Özellikle akciğer ve kalp hastalığı olanlara ve kronik hastalığı olanlara aşı yapılmasını öneriyoruz.

Covid-19 için yeni bir aşı geliştirileceğini umduğunu anlatan Özlü, “Covid-19 için yeni bir aşının geliştirilip kullanılmasını umuyoruz. Yeni suşlara karşı geliştirilen bir aşının da yakın zamanda piyasaya çıkacağına inanıyorum. Umut var; Covid-19’un yayıldığı 2020-2021 yıllarında, Covid-19 virüsünün etkilerine çok dikkat ediyoruz, maske takıyoruz, mesafeli duruyoruz, el hijyenine özen gösteriyoruz, çok hassasız bu durumda salgın sırasında kısıtlamalar, kapanmalar, kısıtlamalar, kalabalıkların olmaması, büyük organizasyonların kaldırılması ve benzeri tedbirler grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının sayısını önemli ölçüde azalttı. 2020-2021 sezonu Bu nedenle son iki yılda griple karşılaşılmadığı için insanlar arasında grip virüsüne karşı bağışıklık sisteminde azalma olabilir ve grip artışının etkileneceği beklentisi vardır. çoğu bu yıl. Bu umut gerçek mi? değil mi? Önümüzdeki dönemde göreceğiz. Dikkatli olmak iyidir. Güncel verilere bakıldığında ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki tüm veriler bunu destekler nitelikte, grip vakalarında ciddi bir artış var. Bu nedenle bu yıl grip konusunda daha dikkatli olmakta fayda var. Grip konusunda yapmamız gerekenler, Covid konusunda yapmamız gerekenler ile aynı. Yapılması gereken maske, mesafe ve el hijyeni ve iyi havalandırmadır. Buna dikkat edersek virüslerin neden olduğu tüm hastalıklardan kendimizi koruyabiliriz. Bu da aşı için önemli” dedi.

“Covid-19, özellikle savunmasız gruplar için tehdit oluşturmaya devam ediyor”

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19’un halen var olduğunu hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti:

“Genel olarak 2020-2021’de ortaya çıkan hastalığın resmi, tıbbi tedavi gerektiren, hastaneye yatış gerektiren ciddi vakalarda genel olarak önemli ölçüde azaldı. Yani, bakarsanız, daha tehlikeli değil. şu an olduğu gibi gripten daha hastalık. Bundan daha kötü olmayacağına inanıyorum sanırım kötü günleri geride bıraktık.Virüs kendini değiştirdi yani daha az hastalığa neden olan bir virüs haline geldi ve Biz de virüsü aşıladık.Çoğu kişi iki doz almış görünüyor.Türkiye’de 2. doz aşı olanların dozu yüzde 86.Dolayısıyla hastalığa yakalananlar da var. da korunmuyor bu sayı çok yüksek.Ancak Kovid-19 özellikle hassas grupları tehdit etmeye devam ediyor diyebilirim.Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, yeterli hastalığı olmayanlar için ciddi hastalık ve ölüm riski devam ediyor. dokunulmazlık ve katereri olmayanlar a. Onun dışındakiler için artık diğer akciğer hastalıkları gibi yaygın bir hastalık haline geldi. “

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Bekir Koca – Sağlık

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın