medyauzmani.com
Ciddiye alınmak – birden fazla hayat – Özgün Fikirler

Ciddiye alınmak – birden fazla hayat

çene ağrısı nedenleri

1) Çene ekleminin disfonksiyonu (temporomandibular)

Çene eklemi disfonksiyonu, çene ağrısının en yaygın nedenidir.

çene eklemiÇene eklemi (temporal çene), alt çenenizi kafatasınıza bağlayan eklemdir (çenenin başı fotoğrafta kırmızı daire içine alınmıştır). Bu eklem, üst çene hareket etmezken alt çenenin hareket etmesine izin veren şeydir. Bu eklemdeki herhangi bir hasar, çene eklemi işlev bozukluğuna neden olur.

Çene ağrısına ek olarak çene eklemi zayıflığının belirtileri şunlardır:

  • Çene kas spazmları
  • baş ağrısı
  • boyun ağrısı
  • diş ağrısı
  • Çiğneme ve ağzı açmada zorluk
  • Çeneyi hareket ettirirken çıtlama, gıcırdama sesleri

Çiğnediğinizde veya gergin hissettiğinizde semptomlar kötüleşebilir.

Aşağıdaki üç koşul genellikle çene eklemi işlev bozukluğuna neden olur:

  • kırılma (ızgara)
    Stres, sinirlilik ve kaygı yaşayan kişilerde daha sık görülür. Bu kişiler uyku sırasında sık sık dişlerini sıktığı ve sıktığı için çene ekleminde hasar ve ağrı oluşur. Dişlerin çiğneyici kısımlarında aşınmalar meydana gelebilir. Çoğu insan uyurken dişlerini gıcırdattığının farkında olmadığı için bundan şüphelenmez.
  • Miyofasyal ağrı sendromu
    Bir kas veya kas sürekli kasıldığında ortaya çıkar. Vücut duruşu yanlış olan kişilerde veya artrit hastalarında görülür.
  • Isırık bozukluğu
    Dişleri eksik, çarpık veya orantısız olan kişilerde görülür. Konuşurken veya çiğnerken çenede ağrı olarak kendini gösterir.
2) çene kanseri

Kanser hücreleri üst veya alt çenede oluşmaya başlar ve daha sonra tüm vücuda yayılır. Çene ağrısı, çene uyuşması, inatçı yaralar, şişlikler ve çenenin dışında ve ağız içinde anormal büyümeler çene kanseri belirtileridir.

Sigara içenlerde ve tütün çiğneyenlerde daha sık görülür.

3) tetanos

Bakteriyel bir enfeksiyon olan tetanoz çenenin kilitlenmesine neden olabilir. Ağzı açmak veya bir şey yutmak zorlaşır. Çünkü çene kaslarında ağrılı spazmlar oluşur.

Tetanozda Clostridium tetani bakterisi vücuda taze bir yaradan girerek hızla toksin üretmeye başlar ve kan dolaşımını bozar. Bunu önlemek için her 10 yılda bir tetanoz aşısı olmayı unutmayın.

4) Kalpte çene ağrısı

Bu, çenede ani başlayan şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Genellikle çenenin sol tarafında hissedilir.

Kalbin kendi ağrı reseptörleri yoktur. Böylece diğer bölgelere sinyal gönderir. En çok bulaşan yerler sol kol ve çenedir.

5) Çene çıkığı veya kırığı

Nefes almada güçlük, ağızda kanama, çene yönünde ani bir değişiklik ve çeneyi hareket ettirmede güçlük çene çıkığı ve kırılmasının belirtileridir.

Çene ağrısı ayrıca sinüzit, iltihaplanma, kemik enfeksiyonu ve yaşa bağlı doku aşınması ve yıpranması gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir.

çene ağrısı tedavisi

Çene ağrısının yaygın bir nedeni olan çene eklemi disfonksiyonu genellikle kolayca tedavi edilir ve başka sorunlara neden olmaz. Tedaviniz, sahip olduğunuz eklem işlev bozukluğunun türüne bağlı olacaktır. Çene ağrısına ne iyi gelir?

evde tedavi
Diş hekiminiz aşağıdakilerden birini veya birkaçını önerebilir:

  • Uzun süre çiğnemek zorunda kalmayacağınız yumuşak yiyecekler yiyin.
  • Esnemeyi, şarkı söylemeyi, sakız çiğnemeyi ve tırnak yemeyi bırakın.
  • Diş gıcırdatma ve gıcırdatma gibi alışkanlıkları bırakın. Bunu psikolojik bir nedenle yapıyorsanız, bu konuda bir psikoloğa gidin.
  • Etkilenen kasa masaj yapın veya sıcak bir havlu uygulayın.
  • Stresin nedenlerini bulun ve masaj gibi gevşeme tekniklerini uygulayın.

Tedavi ve antidepresanlar
Günümüzün hızlı tempolu dünyası bizi daha stresli veya sinirli yapıyor. Bu nedenle gıcırdamaya bağlı çene ağrıları da oldukça yaygın hale gelmiştir. Bunun için bir psikolog veya psikiyatriste gitmeyi unutmayın. Danıştığınız kişi stresinizin kaynağını bulup çözmenize yardımcı olacaktır. Tedavinin yeterli olmayacağını düşünürse psikiyatristiniz antidepresan tedavi önerecektir.

eczacılığa ait
Ağrı kesiciler çene ağrısını hafifletebilir. Bu konuda doktorunuzdan veya eczacınızdan yardım alabilirsiniz. Her zaman ilacınızla birlikte gelen kullanma talimatını okuyun ve sorularınızı sorun.

gecenin dili
Diş hekiminiz çene ağrınızın nedenini gıcırtı ve gıcırtı olarak teşhis ederse, gece ağızlığı önerebilir. Gece ağızlığı, gıcırtıyı önlemek için üst ve alt çenelere yerleştirilen plastikten yapılmış yumuşak bir parçadır. Birçok insan gece maskesini faydalı bulur.

süreçler
Nadiren çene eklemi disfonksiyonu için ameliyat önerilir. Ameliyat dışındaki tedavilerin sonuç vermediği durumlarda tercih edilebilir. Çene ekleminin açılarak buradaki kemik, kıkırdak ve yumuşak dokulara operasyon yapılmasıdır.

Çene kanseri, tetanoz, kalp krizi ve çene kırılması gibi diğer nedenler, nadir de olsa acil tıbbi müdahale gerektiren durumlardır. Doktor konulan teşhise göre tedavi yöntemini önerecektir. İyileşme süreci daha uzundur.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın