medyauzmani.com
Cilt Bakımı – Fikirler – Özgün Fikirler

Cilt Bakımı – Fikirler

Dermabrazyon dermatolog muayenehanesinde yapılır. İşlem sırasında, bir uzman cildinizin dış katmanlarını çıkarmadan önce anestezi ile cildinizi uyuşturur. Bu ayakta tedavi prosedürüdür, yani tedaviden sonra iyileşmek için eve gidebilirsiniz.

Profesyonel tedavilerin temizleme ve peeling sürecini taklit eden tezgah üstü cihazlar vardır. Bunlar, profesyonel bir dermabrazyonun arzu edilen yumuşatma etkilerini üretir, ancak çoğu zaman tam etkilerini elde etmezler.

Cilt pul pul dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Dermabrazyon, hasarlı cildin dış katmanlarını temizler. Bu, daha genç ve pürüzsüz görünen yeni cilt katmanlarını ortaya çıkarır.

Daha genç bir görünüm sağlamanın yanı sıra, dermabrazyon aşağıdakilerin tedavisine de yardımcı olabilir:

  • sivilce izleri
  • yaşlılık lekeleri
  • ince kırışıklıklar
  • Kanser öncesi cilt lekeleri
  • Rinofima veya burun üzerindeki derinin kızarıklığı ve kalınlaşması
  • Ameliyat veya yaralanma izleri
  • Güneş hasarı
  • dövme
  • Düzensiz cilt tonu

Dermabrazyon, bu durumlar için yapılan birçok tedaviden sadece bir tanesidir. Örneğin, lazer teknolojisindeki gelişmeler, lazerle dövme silme işlemini daha hızlı ve daha kolay hale getiriyor. Özel durumunuz için tüm tedavi seçenekleri hakkında dermatoloğunuzla konuşun.

İltihaplı akne, tekrarlayan herpes nöbetleri, radyasyon yanıkları veya yanık izleri gibi belirli cilt durumları, doktorunuzun dermabrazyon uygulamasını engelleyebilir.

Ayrıca, cilt incelmesi için yan etkileri olan ilaçlar aldıysanız, dermabrazyon alamayabilirsiniz. Cilt tonunuz doğal olarak çok koyu ise, doktorunuz cilt soyma öneremez.

Dermabrazyon için nasıl hazırlanırım?

Tedaviden önce doktorunuz fizik muayene yapacak, tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve risklerinizi ve beklentilerinizi tartışacaktır. Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar ve besin takviyeleri dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirin.

Kanama riskinizi artırabileceği veya cildinizi olumsuz yönde koyulaştırabileceği için almayı bırakmanız gerekebilir. Geçen yıl izotretinoin (Accutane) kullandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Doktorunuz ayrıca tedavinizden birkaç hafta önce ve sonra sigara içmemenizi tavsiye edecektir. Sigara sadece erken cilt yaşlanmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda cilde kan akışını azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatır.

Doktorunuz ayrıca güneşe maruz kalma konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Uygun koruma olmadan dermabrazyondan iki ay önce güneşe aşırı maruz kalmak derinin renginin solmasına neden olabilir. Ayrıca cildiniz iyileşirken güneşe maruz kalmamanız, iyileştikten sonra her gün güneş kremi kullanmanız önerilir.

Doktorunuz ayrıca dermabrazyondan önce aşağıdakileri kullanmanızı önerebilir:

  • Antiviral ilaç tedavisi: Viral enfeksiyonları önlemek için dermabrazyon tedavisi öncesi ve sonrası kullanılır.
  • Oral antibiyotik: Bu, özellikle sivilceniz varsa önemli olan bakteriyel enfeksiyonu önleyecektir.
  • Retinoid krem: A Vitamininden elde edilen bu krem, iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olur

İşlemden sonra eve gitmek için de bir düzenleme yapmanız gerekecektir. Anestezinin etkileri sürüşü güvensiz hale getirebilir.

Dermabrazyon sırasında ne olur?

  • Dermabrazyon sırasında geçireceğiniz anestezi türü, tedavinizin kapsamına bağlıdır. Doktorunuz size genellikle lokal anestezi verecektir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, rahatlamanıza veya uykulu hissetmenize yardımcı olmak için sedasyon gerekebilir. Bazen işlem sırasında genel anestezi kullanılabilir.
  • Tedavi sırasında cildinizi gergin tutan bir asistan. Doktorunuz dermabrader adı verilen bir cihazı cildinizde hareket ettirir. Dermabrader pürüzlü bir yüzeye sahip küçük motorlu bir cihazdır.
  • Doktor, derinin geniş alanlarında dairesel bir dermabrazyon cihazı kullanırken, ağzınızın köşeleri gibi daha küçük alanlarda küçük uçlu bir dermabrazyon cihazı kullanacaktır. Doktorunuz, çeşitli cilt tiplerinde derinin büyük bölümlerini tedavi edebilir.
  • İşlemden hemen sonra doktorunuz tedavi edilen bölgeyi ıslak bir bandajla kapatacaktır. Genellikle bu pansumanı daha sonraki bir tarihte değiştirirler.

Dermabrazyondan sonra ne olur?

Doktorunuz size bandajları nasıl değiştireceğiniz, tedavi edilen bölgeyi nasıl kapatacağınız ve hangi ürünleri kullanacağınız konusunda eksiksiz evde bakım talimatları verecektir. İki hafta içinde işe dönmeyi bekleyebilirsiniz.

Dermabrazyondan sonra cildiniz genellikle pembe ve şişkindir ve yanma veya karıncalanma hissedebilirsiniz. Cilt iyileşirken berrak veya sarı bir sıvı veya kabuk salgılayabilir. Cildinizin tamamen iyileşmesi ve pembe renginin solması yaklaşık üç ay sürer.

Kaşıntılı deri ile ilişkili komplikasyonlar nelerdir?

Dermabrazyonla ilişkili riskler, diğer cerrahi prosedürlerle ilişkili risklerle aynıdır. Bunlar kanama, enfeksiyon ve anesteziye karşı alerjik reaksiyonu içerir.

Dermabrazyon risklerinden bazıları şunlardır:

  • akne
  • cilt rengindeki değişiklikler
  • Genişlemiş gözenekler, genellikle geçici
  • çil kaybı
  • kırmızılık
  • sakinlik
  • şişer

Nadiren de olsa, bazı kişilerde dermabrazyon tedavisinden sonra ciddi yara izi veya keloidler gelişir. Bu durumlarda, bazı steroid ilaçlar yara izlerini yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Her zaman doktorunuzun tavsiyesine uyun ve önerildiği şekilde takip randevularına katılın. En önemli şey cildinize nazik davranmaktır. Sert temizleyiciler veya cilt bakım ürünleri kullanmaktan veya cildinizi ovmaktan veya peeling yapmaktan kaçının. Doktorunuz, Vazelin gibi yoğun, nemlendirici bir merhem sürmenizi önerebilir. İyileşirken cildinizi güneşe maruz bırakmamanız da önemlidir. Cildiniz iyileştikten sonra, her gün güneş kremi kullanın.

Kaynak: Sağlık hattı

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın