Citroën C4’ün tamamen elektrikli versiyonu, yeniden tasarlanan ë-C4, Ekim ayında Türkiye’de satışa sunulacak.
Hızlı hızlanma için hafif 50 kWh pil ile 100 kW DC yardımcı gücü bir araya getiren Citroën ë-C4, iyi bir şarj süresi sağlayabilir ve tam şarjla 350 km (WLTP döngüsü) menziline sahiptir.
50 kWh kapasiteli pil, günlük kullanım için geleneksel bir priz veya Wall Box aracılığıyla ofiste ve evde şarj edilebilir. İç hacmi ve optimize edilmiş ağırlığı sayesinde günlük kullanımda konfor ve çok yönlülük sunar.
100 kW doğru akım (DC) gücü ile pil sadece 30 dakikada yüzde 80’e kadar şarj edilebilir. Elektrikli araçlarda lityum iyon piller kullanıldığından, akım ve akım (DC) şarjın başlangıcında sonuna göre daha hızlıdır. Bu nedenle pilin tam olarak şarj olmasını beklemek yerine pili yüzde 80’e kadar şarj etmek daha iyidir.
Yüksek basınçlı ısı pompası
İçten yanmalı motorlu araçlarda, motor egzozundan gelen ısı kullanılarak kabin ısıtılır. Elektrikli otomobillerde içten yanmalı motor bulunmadığından kabin içindeki sıcaklığı değiştirmek için kullanılabilecek egzoz gazı yoktur. Bu nedenle doğrudan aküde depolanan elektrik kabin havasını sürmek için kullanıldığında bu tipler daha fazla etkilenir.
Elektrikli araçlarda bunu önlemek için ısı pompası kullanılmaktadır. Isı pompası sayesinde bataryada depolanan elektrik, evdeki havayı sürmek için kullanılmaz, bunun yerine basınç değiştirilerek dışarıdaki havanın sıcaklığı arttırılır veya azaltılır. Sıcaklığı değiştiren dış hava, kabin içindeki havayı ısıtmak veya soğutmak için de kullanılabilir.
Citroën ë–C4’te standart olarak yüksek sıcaklıklı bir ısı pompası bulunur.
Kaynak: Carmedya.com / Araçlar
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]