medyauzmani.com
Catering hizmeti veren pastane ve pastanede hazır yemeklerde KDV oranı %1 midir? – Özgün Fikirler

Catering hizmeti veren pastane ve pastanede hazır yemeklerde KDV oranı %1 midir?

Şekerleme ve pastanelerde işyerine yiyecek-içecek hizmeti veriliyorsa paket servis için %1 KDV oranı %8 midir?

Bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yok. KDV oranları Cumhurbaşkanı kararı ile değişmektedir, ilgili kararlara göre güncel KDV oranları için lütfen aşağıdaki linke bakınız.


benzer içerikler

5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile temel gıda ürünlerine uygulanan katma değer vergisi oranları sadece %1 olarak mı uygulanıyordu? KDV oranı önceden %8 olan ve %1’e indirilmeyen gıda ürünü var mı?

5189 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan değişiklik öncesinde çoğu temel gıda ürününün toplu teslimatı BKK Ek No. 2007/13033 Liste (1) kapsamında %1 Katma Değer Vergisine tabiydi. %8 KDV’ye tabi ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde belirtilen BKK (II) Ek Listesi’nde Liste (I) tavanı altında yer alan, toptan ve perakende ticaret ayrımı kaldırılmış ve tüm gıda ürünlerinin tesliminde KDV oranları eşitlenmiştir. BKK aralığında. Bu durumun tek istisnası, ÖTV’ye tabi olan gıda ürünleridir. Bu ürünlerin teslimlerinde %8 oranında KDV uygulanmaya devam edilecektir.

Uygulanacak KDV oranı gıda ürünlerinin toptan veya perakende teslimine göre değişiyor mu?

Katma değer vergisi mükellefi olarak toptancı ve perakende satış yapan toptancı hallerinin perakende satış ayrımı gibi farklı katma değer vergisi oranlarına yol açan hükümler, satın alındığı yer neresi olursa olsun 5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. 13033/2007 sayılı BKK Ek Liste Kapsamı (1) kapsamına giren tüm gıda maddeleri için satıldığı kime. Teslimatlardaki KDV oranı %1’dir.

Lokanta, restoran, kafeterya vb. İşletmeler tarafından verilen yerinde (kalıcı dahil) yiyecek-içecek hizmetleri, KDV oranlarını düşüren 5189 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında değerlendirilebilir mi?

Lokanta, restoran, kafeterya vb. İşletmeler tarafından yerinde verilen yiyecek ve içecek hizmetleri (ayakta hizmet dahil) (birinci sınıf restoran ruhsatı veya işletme belgesi bulunan yerler, üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesisler hariç), BKK Ek No. 2007/13033 (II) Listenin 24. sınıf aralığında %8 KDV’ye tabidir. Birinci sınıf lokanta ruhsatı veya işletme belgesi bulunan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerde verilen yukarıda belirtilen hizmetler %18 KDV’ye tabidir. 5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarılan düzenleme ile yiyecek ve içecek hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörülmemektedir.

Paket servis yoluyla alınan yiyecek ve içecek hizmetleri (çevrimiçi ve mobil yemek sipariş siteleri dahil) yemek teslimatı olarak kabul edilir mi?

Yemek işletmelerinin paket servis şeklinde sunduğu hizmetler (çevrimiçi ve mobil yemek sipariş siteleri dahil) ile bunların catering hizmetleri, tabldot hizmeti gibi adlar altında sundukları ikram hizmetleri ve BKK 24. sıra kapsamında %8 Ek ( II) No. 2007/13033. Bu hizmetler yemek teslimi sayılmaz. 5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarılan düzenleme ile yiyecek ve içecek hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörülmemektedir.

5189 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı sonrası uygulanması zorunlu olan katma değer vergisi oranı, çiğ ve pişmiş balık gibi bazı gıda maddelerinin satışını yapan şirketlerde nasıl hesaplanıyor?

5189 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çiğ balık toptan/perakende teslim ayrımı kaldırılmış ve bu ürünler 2007/13033 sayılı BKK I Listesi A Kısmı 1/c aralığında %1 oranında KDV’ye tabi tutulmuştur. . Ancak, işyerlerinde müşterilerin sofralarına ve evlerine pişmiş balık sunularak yapılan hizmetler ile yukarıda belirtilen BKK ekinin 24. satırında belirtilen balık ekmeği olarak anılan balıktan fırına balık satışı (“Satışlar Listesi” 2) gıda maddelerinin paket halinde satılması veya başka şekillerde ikram hizmetlerinin sunulması”. “Mekanlarda verilen hizmetler” kapsamında değerlendirilmeli ve %8 oranında KDV’ye tabidir.

5189 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sonrasında börek, simit, çörek, tatlı vb. Ürün satışı için geçerli KDV oranı nedir?

5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca börek, ekmek, börek, tatlı vb. ürünler pastane, pastane, ekmekçi, fırın vb. işletmeler tarafından üretilir ve/veya satılır. Ürün teslimlerinde uygulanan KDV oranı %8’den %1’e düşürülmüştür.

Ancak söz konusu ürünler müşterilere yemek hizmeti olarak sunulduğunda 2007/13033 sayılı BKK (II) Ekinin 24. sınıfı kapsamında %8 oranında KDV’ye tabidir.

Fatura/Kargo Fişi vb. Belgelerin düzenlenme tarihi ile gıda ürünlerinin teslim tarihinin farklı olması durumunda 5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hangi tarihte yürürlüğe girer?

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 10. maddesine göre vergiyi doğuran olay;

– mal teslimi ve hizmet ifası veya mal teslimi veya hizmet ifası hallerinde,

– Malın tesliminden veya hizmetin sunulmasından önce fatura veya benzeri belgelerin ibraz edildiği durumlarda, fatura veya benzeri belgeler bu belgelerde belirtilen tutarla sınırlı olarak düzenlenir.

Vakalar olur.

Aynı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında teslim, bir malın maliki veya vekili tarafından tasarruf hakkının alıcı veya vekiline devri ve malın alıcıya teslimidir. Alıcı tarafından veya adına belirtilen yer veya kişiler, Malların Alıcıya veya Alıcı adına teslim edildiği kabul edilecektir. Malın işletmecilere sevk edilmesi halinde, taşımaya başlanması veya taşımacıya veya sürücüye teslim edilmesi malın teslimi sayılır.

Buna göre, gıda ürünlerinin 5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yürürlüğe girdiği 14.02.2022 tarihinden önce teslim edilmesi durumunda %8, tarihinde teslim edilmesi halinde %1 katma değer vergisi uygulanacaktır. veya bu tarihten sonra.

Ancak, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 14.02.2022 tarihinden önce;

Ürünlerle ilgili fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi,

– Ürünlerin, alıcı veya temsilcisi tarafından belirtilen yer veya kişilere teslim edildiğini,

– Ürünler, alıcıya veya temsilcisine gönderilmiş ise, malın teslimi başlatılmış veya taşıyıcıya/sürücüye teslim edilmiştir.

Bu gibi durumlarda KDV oranı %8 olarak uygulanmalıdır.

5189 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yürürlüğe girdiği 14.02.2022 ve sonrasında yapılan gıda ürünleri teslimlerinde KDV oranı %8 olarak hesaplanırsa tüketiciler fazla vergiyi geri alabilir mi?

Bu durumda şişirilmiş verginin satıcı vergi mükellefi tarafından alıcıya/tüketiciye iade edilmesi gerekir.

Satış yapan vergi mükellefleri, KDV Genel Uygulama Beyannamesi’nde tanımlandığı şekilde bu tür durumları düzeltme hakkına sahiptir.

5189 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı öncesinde %8 KDV ödenerek satın alınan gıda ürünlerinin satış yapan mükellef tarafından düzenleme sonrası teslimlerinde uygulanacak KDV oranı nedir?

5189 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yürürlük tarihi 14.02.2022 olduğundan, %1 KDV oranına tabi olan veya bundan sonra yapılacak gıda ürünlerinin satışında %1 oranında KDV uygulanması zorunludur. tarih, hangi oranda yapıldığına bakılmaksızın, Ürünlerin vergi ödeyen satıcılar tarafından satın alınması.

İthal ettiğim/ürettiğim/ticaretini yaptığım veya tükettiğim herhangi bir gıda ürünü için geçerli olan KDV oranını nasıl öğrenebilirim?

başkanlığımıza ait www.gib.gov.tr İnternet adresinden sırasıyla – KDV oranları – KDV oranları listesi sekmelerini takip ederek güncel KDV oranlarına kolayca ulaşmak mümkündür.


Gıda dağıtımlarında KDV oranının düşürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı.

13 Şubat 2022 tarihinde yayımlanan 5189 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Belirlenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı ile;

Toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda sevkiyatlarında KDV oranı %1’e düşürülmüştür (KDV’ye tabi ürünlerde indirimli KDV uygulanmaktadır).

başkanın kararına varmak buraya tıklayın.

Açıklayıcı nota erişmek için buraya tıklayın.

yayın tarihi: 14.02.2022 – 09:45


Türmob’u yaygınlaştırmak için Tıklamak…

Gıda maddelerindeki katma değer vergisi oranının %8’den %1’e düşürülmesi.


İSMMMO yayını için Tıklamak…

Gıda satışlarında uygulanan KDV oranının %1’e düşürülmesi


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın