medyauzmani.com
Büyümeli miyiz, büyümemeli miyiz? – Muhasebe Haberleri – Özgün Fikirler

Büyümeli miyiz, büyümemeli miyiz? – Muhasebe Haberleri

Doktor. Han Çınar
akademik
[email protected]


BBugünlerde katıldığım hemen hemen her programda bu konunun tartışıldığını ve tartışıldığını onaylıyorum. Türkiye büyüyor mu büyüyor mu, biz mi büyüdük, büyümedik mi? Açıklanan büyüme oranları iyi, ancak topluluk bu konuda ne düşünüyor veya halka hizmet ediyor mu? Bugün bu soruların cevaplarını araştırmak istiyordum ama önce ekonomik büyümeyi tanımlayarak başlayalım.

Büyüme en basit haliyle üretimdeki artış demektir. Genel olarak bir ülkede veya bölgede mal ve hizmet üretiminin bir yıl içinde yüzde olarak artması olarak ifade edebiliriz. Ülkenin yıllık satış hacmi olarak üretim sonucu satışlara baktığımızda, aynı ürünlerin bir sonraki yıl daha fazla üretilerek daha fazla satılması durumu ekonomik büyüme olarak değerlendirilmektedir. önceki yıla göre daha yüksek. Bir yıl sonra üretim daha düşükse ve karlar daha düşükse, bu ekonomik bir gerileme olduğu anlamına gelir. Büyüme, kapitalist ekonomi için vazgeçilmezdir. Dolayısıyla büyümek asıl amaç olduğuna göre büyümekten çok büyümemeye şaşırmak gerekir. Mevcut koşullarda ülkelerin büyüme hedeflerinde asıl rol ihracata düşüyor.

Öte yandan, sürdürülebilir ekonomik büyüme, ekonomik büyümenin uzun vadeli bir yayılımıdır. Sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşmak için sürece birçok farklı uluslararası değişken dahil edilmektedir. Bir ülkenin kaynakları, üretim kapasitesi, gücü, para birimi gücü gibi birçok faktör vardır.

Enflasyondan arındırılmış nominal büyüme oranına reel ekonomik büyüme denir. Nominal büyüme ise ilk bakışta görülen büyüme olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda gerçek büyümeyi bir anda ifade etmek de mümkündür. İşte ülke olarak zorluklarla karşılaştığımız ve tartıştığımız nokta bu. Diğer bir deyişle, enflasyonun yukarı yönlü seyri, katlanarak büyümeyi merak etmemize neden oluyor.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Ancak ne işsizliğin ne de enflasyonun düşmemiş olması, büyümenin reel olarak değere dönüşmediğinin bir göstergesi. Geçen yıl tüketici fiyatlarının yüzde 17, üretici fiyatlarının ise yüzde 35 arttığı bir ortamda; Düşük enflasyondan söz edilemez. İşsizlik ilk çeyrekte yüzde 22’den yüzde 28’e yükseldi.

Başta da söylediğim gibi ihracata dayalı büyüme elbette çok sağlıklı bir yol. Peki bizde de böyle mi diye baktığımızda ihracatımızda da ciddi bir artış olduğunu söylemek gerekiyor. Haziran ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre %46,9 artarak 19 milyar 773 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu kesinlikle eğlenceli. Şimdi madalyonun arkasını çevirelim. Aynı dönemde ithalat da yüzde 38,9 artarak 22 milyar 661 milyon dolara, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 87,3’e ulaştı. Veriler Ticaret Bakanı’ndan geldi. Muhammed Muş geleneği bozmadan kendisi anlatmış. İhracat rakamlarımızın yüksek olması sevindirici olmakla birlikte, yatırım ve üretimi yeterince artıramamamız, hammadde konusunda dışa bağımlı olmamızı ve dış ticarette fazla vermemizi engellemektedir. Büyüme ihracata bağlı olduğu için üretim fazlası olduğu söylenmelidir. Ayrıca insanların o fiyattan ve o miktarda üretilen ürünleri satın alabilmesi için gelir düzeyinin yeterli olmasını gerektirmektedir. Aksi takdirde bazı ürünler satılamaz ve üreticiler üretim kısıntısına başvurur ve büyüme yavaşlar. Bu da yeni yatırım yapılmasını engelliyor.

Bunun sonucuna baktığımızda reel büyüme hem üretimin hem de insanların gelirlerinin sürekli artmasına bağlıdır. Üretimi artırmak için yatırım, yatırım için istikrar gerekiyor. büyüme; İçinde yaşadıkları toplumların refah düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltiyorsa değerli ve anlamlıdır. Bunun tersi durum, büyüyen ve büyüyen bir işletmenin gelirlerine dahil olmadığı, içindekilerin büyümenin bir parçası olmadığı ve büyümeyi önemsemedikleri bir duruma benzer. Onlar için asıl olan kendi hayatlarıdır. Hepimiz gibi.


Kaynak: Bu içerik, Bay D. Hakan Çınar’ın özel izni ile yayınlanmıştır. Yazıdaki tüm hak ve sorumluluklar yazarına aittir.
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Yazarın diğer makaleleri

Yabancı sermaye mi sahte sermaye mi?

Gümrük Birliği’nin 25. Yıldönümü mü yoksa AB kapısında beklemek mi?

Taşıyıcı yarışı kızışıyordu. Değiştiricileri denedin mi?

Kripto para bir hobi mi yoksa gerçekten para mı?

Artan fiyatlar

Cep telefonlarının tuvalet kağıdı olarak ithal edilebileceğini mi söylüyorlar?!

E-ticaret ve teknoloji TOBB’da buluştu

Sıkça Sorulan Sorular

Üretmeyi seviyor muyuz?

dış ticaret yönü

Küreselleşmeden glokalizme

Süveyş

Yurtdışı lojistik merkezleri

Aisha teyze de elektronik ihracata başladı

Kaynağın ızdırabı bitmez

tedarik edebilirsek satarız

Hangi blok daha iyi?

Avrupa Birliği’ne hoş geldiniz

Gelişmiş ülke kime denir?

Aynı yoldan gidip farklı sonuçlar bekler miydiniz?

Mesajı aldık mı?

Muhteşem bir yılı geride bırakırken…

Tüccar olma

Anneme perakendeci olduğumu söyleme, o hala benim mutlu bir insan olduğumu düşünüyor…

Kökende sıkışıp kaldık

İzmir’de deniz göründü

Böyle kapanmıyor.

Ya çemberin dışındasın ya da içinde olacaksın.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın