https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Çocuk işçi oranı 2019’da %4,4’e geriledi - Özgün Fikirler
Anasayfa » Haber » Çocuk işçi oranı 2019’da %4,4’e geriledi

Çocuk işçi oranı 2019’da %4,4’e geriledi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’de çocuk işçi oranının yüzde 4,4’e düştüğünü açıkladı. Bakan Selçuk, 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelede hayata geçirilen proje ve hedeflere katıldı.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yayınladığı Küresel Çocuk İşçiliği Tahminleri, Çıktıları ve Eğilimleri raporuna göre 2016 yılı itibarıyla dünyada 152 milyon çocuk işçi bulunmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü raporuna göre yaklaşık 73 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalışıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın uyguladığı etkin politikalar sonucunda Türkiye’de çalışan çocuk sayısında önemli bir düşüş gözlemlendi. Bakan Selçuk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çocuk işçiliğini önleme mücadelemiz ve kararlılığımız istatistiklere de yansıyor. 1999’da yüzde 10,3 olan çocuk işçiliği oranı, 2019’da yüzde 4,4’e geriledi” dedi.

Her adımı çocuklarımızın geleceği için atıyoruz.

Bakanlık olarak her adımı çocukların geleceği için attığını vurgulayan Zehra Zumrut Selçuk, 2018 yılının Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan edildiğini belirtti. Bakan Selçuk, Ulusal İstihdam Stratejisi, 2017-2023 yıllarını kapsayan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı ve Çocuk İşçiliği ile Mücadele Gönüllü Elçileri başta olmak üzere çocuk işçiliği konusunda birçok ulusal ve uluslararası projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Bakan Selçuk, Cumhurbaşkanlığının ikinci 100 günlük eylem planı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, İŞKUR ve SGK’ya bağlı 81 ilde çocuk işçiliğiyle mücadele birimleri kurulduğuna da değindi.

Selçuk, çocuk işçiliği ile mücadele alanında üretilen politikaların toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi için bu konuyu Cumhurbaşkanlığı’nın 100 gün süren 2. çalışma programına dahil ettiklerini bildirdi. temel politikalar, 18 strateji ve 106 faaliyet uygulanacaktır. Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı çerçevesinde 2023 yılına kadar uygulanmaktadır.

Bu doğrultuda eğitime erişilebilirlik, toplumsal duyarlılık gibi konularda alınan tedbirlerle ilgili paydaş katkılarıyla mücadele sürdürülecektir.

“Sokakta çalışan 20 bin çocuğa müdahale ettik”

Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında sokakta çalıştırılan çocuklar için de çalıştıklarını belirten Selçuk; “Çocukların sokakta çalışmasını ve dilenmesini önlemek için başlattığımız bu uygulama ile profesyonel kadrolarımızdan oluşan 139 gezici ekiple bugüne kadar 20.274 çocuğa ulaştık. Çocuklarımıza ve ailelerine sağlık, eğitim gibi hizmetler sunuyoruz. ve aile odaklı çalışmalarla sosyal yardım Kapsam çalışmalarında bu çocuklardan 5.402’sine eğitim, danışmanlık ve sağlık tedbirleri aldık Sosyal yardım kuruluşları veya verdiğimiz SED Hizmeti ile 5.461 çocuğumuzun ailelerine sosyoekonomik destek sağladık 12025 aileye çocuk danışmanlığı hizmeti.” dedi.

Bakan Selçuk, okul çağına gelen ancak okula gitmeyen bin 601 çocuğun eğitimlerine yeniden devam etmelerini sağladıklarını belirterek, çocukları sokakta çalıştırılan 873 aile hakkında mesleki çalışmalar sonucunda dava açıldığını söyledi. 480 çocuğun Bakımevlerine yerleştirildiğini belirtti.

“İstiyoruz ki çocuklarımız çocukluklarını yaşasınlar.”

Bakan Selçuk, çocukları temel haklarından mahrum bırakmanın hiçbir geleneğe, inanca, insan vicdanına sığmadığını vurgulayarak, “Her zaman söylediğimiz gibi çocuklarımızın yeri ailelerinin ve okullarının yanıdır. Çocuklarımızın parklara gitmesini istiyoruz. saklambaç oynuyoruz.Tüm kamu kurum ve kuruluşları, paydaşlarımız ve STK’lar ile eğitim hayatında hayatta kalmaları için aktif bir mücadele yürütüyoruz. Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen Gönül Elçileri Projesi kapsamında 81 ilde valimizin eşleri de çocuklarımıza manevi annelik yapıyor. İstiyoruz ki çocuklarımız çocukluklarını yaşasınlar. hayal et, gelecek için planlar yap. Puan verdi.

Bakan Selçuk, çocuk işçiliği ile mücadelede uluslararası kuruluşlarla yürütülen iş birliğine de değinerek şunları söyledi:

“Uluslararası Çalışma Örgütü ile birlikte Türkiye’de mevsimlik fındık tarımında en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğine son verilmesine yönelik projeyi hayata geçirdik. Fındık üretiminin yoğun olduğu 4 ilde çocuk işçiliği ile mücadele çalışmaları yürütüyoruz. mevsimlik ekimin yoğun olduğu 6 ilde mevsimlik tarımda mevcut durum ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için UNICEF ile birlikte hizmet uygulama projesi yürütüyoruz.”

Bakan Selçuk, 2023 yılına kadar devam edecek olan mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi projesinin kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini söyledi.

Öte yandan 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında bu yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle sahada gerçekleştirilecek faaliyetler yerine “COVID-19: Korunmalıyız” Bugün çocuklar, çocuk işçiliğine her zamankinden daha fazla karşı çıkıyor.” Bakanlık ve Uluslararası Çalışma Örgütü ile ortaklaşa. Tüm kamu kurumları, STK’lar ve uluslararası kuruluşlara adresin yazılı olduğu pankartlar gönderildi.

Kaynak: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı TR 12.06.2020
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın